Ρωσία για κυρώσεις: Ντροπή σου ΕΕ! Είσαι υποχείριο των ΗΠΑ

 

 

Μύδρους κατά της ΕΕ και των ΗΠΑ εξαπολύει από χθες η Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις που της επιβλήθηκαν με αφορμή την στάση της στην ουκρανική κρίση η οποία- σύμφωνα με την Δύση- «δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση». Η Μόσχα χαρακτήρισε την ΕΕ υποχείριο των ΗΠΑ και δήλωσε ότι «θα έπρεπε να ντρέπεται» για τα νέα μέτρα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η ΕΕ ακολουθεί τα προστάγματα των ΗΠΑ και «θα έπρεπε να ντρέπεται» για τις νέες κυρώσεις που κάθε άλλο παρά συνδράμουν στην σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία.??????????????

«Αν με αυτό τον τρόπο (τις κυρώσεις) κάποιοι στις Βρυξέλλες ελπίζουν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, τότε αυτό είναι καθαρή ένδειξη της παντελούς έλλειψης κατανόησης της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στην χώρα…Δεν ντρέπεστε;», αναφέρει η ανακοίνωση.
Σχολιάζοντας τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ έκανε λόγο για αναβίωση του «σιδηρού παραπετάσματος» απέναντι στη Ρωσία.

«Αυτό πλήττει τις εταιρείες και τις βιομηχανίες μας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Είναι η επιστροφή του συστήματος που δημιουργήθηκε το 1949, όταν οι δυτικές χώρες κατέβασαν το ”σιδηρούν παραπέτασμα” αποκόπτοντας την μεταφορά αγαθών υψηλής τεχνολογίας προς την Σοβιετική Ενωση και άλλες χώρες», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός.
Χθες, οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις σε 7 Ρώσους αξιωματούχους και 17 εταιρείες που βρίσκονται στον «στενό κύκλο» του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ σήμερα η ΕΕ δημοσίευσε πρόσθετη λίστα με άλλα 15 άτομα που είναι αντιμέτωπα με πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

«Δεν θα εισβάλουμε στην ανατολική Ουκρανία»

 

Παράλληλα, ο Σ. Ριάμπκοφ τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να επαναλάβει το αποκαλούμενο σενάριο της Κριμαίας στη νοτιο-ανατολική Ουκρανία.
Μάλιστα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τσακ Χέιγκελ, δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες άρχισαν την περασμένη εβδομάδα γυμνάσια κοντά στα σύνορα, επέστρεψαν στις μόνιμες θέσεις τους, παρότι το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι δεν έχει ενδείξεις για απόσυρση των Ρώσων.

Εισβολή φιλορώσων σε έδρα της περιφερειακής κυβέρνησης

 

Σήμερα το απόγευμα εκατοντάδες φιλορώσοι αυτονομιστές με ασπίδες και λοστούς εισέβαλαν στην έδρα της περιφερειακής κυβέρνησης στην πόλη Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Έσπασαν τα τζάμια των παραθύρων και άνοιξαν τις εισόδους οι οποίες δεν φυλάσσονταν από αστυνομικούς, ενώ αντικατέστησαν την ουκρανική σημαία στην οροφή του κτηρίου με μία ρωσική.