Εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη Πούτιν για Ρωσία, Λιβύη, παραπομπή Τραμπ

Επί σχεδόν 4,5 ώρες απαντούσε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος μίλησε για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, τον εμφύλιο στη Λιβύη και το ενδεχόμενο γυναίκας προέδρου.

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, η οποία διήρκησε σχεδόν 4,5 ώρες, παραχώρησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην ετήσια απολογιστική συνέντευξη Τύπου, που φέτος έγινε στην παρουσία 1.895 διαπιστευμένων δημοσιογράφων,  στη Μόσχα.5663197

Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε σε εκατοντάδες ερωτήσεις ντόπιων και ξένων δημοσιογράφων, το ενδιαφέρον των οποίων ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλο. Επί τάπητος ετέθη μια σειρά ζητημάτων, από την κλιματική αλλαγή και τη ρωσική οικονομία έως τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις και τον εμφύλιο στη Λιβύη.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Πούτιν ερωτήθηκε για τη διαδικασία αποπομπής του Ντόναλντ Τραμπ από το προεδρικό αξίωμα, μετά και τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο» δήλωσε, χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι οι διαδικασίες εναντίον του Τραμπ αποτελούν «εγχώρια πολιτική διαμάχη».«Το κόμμα που έχασε τις εκλογές (σ.σ. Δημοκρατικοί) προσπαθεί να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα με άλλα μέσα. Πρώτα, κατηγορώντας τον Τραμπ για σκευωρία με τη Ρωσία και τώρα, πιέζοντας την Ουκρανία»

Εξέφρασε πάντως, την πεπ5662890οίθηση ότι οι σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ μπορούν να βελτιωθούν. «Η Ρωσία ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη και τη διατήρηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, ανεξάρτητα του ποιος είναι στον Λευκό Οίκο»

Αναφερόμενος στην έγκριση του νομοσχεδίου της αμερικανικής Γερουσίας για την επιβολή κυρώσεων στον αγωγό «Nord Stream 2», υποστήριξε ότι τα νέα μέτρα, εφόσον επιβληθούν, θα επηρεάσουν τις διμερείς σχέσεις, ενώ προειδοποίησε την Ουάσιγκτον με αντίμετρα.

Όπως ήταν φυσικό, ειδική μνεία έκανε και στη διμερή συνθήκη μείωσης των πυρηνικών «New Start», καλώντας τις ΗΠΑ να συναινέσουν στην επέκτασή της.

«Εάν δεν επεκταθεί, τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις στην παγκόσμια ασφάλεια. Είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε τη συνθήκη έως το τέλος του έτους. Εάν καταργηθεί, δεν θα υπάρχει τίποτα, το οποίο να θέτει όρια στον πυρηνικό εξοπλισμό των δύο χωρών».Στο ίδιο πλαίσιο, ιυποστήριξε  ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας «στοιχίζουν» σε χρήματα και θέσεις εργασίας τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Μόσχα.

«Η απάληψη όλων των πολιτικά υποκινούμενων περιορισμών στην οικονομία, θα αποτελέσει μια καλύτερη εναλλακτική. Απλώς δείτε πώς έχει ζημιώσει τις ΗΠΑ και την Κίνα ο εμπορικός πόλεμος»Ερωτηθείς, παράλληλα, για τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, ο πρόεδρος Πούτιν ξεκαθάρισε ότι «η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές στη Λιβύη, και με τον Σάρατζ (GNA) και με τον Χαφτάρ (LNA)».

«Θέλουμε η διαμάχη στη Λιβύη να τερματιστεί και τα εμπλεκόμενα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία» συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο, χωρίς να παραλείψει τα εξής:«Η Λιβύη καταδικάστηκε από την επέμβαση του ΝΑΤΟ και την απόφαση της Δύσης να διαστρεβλώσει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να δικαιολογήσει τους βομβαρδισμούς»

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, ο πρόεδρος Πούτιν διαμήνυσε ότι «παρότι δεν γνωρίζουμε πού οφείλεται, δεν μπορούμε να καθόμαστε και να μην κάνουμε τίποτα. «Πρέπει να την σταματήσουμε. Πρέπει να σταματήσουμε τον ρυθμό αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας».

Προειδοποίησε δε, ότι «αν ξεκινήσουν να λιώνουν οι πάγοι, θα υπάρχουν επιπτώσεις και σε εμάς, αλλά και σ’ όλο τον κόσμο». «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο όλων αυτών».

Ερωτηθείς για την απόφαση της WADA να αποκλείσει τη Ρωσία από τις αθλητικές διοργανώσεις των επόμενων ετών – συμπεριλαμβανομένων και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 – λόγω της υπόθεση ντόπινγκ, ο Ρώσος πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος:

«Ελπίζω ότι κάθε τιμωρία για ντόπινγκ θα είναι ατομική. Δεν έχει ξαναγίνει να τιμωρείται ολόκληρη χώρα. Δεν έχει κανένα νόημα αυτή η απόφαση. Νομίζω ότι πρόκειται για μία απόφαση με πολιτικά κίνητρα».Και συνέχισε: «Πρόκειται για μία άδικη και παράνομη απόφαση. Δεν μπορούν να τιμωρηθούν όλοι οι αθλητές για τα λάθη ορισμένων. Αυτή η απόφαση παραβιάζει το αθλητικό ιδεώδες»

Στο ερώτημα αν θα μπορούσε να φανταστεί μία γυναίκα ως πρόεδρο της Ρωσίας στο μέλλον  ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε:

Το φύλο,  είναι άσχετο με την ικανότητα και την ακεραιότητα. «Οι γυναίκες σίγουρα έχουν μια φεμινιστική προσέγγιση, η οποία είναι αποδεκτή σ’ έναν πολιτικό», τόνισε.

Κληθείς, επίσης, να απαντήσει ποια ήταν η καλύτερη στιγμή στο προεδρικό αξίωμα, ο πρόεδρος Πούτιν απέφυγε να απαντήσει, αρκούμενος να σημειώσει ότι «η μεταμόρφωση της Ρωσίας τις τελευταίες δεκαετίες είναι παραπάνω από ικανοποιητική».

Τέλος, ερωτηθείς αν θεωρεί τον  εαυτόν του «ιστορική προσωπικότητα», απάντησε ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι επόμενες γενιές, οι οποίες και θα αποτιμήσουν την προεδρική του θητεία.