Πούτιν: Η Ρωσία θα συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας

Σε στάση αναμονης η Ουάσιγκτον

 

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τη Δευτέρα, τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την αποφασιστική εκλογική του νίκη, σημειώνοντας ότι η Ρωσία θα συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση.Russian President Vladimir Putin meets with his French counterpart Francois Hollande in Moscow

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Πούτιν εξέφρασε «τη βεβαιότητα ότι η Ρωρσία και Ελλάδα θα συνεχίσουν ν` αναπτύσσουν την παραδοσιακά εποικοδομητική συνεργασία τους σε όλους τους τομείς και θα εργαστούν μαζί αποτελεσματικά για την επίλυση των τρέχοντων ευρωπαϊκών και παγκόσμιων προβλημάτων».

Σε τηλεγράφημά του ο κ. Πούτιν ευχήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα «επιτυχία…στις τρέχουσες πολύπλοκες συνθήκες».

Στο μετξύ , σήμερα αναμένεται η πρώτη επίσημη αντίδραση της αμερικανικής Κυβέρνησης για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή στην Ουάσιγκτον, η πρώτη αντίδραση θα προέλθει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ ο Λευκός Οίκος πριν στείλει συγχαρητήριο τηλεγράφημα θα αναμένει το σχηματισμό κυβέρνησης.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχολιασμό των ελληνικών πολιτικών πραγμάτων, περιοριζόμενο στην επισήμανση ότι «η Ελλάδα είναι ένας πολύ καλός εταίρος» και ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Πάντως, όπως επισήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Εντι Ζεμενίδης, τόσο η αμερικανική κυβέρνηση, όσο και η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, γνωρίζουν λίγα για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του. Εξέφρασε την ετοιμότητα της Ομογένειας να βοηθήσει τη νέα κυβέρνηση, όπως έχει κάνει και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Ελλάδας, αλλά και τις κυπριακές κυβερνήσεις.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είχαν συνεχείς ανανεώσεις των ιστοσελίδων τους για τις χθεσινές εκλογές.

Στα exit polls, που έδειχναν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αναφέρεται η Wall Street Journal με τίτλο «Ο Σύριζα οδεύει προς νίκη στις εκλογές», σημειώνοντας ότι το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα είναι έτοιμο να επιτύχει ιστορική νίκη.

Σε ευρεία νίκη του Σύριζα και ενδεχόμενη αυτοδυναμία, αναφέρεται ανταπόκριση της Washington Post. «Ο χαρισματικός ηγέτης του Αλέξης Τσίπρας έχει πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να επανεκκινήσει την οικονομία και να ανακουφίσει την ανθρωπιστική κρίση που ενδέχεται να αποτελούν πρόκληση για τους διεθνείς πιστωτές της χώρας», έγραψε.

Σε επιβίωση και αξιοπρέπεια αναφέρονται εκλογείς που ρωτήθηκαν, ενώ παραμένουν αδιευκρίνιστα οικονομικά ερωτήματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιτυγχάνει άνετη νίκη επί της Νέας Δημοκρατίας, προβάλλει ανταπόκριση του CNBC, σημειώνοντας ότι είναι αρκετά πιθανή και η κατάκτηση της αυτοδυναμίας, σύμφωνα με τα exit polls.

Σύμφωνα με άρθρο γνώμης στο Bloomberg, το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας του Σύριζα καθιστά πιθανή κάποια αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ παραμένει περιορισμένη, εφόσον οι πιστωτές δεν υιοθετήσουν σκληρή γραμμή, καθώς θα πρέπει να επιδείξουν ευελιξία ενόψει ισχυρής εκλογικής εντολής.