Ιράκ: Βουλευτές ζητούν την απομάκρυνση του αμερικανικού στρατού

Τεταμένο το κλίμα στη Μέση Ανατολή μετά τη διαταγή του Ντόναλντ Τραμπ για επιχείρηση στο Ιράκ, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.BAG01_IRAQ-POLITICS_1111_11_med

Σήμερα το μεσημέρι ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του ιρακινού κοινοβουλίου παρουσία του πρωθυπουργού Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι.

Οι ιρακινοί βουλευτές έχουν δηλώσει ότι θα εκμεταλλευθούν την σημερινή συνεδρίαση για να ψηφίσουν απόφαση που θα ζητεί από την ιρακινή κυβέρνηση να διαμηνύσει στην Ουάσινγκτον ότι πρέπει να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το Ιράκ.

Μετά την εκτέλεση του Σουλεϊμανί, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποστολή 3.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Αντελ Αμπντούλ Μάχντι κάλεσε σήμερα το κοινοβούλιο να λάβει επειγόντως μέτρα και να τερματίσει την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην χώρα το ταχύτερο δυνατόν.

«Παρά τις εσωτερικές και τις εξωτερικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, παραμένει, επί της αρχής και στην πράξη, η καλύτερη επιλογή για το Ιράκ», είπε ο ιρακινός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του ιρακινού κοινοβουλίου.

Τέλος οι υποστήριξη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας

Ο υπό τις ΗΠΑ στρατιωτικός συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους ανακοίνωσε σήμερα ότι σταμάτησε την εκπαίδευση και την υποστήριξη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας εξαιτίας των επανειλημμένων επιθέσεων με ρουκέτες κατά των βάσεων όπου στεγάζεται το προσωπικό του.imagew

«Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η προστασία του προσωπικού του συνασπισμού που είναι αφοσιωμένο στην κατανίκηση του Ισλαμικού Κράτους. Οι επανειλημμένες επιθέσεις κατά τους τελευταίους δύο μήνες από στοιχεία του Κατάιμπ Χεζμπολάχ έχουν προκαλέσει τον θάνατο μελών του προσωπικού των Ιρακινών Δυνάμεων Ασφαλείας και ενός αμερικανού πολίτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του συνασπισμού.

«Κατά συνέπεια είμαστε τώρα προσηλωμένοι στην προστασία των ιρακινών βάσεων που φιλοξενούν δυνάμεις του συνασπιμσού. Αυτό έχει περιορίσει την ικανότητά μας να πραγματοποιούμε αποστολές εκπαίδευσης με τους εταίρους μας και να υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους. Αρα, έχουμε διακόψει αυτές τις δραστηριότητες. Η κατάσταση θα τελεί υπό επανεξέτασιν », αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Φόβοι για κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή στην Βαγδάτη για να καταγγείλει «τις παραβιάσεις της κυριαρχίας του Ιράκ» μετά τις αεροπορικές επιδρομές κατά βάσεων φιλοϊρανικών ένοπλων πολιτοφυλακών και τον φόνο του πανίσχυρου ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Στον πρεσβευτή Μάθιου Τούλερ δόθηκε το μήνυμα ότι «αυτές οι παράνομες στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες συνιστούν επιθέσεις και καταδικαστέες πράξεις που μπορούν να οδηγήσουν στην κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή και αποτελούν παραβίαση κυριαρχίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών.

Πομπέο:Παραμένουμε στο Ιράκ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο παραδέχτηκε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Μέση Ανατολή μπορεί να αποτελέσουν στόχο των αντιποίνων του Ιράν, με αφορμή τον θάνατο του πανίσχυρου Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί .

«Εκτιμούμε ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να διαπράξει το Ιράν ένα λάθος και να πάρει την απόφαση να επιτεθεί σε ορισμένες δυνάμεις μας, στους στρατιώτες μας στο Ιράκ ή στη βορειοανατολική Συρία», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Το Ιράν θα διέπραττε σοβαρό λάθος αν το έκανε αυτό αλλά εμείς προετοιμαζόμαστε», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ένας σύμβουλος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, ο ταξίαρχος Χοσεΐν Ντεγάν, σε συνέντευξή του στο CNN είπε ότι η απάντηση του Ιράν στον φόνο του Σουλεϊμανί «θα είναι σίγουρα στρατιωτική και εναντίον στρατιωτικών θέσεων».

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει αυτές τις δηλώσεις, ο Πομπέο είπε ότι η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται «για κάθε είδους απάντηση».

Οι αμερικανοί θα παραμείνουν στο Ιράκ

Αναφέρθηκε στην προαναγγελθείσα αποστολή άλλων 3.000-3.500 στρατιωτών στην περιοχή προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια των αμερικανικών θέσεων, καθώς και στις προετοιμασίες που γίνονται για την κυβερνοασφάλεια.

Ο Πομπέο ρωτήθηκε επίσης για την απόφαση που έλαβε κατά την έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα το ιρακινό κοινοβουλίου, με την οποία ζητά τον τερματισμό της παρουσίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Απάντησε ότι ο πρωθυπουργός του Ιράκ έχει παραιτηθεί και ότι αντιμετώπιζε «τεράστιες απειλές εκ μέρους» της ιρανικής ηγεσίας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Ιρακινοί θέλουν να παραμείνουν εκεί οι Αμερικανοί για να συνεχίσουν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατεύσουμε την Αμερική», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ θα σεβαστούν το «διεθνές δίκαιο»

Νωρίτερα ο αμερικανός  υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα σεβασθούν «το διεθνές δίκαιο», μετά τις απειλές που διατύπωσε ο Ντόναλντ Τραμπ ότι έχουν κλειδωθεί 52 ιρανικοί στόχοι, ανάμεσά τους και ιστορικής αξίας τόποι, προκαλώντας κατακραυγή.

«Θα δράσουμε στο πλαίσιο του νόμου», είπε στο δίκτυο ABC ο Πομπέο όταν ερωτήθηκε για το γεγονός ότι το ίδιο το Πεντάγωνο αναφέρεται στην ανάγκη προστασίας των πολιτισμικών αγαθών.

«Ο πρόεδρος Τραμπ δεν είπε ότι θα επιτεθεί σε κάποιο τόπο πολιτισμικής αξίας-διαβάστε τι είπε», είχε δηλώσει προηγουμένως στο Fox News ο Μάικ Πομπέο.

«Οι Αμερικανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε στόχος που πιθανόν να πλήξουμε θα είναι νόμιμος στόχος και στόχος επιλεγμένος για συγκεκριμένη αποστολή, την προστασία και την υπεράσπιση των Αμερικανών», είπε ο Πομπέο.