Επαναρχίζουν τα Πρωταθλήματα της ΚΟΠ

Επαναρχίζουν τα Πρωταθλήματα της ΚΟΠ, αρχής γενομένης με τους αγώνες της β’ φάσης του Κυπέλλου που είναι προγραμματισμένοι για την Τετάρτη, όπως imagew-2.aspxανακοινώθηκε μετά το τέλος σημερινής σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε, υπό την προεδρία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Γιώργου Σαββίδη, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά την οποία συζητήθηκαν τα τεκταινόμενα στο ποδόσφαιρο.

Στη σύσκεψη παρακάθισαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Γιώργος Κούμας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου Γιώργος Πάπουτσος και μέλη του Συνδέσμου.

Την Παρασκευή, οι διαιτητές είχαν ανακοινώσει την απόφαση τους για αποχή από αγώνες μετά τη βομβιστική επίθεση εναντίον διαιτητή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τόσο το Σαββατοκύριακο όσο και σήμερα διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ούτως ώστε να επαναρχίσουν οι αγώνες των πρωταθλημάτων της ΚΟΠ.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Σαββίδης είπε ότι ξανάαρχίζει το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο.

«Χαιρετίζω την απόφαση του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου. Θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες τόσο προς τον Πρόεδρο και τα στελέχη της ΚΟΠ, τον Αρχηγό και τους επιτελείς της Αστυνομίας, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου, για την εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε, η οποία οδήγησε στην επίλυση του προβλήματος και την επανέναρξη του Πρωταθλήματος. Ακούσαμε τους διαιτητές. Καταδικάζουμε για ακόμα μια φορά την άνανδρη επίθεση εναντίον του διαιτητή». πρόσθεσε.

Ο κ. Σαββίδης διαβεβαίωσε τους διαιτητές ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα τους για να τους παρέχει την δυνατή ασφάλεια που μπορεί να τους παρέχει όπως την ζήτησαν .

«Λάβαμε κάποιες αποφάσεις, τις οποίες διαβιβάσαμε στην ηγεσία των διαιτητών και αυτές απετέλεσαν και τον πυρήνα πάνω στον οποίο συμφωνήθηκε η επανέναρξη του πρωταθλήματος», συμπλήρωσε.

Καταρχήν, είπε ο κ. Σαββίδης, ο Αρχηγός Αστυνομίας αποφάσισε το διορισμό, ως σημείο επαφής της Αστυνομίας τόσο με τους διαιτητές όσο και με όλους όσοι έχουν πληροφορίες για θέματα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, τον Ανώτερο Αστυνόμο του Αρχηγείου της Αστυνομίας, Χριστόφορο Μαυρομάτη, ο οποίος θα λαμβάνει άμεσα πληροφορίες τόσο για σκοπούς προστασίας των διαιτητών όσο και για θέματα υποβολής καταγγελιών, κατάθεση πληροφοριών για χειραγώγηση.

«Σκοπός είναι η άρση οποιασδήποτε αμφιβολίας για την εχεμύθεια και προστασία του καταγγέλλοντος. Επιπλέον, θέτουμε σε εφαρμογή την Υπηρεσία «Red Button», στον τηλεφωνικό αριθμό 1460. Οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να καλέσει είτε επώνυμα είτε ανώνυμα και να θέσει εις γνώση των αστυνομικών αρχών τα όποια στοιχεία ή πληροφορίες έχει που αφορούν θέματα χειραγώγησης ποδοσφαιρικού αγώνα, απόπειρα χειραγώγησης ποδοσφαιρικού αγώνα ή οποιουδήποτε θέματος διαφθοράς», σημείωσε.

Επιπλέον, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, «και επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι οι πληροφορίες αυτές, εκείνος που θα θέλει να τις δώσει να θέλει να βεβαιωθεί ότι θα είναι ανώνυμες και δεν θα προχωρήσει αν δεν βεβαιωθεί αυτό το πράγμα, σε συνεννόηση και πάλι με τον Αρχηγό Αστυνομίας, είπαμε ότι αν οποιοσδήποτε πολίτης ή ενδιαφερόμενος έχει οποιονδήποτε θέμα που θέλει να θέσει υπόψιν των αρχών είτε αυτό αφορά διαφθορά είτε και αθέμιτο πλουτισμό κάποιου, ο οποίος ενδεχομένως να εμπλέκεται σε στήσιμο αγώνων, θα μπορεί να το κάνει και με απευθείας επαφή με όποιο αστυνομικό ή αξιωματικό της Αστυνομίας σε οποιοδήποτε μέρος της Κύπρου με τον οποίο νιώθει άνετα ότι μπορεί να μιλήσει με πλήρη εχεμύθεια».

Όπως ανέφερε, ο Αρχηγός Αστυνομίας θα δώσει οδηγίες σε όλα τα μέλη της Αστυνομίας να δέχονται τέτοιες πληροφορίες από άτομα τα οποία τους εμπιστεύονται και στην συνέχεια θα διαβιβάζονται απευθείας στον κ. Μαυρομάτη για περαιτέρω χειρισμό.

«Αυτά είναι τα μέτρα τα οποία θα κάνουμε. Εννοείτε βεβαίως ότι η Αστυνομία θα συνεχίσει να παρέχει τα μέτρα ασφάλειας σε κρίσιμους αγώνες στους διαιτητές, στην έκταση που κάποιος διαιτητής νοιώθει οποιαδήποτε ανασφάλεια θα μπορεί να ζητήσει την ιδιαίτερη προστασία της Αστυνομίας και στα κρίσιμα παιχνίδια θα υπάρχει πλήρης συνεννόηση για την μεγαλύτερη ασφάλεια των διαιτητών», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε ότι η θέση της Κυβέρνησης είναι η πλήρης πάταξη της διαφθοράς.

Το ποδόσφαιρο, συνέχισε, πρέπει να καθαρίσει από αυτούς τους λίγους που το αμαυρώνουν είτε αυτοί είναι παράγοντες είτε αυτοί είναι διαιτητές είτε αυτοί είναι ποδοσφαιριστές είτε οτιδήποτε άλλο.

«Υπάρχουν πολλοί έντιμοι άνθρωποι που υπηρετούν το ποδόσφαιρο και τιμούν το άθλημα. Υπάρχουν όμως και οι λίγοι, αυτοί που δυστυχώς το μολύνουν. Και δεν μπορεί κανένας μας να πει με οποιανδήποτε πειστικότητα ότι δεν υπάρχει κανένας παράγοντας ή δεν υπάρχει κανένας διαιτητής ή δεν υπάρχει κανένας ποδοσφαιριστής που να εμπλέκεται στο στήσιμο ποδοσφαιρικών αγώνων, δεδομένου ότι είχαμε αυτό τον τεράστιο αριθμό των 85 «κόκκινων φακέλων» που ήρθαν τα τελευταία χρόνια», σημείωσε.

Ο κ. Σαββίδης κάλεσε τα Σωματεία της Ομόνοιας Λευκωσίας, της ΑΕΛ, – ανέφερε ότι είδε και δηλώσεις εκ μέρους του Διγενή Μόρφου-, κάλεσε την ΚΟΠ, όλες τις Διοικήσεις των Ομάδων, τον Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών, τον Σύνδεσμο Διαιτητών, όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους και τον κάθε φίλαθλο και πολίτη «που ενδέχεται να κατέχει οποιαδήποτε στοιχεία που θα βοηθήσουν στο έργο μας, να τα καταθέσει, είτε ανώνυμα είτε επώνυμα, με τον τρόπο που έχω αναφέρει».

«Όποιος αγαπά το ποδόσφαιρο, τώρα είναι η ώρα να μιλήσει, κύριοι. Πρέπει να σταματήσει η ένοχη σιωπή. Καλώ για μια ακόμη φορά και τη Βουλή να ψηφίσει χωρίς άλλη καθυστέρηση  τον Νόμο που επιτρέπει από την Αστυνομία την παρακολούθηση των ιδιωτικών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων σε περιπτώσεις ασφάλειας του Κράτους ή σοβαρών ποινικών αδικημάτων. Ελπίζω ότι μετά τις πολλές ταλαιπωρίες που υπέστη το νομοσχέδιο αυτό και τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις ότι τελικά, αυτή την Παρασκευή θα ψηφιστεί, γιατί είναι ένα απαραίτητο όπλο για την πάταξη του σοβαρού εγκλήματος», συμπλήρωσε.

Είναι, επίσης, καιρός, είπε ο κ. Σαββίδης, να προχωρήσει και μια άλλη πρόταση Νόμου που εκκρεμεί στη Βουλή και είναι αυτή που αφορά στην ταυτοποίηση των χρηστών καρτών κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας (soeasy).

«Δυστυχώς, με την κατάχρηση που γίνεται στον θεσμό αυτό – με το να αγοράζει κάποιος ανώνυμα την κάρτα από το περίπτερο – χρησιμοποιούνται δυστυχώς σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε απαράδεκτο βαθμό αυτή η ανωνυμία στο να στέλνονται απειλητικά μήνυμα, στο να στέλνονται εξυβριστικά μηνύματα και γενικά, στο να ενθαρρύνεται η παρανομία. Οπότε, καλώ επίσης τη Βουλή να προχωρήσει και με την προώθηση αυτής της πρότασης Νόμου», πρόσθεσε.

Πρόεδρος ΚΟΠ

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας, σε δηλώσεις του, εξέφρασε ικανοποίηση για την επανέναρξη του πρωταθλήματος.

«Σήμερα είχαμε καλά νέα. Ελπίζω και ευελπιστώ με την αρωγή του κράτους και όλων των φορέων ότι το πρωτάθλημα που θα ξανά ξεκινήσει, να ξεκινήσει χωρίς φακέλους, με καλύτερες διαιτησίες, χωρίς βία και περισσότερο θέαμα. Συνεχίζουμε με τους αγώνες Κυπέλλου την Τετάρτη και η αγωνιστική που δεν παίχτηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, θα παιχτεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο», πρόσθεσε .

Ευχαρίστησε, παράλληλα, το Κράτος και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ειδικά, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας «να καθίσουμε στο τραπέζι, να ανταλλάξουμε απόψεις, να βάλουμε εισηγήσεις, να διασφαλίσουμε το μέγιστο βαθμό την ασφάλεια των διαιτητών μας, να νοιώσουν ότι θα πάνε στο γήπεδο να σφυρίσουν ελεύθερα αυτό που βλέπουν χωρίς πιέσεις», όπως είπε.

Επεσήμανε ότι η συνδρομή τόσο του Αρχηγού όσο και του Υπουργού ήταν μέγιστη.

Σε ερώτηση αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προστατεύουν ειδικά το κεφάλαιο διαιτησία, ο κ. Κούμας είπε ότι ο Υπουργός και ο Αρχηγός έκαναν κάποιες εισηγήσεις προς τον Σύνδεσμο Διαιτητών, «οι οποίες θα υλοποιηθούν άμεσα, ούτως ώστε οι διαιτητές μας όταν θα είναι στο γήπεδο και υπάρχουν οποιαδήποτε φαινόμενα θα υπάρχει ο μηχανισμός που θα προστατεύει τις οικογένειες τους».

Σχετικά με το ότι παραλήφθηκε και άλλος φάκελος από την ΟΥΕΦΑ, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ είπε ότι ήταν ο φάκελος της περασμένης αγωνιστικής και αφορούσε το τελευταίο παιχνίδι που έγινε στην Β΄ κατηγορία.

«Λέω ότι η προσπάθεια της ΚΟΠ, του Υπουργείου, της Αστυνομίας, όλων όσοι ενδιαφέρονται για το άθλημα είναι να σταματήσει αυτό το φαινόμενο και δεν είναι το πιο εύκολο η προσαγωγή σε δίκη από τους φακέλους. Ήταν πολύ λίγες οι περιπτώσεις που έγινε και υπήρχαν και εργαλεία τα οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν τα έχει το κράτος μας, για αυτό και ο Υπουργός μίλησε για το νομοσχέδιο που θα προωθήσει στη Βουλή», πρόσθεσε.

Σύνδεσμος Διαιτητών

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου Γεώργιος Πάπουτσος, σε δηλώσεις του είπε: «Τις θέσεις της ΚΟΠ τις ξέραμε από χθες, οι οποίες προήλθαν από την συνάντηση την οποία είχαμε. Σήμερα πήραμε και τη διαβεβαίωση από την πολιτεία, μέσω του αρμόδιου Υπουργού τον οποίο και ευχαριστούμε, καθώς επίσης και την ηγεσία της Αστυνομίας».

«Θέσαμε κάποια ουσιώδη ζητήματα, ενώπιον των αρμοδίων. Πήραμε θετική συγκατάθεση για υλοποίηση και είναι γεγονός που μας ευχαριστεί και ικανοποιεί πλήρως. Πρώτιστος σκοπός του Συνδέσμου μας ήταν και είναι ξεκάθαρος: Η διαφύλαξη της ζωής του κάθε αθλητή και δη των μελών του Συνδέσμου Διαιτητών, όπως και τα μέλη των οικογενειών τους ή της περιουσίας τους», σημείωσε.

Ο κ. Πάπουτσος είπε ότι με τα μέτρα, τα οποία άκουσαν, έμειναν ικανοποιημένοι  και φεύγει το μήνυμα ότι οι διαιτητές επιστρέφουν στις αγωνιστικές υποχρεώσεις στις επόμενες αγωνιστικές παρουσίες που πρέπει να έχουν.

Αρχηγός Αστυνομίας

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι έχουν παρθεί συγκεκριμένες αποφάσεις, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

«Εμείς ως Αστυνομία θα είμαστε δίπλα και στο Σύνδεσμο Διαιτητών, αλλά και στην ΚΟΠ», σημείωσε.

Όπως είπε, καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχαν συνεχείς επαφές με σκοπό την επίλυση του προβλήματος, αλλά και την προσπάθεια που καταβάλλεται για εξιχνίαση της συγκεκριμένης υπόθεσης που βρίσκεται υπό διερεύνηση.

«Έχουμε δώσει διαβεβαιώσεις και αυτές τις διαβεβαιώσεις δίνω και τώρα, ότι ως Αστυνομία θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν και να προστατευτεί η διαιτησία και να προστατευτεί το ποδόσφαιρο και πολύ σωστά έχει αναφερθεί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης ότι εκείνος που αγαπά το ποδόσφαιρο θα πρέπει να δίδει πληροφορίες, έτσι ώστε να αξιοποιούνται, να αξιολογούνται και στη συνέχεια να μετουσιώνονται σε μαρτυρίες, οι οποίες προφανώς θα οδηγούν δράστες διάπραξης σοβαρών αδικημάτων ενώπιον της Δικαιοσύνης. Μόνο με τη συνεργασία όλων μπορούμε να πετύχουμε πράγματα», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για τις συλλήψεις στο πλαίσιο διερεύνησης υποθέσεων, που αφορούν ποδοσφαιρικούς αγώνες με έντονη στοιχηματική δραστηριότητα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το νομικό σύστημα της Κύπρου είναι γνωστό και πρόσθεσε ότι υπήρχαν κάποιες πληροφορίες οι οποίες ήταν μάλιστα και γραπτές.

«Αυτές οι πληροφορίες παρείχαν σε εμάς ως Αστυνομία την εύλογη υπόνοια ότι πιθανότατα να διαπράττονταν κάποια αδικήματα στα οποία εμπλέκονταν συγκεκριμένα άτομα. Αυτές οι πληροφορίες και οι εύλογες υπόνοιες μεταφέρθηκαν στον αρμόδιο δικαστή, ο οποίος εξέδωσε το ένταλμα. Στη συνέχεια έγινε η σύλληψη, ανακρίθηκε το συγκεκριμένο πρόσωπο και φάνηκε ότι πράγματι οι ισχυρισμοί τους οποίους είχε δώσει και οι οποίοι είχαν στο μεταξύ διερευνηθεί περαιτέρω από πλευράς Αστυνομίας κατέδειξαν ότι δεν υπήρχε λόγος εμπλοκής του ιδίου στην συγκεκριμένη υπόθεση. Ως εκ τούτου, κλήθηκαν και άλλα άτομα», ανέφερε.

Βέβαια, συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης, οι εξετάσεις συνεχίζονται «και δεν σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει με την συγκεκριμένη υπόθεση».

«Αυτό είναι το σύστημα μας και νομίζω ότι όλοι πρέπει να το σεβαστούμε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα ενισχυθεί το ΤΑΕ Αρχηγείου με επιπλέον προσωπικό, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι είναι κάτι το οποίο σκέφτονται, προβληματίζονται.

Απαντώντας σε ερώτηση για την βόμβα σε διαιτητή, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι όλο το Σαββατοκύριακο η ανακριτική ομάδα που διερευνούσε την συγκεκριμένη υπόθεση βρισκόταν επί ποδός.

«Έχουν γίνει πάρα πολλές ανακρίσεις που στρέφονται στο χώρο του ποδοσφαίρου και όχι μόνο και επίσης, όσον αφορά το θέμα των φακέλων, επίσης , διερευνάται με εντατικούς ρυθμούς και για αυτό έχω αναφέρει ότι έχουν γίνει αυτές όλες οι ανακρίσεις. Και βέβαια στις ανακρίσεις των συγκεκριμένων υποθέσεων επειδή οι ποδοσφαιριστές, οι διαιτητές, οι παράγοντες του ποδοσφαίρου είναι οι αρμόδιοι να απαντήσουν ορισμένα ερωτήματα, να είστε βέβαιοι ότι όσους δεν είδαμε και βέβαια πιθανόν να έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή θα τους δούμε στο σύντομο μέλλον», κατέληξε.