Τα φαβορί της νέας ελληνικής κυβέρνησης

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα είναι ολιγομελές  και θα προκύψεο  από συγχώνευση και κατάργηση Υπουργείων

 

Σταυρόλεξο για καλούς λύτες αποτελούν τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν τη νέα κυβέρνηση, με δεδομένο ότι ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί για ολιγομελές Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα προκύψει με τη συγχώνευση ή κατάργηση υπουργείων.newego_LARGE_t_420_54456442_type12713

Δραγασάκης

Ο Γ. Δραγασάκης αντιπρόεδρος και συντονιστής στα θέματα Οικονομίας

Πάντως, όλα δείχνουν ότι μία θέση στην κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς  πιθανόν ως υπουργός Επικρατείας ή με άλλη ιδιότητα, μη υπουργική αλλά πάντως επιτελική.
Ο Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να οριστεί κυβερνητικός εκπρόσωπος και ότι θα έχει μία θέση με επιτελικό ρόλο στο γραφείο του πρωθυπουργού. Πάντως, δεν αποκλείεται δίπλα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να οριστεί ακόμη ένας δημοσιογράφος (ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Φίλη και του Νίκου Ξυδάκη).
Ο Γιάννης Δραγασάκης αναμένεται να είναι ο γενικός συντονιστής στα θέματα οικονομίας -θα έχει τη θέση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης- και ταυτόχρονα θα είναι ο βασικός «διαπραγματευτής» από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το χρέος. Δίπλα στον Γιάννη Δραγασάκη θα είναι ο Γιώργος Σταθάκης -στον τομέα Ανάπτυξης και υποδομών-, στο Εθνικής Οικονομίας ο Γ. Βαρουφάκης και στο Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ακούγεται και το όνομα του Γ. Σακελλαρίδη.

Βαρουφάκης

Στο Εθνικής Οικονομίας Ο Γ. Βαρουφάκης

Στο υπουργείο Αμυνας φαίνεται να οδεύει ο Θοδωρής Δρίτσας αλλά και ο απόστρατος στρατηγός κ. Τόσκας. Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ένα από τα ονόματα που συζητιούνται είναι της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευτεί πως θα ορίσει ειδική υπουργική θέση δίπλα του για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Γ.Σταθάκης

Στο Ανάπτυξης και Υποδομών ο Γ. Σταθάκης

Πάντως δεν αποκλείεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης να δούμε πρόσωπο εκτός του στενού κομματικού σχηματισμού, με κύρος και πείρα στα ζητήματα του κρίσιμου αυτού υπουργείου, που πρέπει να λύσει χρόνια προβλήματα στον τομέα της Δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος. Στο υπουργείο Εξωτερικών ακούγονται τα ονόματα της Νάντιας Βαλαβάνη και του Νίκου Κοτζιά. Στο υπουργείο Παιδείας τρία ονόματα είναι στο τραπέζι: του Κωνσταντίνου Τσουκαλά, της Θεανώς Φωτίου και του Τάσου Κουράκη.

Ευ.Τσακαλώτοςjpg

Στο Οικονομικών ο Ευ. Τσακαλώτος

Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να ανατεθεί στον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενώ στο Εσωτερικών εκτός του Κ. Πουλάκη ακούγεται και το όνομα του Σταύρου Κοντονή. Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εμπλουτισμένο και με νέο υφυπουργείο ειδικά για τη μετανάστευση, «παίζουν» τα ονόματα των Γιάννη Πανούση και Δημήτρη Τσουκαλά, με το κομμάτι της μετανάστευσης να προορίζεται για την Αναστασία Χριστοδουλοπούλου.
Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ρόλο θα παίξουν ο Αλέξης Μητρόπουλος, η βουλευτής Επικρατείας Ράνια Αντωνοπούλου, ο Δ. Στρατούλης και πιθανόν ο Σ. Ρομπόλης. Σημειώνεται ότι η Κουμουνδούρου ανοίγει παράθυρο συνεργασίας με τη Δημοκρατική Αριστερά, ενώ μία θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχουν και οι Οικολόγοι Πράσινοι.