«Κακή μέρα» χαρακτηριζει η συντηρητικη Γερμανία το αποτέλεσμα των εκλογών

Διαφορετικές αντιδράσεις προκαλεί στην Ευρώπη η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα. Η γερμανική εφημερίδα Bild κυκλοφορεί  με πρωτοσέλιδο τίτλο “Φόβος για το ευρώ, θρίαμβος Τσίπρα”.
Αναλυτές της γερμανικής τράπεζας Berenberg κάνουν λόγο σε σημείωμά τους περί “μιας νίκης της οργής επί του φόβου, της φαντασίας επί της λογικής”, αναφέρονται στον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς τον “λαϊκιστή”, ενώ κρίνουν ότι η Ευρώπη “δεν μπορεί να αποφύγει” το ότι πρέπει “να τον κάνει να αποδεχθεί την πραγματικότητα”, ότι “δεν μπορεί κανείς να δαπανά χρήματα που δεν έχει”.ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 - ΣΥΡΙΖΑ - Α. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ "ΑΓΡΟΤΕΡΑ" ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟ
Στην Ιταλία αντιθέτως ο Σάντρο Γκότζι, υφυπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, έκρινε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί “ευκαιρίες”: “Θεωρούμε ότι μετά από αυτή την ψηφοφορία θα έχουμε νέες ευκαιρίες για να επιδιώξουμε την αλλαγή στην Ευρώπη υπέρ της ανάπτυξης, των επενδύσεων και του αγώνα εναντίον της ανεργίας”, είπε.
Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ελπίδες σε πολιτικούς σχηματισμούς της αριστεράς σε άλλες χώρες της Ευρώπης. ήδη πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας νωρίτερα ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης του κόμματος Ποδέμος στην Ισπανία, δήλωσε “η ελπίδα έρχεται”, εκφράζοντας την ελπίδα πως και το κόμμα του θα νικήσει στις προσεχείς εκλογές. Στη Γαλλία, ο ηγέτης του κόμματος της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν έκανε λόγο περί ενός “παλιρροϊκού κύματος” και μιας “νέας σελίδας για την Ευρώπη”.

Για “κακή μέρα για την Ελλάδα και το ευρώ” έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για την εξωτερική πολιτική, Φίλιπ Μίσφελντερ, αναφερόμενος στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

“Οι χώρες που εξαρτώνται από προγράμματα βοήθειας πρέπει να προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις… Με αυτή την κυβέρνηση, όμως, δεν είμαι αισιόδοξος ότι κάτι θα πάει προς τη σωστή κατεύθυνση”, δήλωσε ο κ. Μίλσφελντερ, όπως μετέδωσε η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ραλφ Στέγκνερ ανέφερε στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD ότι “είναι λάθος να σχολιάζει κανείς το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα από γερμανική ή ευρωπαϊκή σκοπιά. Η ΕΕ, η Ευρώπη, θα πρέπει να συνεργαστεί με κάθε ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, οι συμφωνίες ισχύουν επίσης για κάθε κυβέρνηση”.

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίστηκε με ενθουσιασμό από το αδελφό κόμμα του στη Γερμανία, την Αριστερά (Die Linke), ο πρόεδρος της οποίας, Μπερντ Ρίξινγκερ, δήλωσε: “Οι Ελληνες καταψήφισαν δύο παλιά διεφθαρμένα κόμματα, τα οποία τούς έφεραν σε αυτήν τη δύσκολη θέση και εξέλεξαν μία νέα δύναμη και την ελπίδα για μία κοινωνικά δίκαιη πολιτική”.

Από την πλευρά των Πρασίνων, ο πρόεδρος του κόμματος, Τζεμ λζντεμιρ, έγραψε στο Twitter ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε πολλά και “τώρα θα πρέπει, καταρχήν, να εκπληρώσει τις προσδοκίες των ψηφοφόρων του”.