Ενημερώθηκαν τα μέλη του Σ.Ασφαλείας από τον Αϊντα

 

Ικανοποίηση για την ένθερμη στήριξη που έλαβε από κάθε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στην προσπάθειά του για σύντομη έναρξη των συνομιλιών, εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης του Σ.Α. για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ  ΓΓ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Η ενημέρωση των μελών από τον ειδικό σύμβουλο και την ειδική αντιπρόσωπο, Λίζα Μπάτενχαϊμ ήταν μακρά και απάντησαν σε αρκετές ερωτήσεις. Αμέσως μετά ο ειδικός σύμβουλος συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν.

«Όλοι επαναβεβαίωσαν τη σημασία της σύντομης επανέναρξης των συνομιλιών. Όλοι ενδιαφερόμαστε πώς το ίδιο το Σ.Α. μπορεί να διαδραματίσει ρόλο για να εξέλθουμε από το παρόν αδιέξοδο», πρόσθεσε ο κ. Έιντε, δηλώνοντας ενθαρρυμένος από τη συζήτηση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως είχε σειρά εκτενών συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Νταβός της Ελβετίας.

«Τον κάλεσα γιατί ήταν καλή ευκαιρία να συναντηθεί και μαζί μου και με άλλους πολύ σημαντικούς συνομιλητές».

Επιβεβαίωσε επίσης πως χθες συνομίλησε με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

Είπε πως δεν αναμένει το αδιέξοδο να τερματιστεί αύριο, όμως βλέπει γνήσια βούληση κι από τις δύο πλευρές να βρουν τρόπους να ξεφύγουν από αυτό και να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις «γιατί πιστεύω πως και οι δύο πλευρές αρχίζουν να αισθάνονται ότι η παρούσα κρίση με τους υδρογονάνθρακες πλήττει αμφότερες».

Σε ερώτηση γιατί δεν κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις «πραγματικές αιτίες» του σημερινού αδιεξόδου και στο γεγονός ότι «τα Ηνωμένα Έθνη ουδέποτε κάνουν λόγο για τουρκική κατοχή», ο κ. Έιντε επιχείρησε να διαχωρίσει τις «ιστορικές πραγματικότητες» από το στόχο για την «επίτευξη μιας συνολικής λύσης».