Guardian: «Το αποτέλεσμα των εκλογών διέλυσε τις πολιτικές νόρμες και τις εκτιμήσεις για την Ελλάδα»

Με τον τίτλο «Μια νέα συμφωνία για μια νέα εποχή» υποδέχεται ο Guardian στο κύριο άρθρο της την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την έναν «εντυπωσιακό εκλογικό θρίαμβο». Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, που είχε δηλώσει την υποστήριξή της στον Αλέξη Τσίπρα την παραμονή των εκλογών, «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια απόρριψη του πιο σκληρού καθεστώτος λιτότητας στην ευρωζώνη και πρέπει να γίνει σεβαστή».CNA_Mf314b00905bf417da30cfef60376a4ff

Απηχώντας τη σκέψη του συνόλου των Βρετανών αναλυτών το άρθρο του Guardian προσθέτει πως το αποτέλεσμα των εκλογών «διέλυσε τις πολιτικές νόρμες και τις εκτιμήσεις για την Ελλάδα μετά την ύφεση και έχει ταρακουνήσει συθέμελα και αυτές για την ΕΕ», σημειώνοντας ότι η υπομονή ιδίως της μεσαίας τάξης εξαντλήθηκε.

Ο Guardian επισημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας κέρδισε την εντολή να απαιτήσει σημαντικές αλλαγές στους όρους διάσωσης. Σημειώνεται δε ότι για την ώρα κανείς δε γνωρίζει τι θα επακολουθήσει για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, αν και η εκτίμηση της εφημερίδας είναι ότι οι μοναδικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα καθιστούν δύσκολη την επιτυχία κομμάτων ανάλογων του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλες χώρες.

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, το άρθρο σχολιάζει πως η καθαρή λαϊκή εντολή θα πρέπει να συμβάλει στο να υπάρξει σοβαρή σκέψη προς κατάληξη σε ένα αποτέλεσμα που θα δίνει στην Ελλάδα ένα νέο ξεκίνημα το οποίο θα ικανοποιεί το σύνολο του συνασπισμού του ΣΥΡΙΖΑ και την υπόλοιπη ευρωζώνη, πρωτίστως τη Γερμανία, χωρίς να προκληθεί μαζική ανάληψη καταθέσεων ή ένα ντόμινο στην ευρωζώνη καθώς άλλες χώρες θα επιζητούν παρόμοια μεταχείριση.

Το κλειδί και το πιο επιθυμητό αποτέλεσμα κατά τον Guardian είναι η ελάφρυνση χρέους συνοδευόμενη από μία δέσμευση στη συνέχιση μεταρρυθμίσεων όπως η αποτελεσματική συλλογή φόρων. Το αν αυτό είναι δυνατό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Γερμανία, σχολιάζει η εφημερίδα, καταλήγοντας με την παρατήρηση ότι «είναι ώρα για τον βορρά να ακούσει το μήνυμα από τον νότο».

Οι απεσταλμένοι του BBC στην Αθήνα μιλούν για εκλογικό αποτέλεσμα που στέλνει «κύματα σοκ» στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς μια χώρα αψηφά την ευρωπαϊκή γραμμή. Εκτιμούν ότι δυνητικά μπορεί να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό κίνημα κατά της λιτότητας, με τους Έλληνες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν για επιστροφή μιας ξεχασμένης λέξης, της λέξης «ελπίδα».

Όσον αφορά την επόμενη μέρα για την Ελλάδα, οι δημοσιογράφοι του BBC σχολίασαν ότι αυτή αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για τον κ. Τσίπρα, καθώς «ένα πράγμα είναι η εκλογική νίκη και άλλο η διακυβέρνηση». Εκτίμησαν ότι η Ελλάδα και η ευρωζώνη μπαίνουν σε περίοδο αβεβαιότητας και ότι αναμένονται διαπραγματεύσεις με ένταση.

Η ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος Βίκι Πράις δήλωσε ότι θα είναι δύσκολο να επιτύχει στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές αυτά που έχει πει ότι θέλει να εφαρμόσει, ωστόσο επισήμανε ότι η ρητορική του κ. Τσίπρα έχει γίνει πιο μετριοπαθής το τελευταίο διάστημα.

Στην πρώτη ανταπόκρισή τους οι Financial Times αναφέρονται σε «μνημειώδη» εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που προκαλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι οποίες είναι αποφασισμένες να αντισταθούν στις απαιτήσεις για εκτενή ελάφρυνση χρέους και τερματισμό της λιτότητας. Γίνεται λόγος για μία από τις πιο αριστερές κυβερνήσεις σε ευρωπαϊκή δημοκρατία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ιδίως σε περίπτωση αυτοδυναμίας.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμπνεύσει και άλλα ευρωπαϊκά κινήματα, αλλά και ότι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν σημειώσει τον πραγματιστικό τόνο σε ορισμένες προεκλογικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα, αν και ανησυχούν για την απειρία του κόμματος και την επιρροή των υπεραριστερών στους κόλπους του.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας θα αντιμετωπίσει πιέσεις τόσο από τους πιστωτές όσο και από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, με τις επιλογές του να είναι περιορισμένες λόγω των πιεσμένων χρονικών περιθωρίων για την αποπληρωμή χρεών.

Σε άρθρο του για την ίδια εφημερίδα ο Τόνι Μπάρμπερ ρωτά αν ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδειχθεί ότι είναι Λούλα ή Τσάβες, σχολιάζοντας ότι αυτά που λέει ακούγονται σαν τα λόγια του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News σχολίασε ότι το «εύκολο κομμάτι της δουλειάς» έγινε από τον κ. Τσίπρα που τώρα αντιμετωπίζει το φάσμα τεταμένων διαπραγματεύσεων μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια.

Η επικρατούσα άποψη των Βρετανών αναλυτών προ των εκλογών ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούν σε κάποιον συμβιβασμό, στην ουσία με σημαντικές υπαναχωρήσεις από την κυβέρνηση Τσίπρα, τίθεται από κάποιους σχολιαστές εν αμφιβόλω μετά την πιο καθαρή από όσο αναμενόταν λαϊκή εντολή που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί διερωτούνται κατά πόσο το αποτέλεσμα αλλάζει τους αναμενόμενους όρους του παιχνιδιού θέτοντας το ερώτημα του πώς θα αντιδρούσε η υπόλοιπη Ευρώπη αν τελικά η Γερμανία και ο βορράς φανούν να τιμωρούν όχι τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τους Έλληνες ψηφοφόρους που έκαναν ξεκάθαρη τη θέλησή τους.

Σε άρθρο του για την ιστοσελίδα του Guardian ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον σχολιάζει πως η Ελλάδα έδειξε τι μπορεί να συμβεί όταν οι νέοι εξεγείρονται ενάντια στις διεφθαρμένες ελίτ. Εκτιμά ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο με όρους κρίσης, αλλά δείχνει ότι η γενιά των νεαρών επαγγελματιών δεν μπορεί να ανεχθεί άλλο τους «φοροφυγάδες ολιγάρχες» και τους «διαπλεκόμενους». Καταλήγει μάλιστα με το σχόλιο ότι αν και δεν είναι σίγουρος πως η άνοδος ακροαριστερών και ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη σηματοδοτεί «το τέλος του νεοφιλελευθερισμού», το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα δείχνει πώς θα μπορούσε να έρθει το τέλος του.

Αναφερόμενη στην επόμενη μέρα, η Telegraph εκτιμά ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει επίγνωση των κινδύνων σημαντικών υπαναχωρήσεων στις διαπραγματεύσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το κίνητρο αμφισβήτησης της λιτότητας που θα δοθεί στους ψηφοφόρους της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα μπήκε σε τροχιά σύγκρουσης με την υπόλοιπη Ευρώπη μετά από αυτή την ηχηρή αντίδραση στην απώλεια της εθνικής οικονομικής κυριαρχίας της.

Εν τω μεταξύ, αρθρογράφοι που συνδυάζουν τις ελληνικές εκλογές με τις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου στη Βρετανία σχολιάζουν πως η Ελλάδα αποδεικνύει ότι οι Εργατικοί θα πρέπει να τολμήσουν να υποστηρίξουν πιο αριστερές θέσεις που θα αμφισβητήσουν την ισχύουσα ευρωπαϊκή οικονομική ορθοδοξία.

Στις αναλύσεις που επιχειρούν αναγωγή της σημασίας του ελληνικού εκλογικού αποτελέσματος στο βρετανικό πολιτικό σκηνικό προστίθενται και αυτές που υποστηρίζουν πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει το ευρωσκεπτικιστικό UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ διότι η Ευρώπη θα επανέλθει με αρνητικούς τόνους στην επικαιρότητα. Από την άλλη πλευρά, εκτιμάται ότι κερδισμένοι μπορεί να είναι οι Συντηρητικοί με το μήνυμα της σταθερότητας σε αντιδιαστολή με τη αβεβαιότητα που θεωρούν ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί στην ευρωζώνη.