ΗΠΑ: Σχέδιο νόμου δίνει δικαίωμα στο ΥΠΕΞ να ορίσει τη Ρωσία «χορηγό της τρομοκρατίας»

 

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε νομοσχέδιο, την Τετάρτη (11/12), σύμφωνα με το οποίο ζητά από το Υπουργείο Εξωτερικών να αποφασίσει αν η Ρωσία πληροί τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί «χορηγό της τρομοκρατίας», κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων.1632415

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Παύση των κακών δραστηριοτήτων από τη ρωσική τρομοκρατία (SMART)» μπορεί να φέρει τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις σε καινούργιο χαμηλό σημείο, τη στιγμή που είναι ήδη καταπονημένες.

Το νομοσχέδιο εισήχθη από τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Κόρι Γκάρντνερ, τον Απρίλιο και απαιτεί από τον υπουργό Εξωτερικών να δώσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου μια ευθεία απάντηση σχετικά με το εάν η Ρωσία θα μπορούσε να οριστεί ως «χορηγός της τρομοκρατίας».

Το νομοσχέδιο απαιτεί, επίσης, από το Υπουργείο Εξωτερικών να καθορίσει και να αναφέρει στο Κογκρέσο εάν η πολιτοφυλακή στις αυτοανακηρυγμένες δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, μπορούν να θεωρηθούν «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις».

Η σχετική έκθεση πρέπει να παρουσιαστεί μέσα σε 90 ημέρες από τη στιγμή που ο προτεινόμενος νόμος θα τεθεί σε ισχύ, να υπερψηφιστεί τόσο από τη Γερουσία όσο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να υπογραφεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί περαιτέρω -και ενδεχομένως να υπερψηφιστεί- στη Γερουσία.

Μόνο μερικές χώρες, όπως το Ιράν, η Συρία, η Βόρεια Κορέα και το Σουδάν έχουν χαρακτηριστεί ως κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε τα αντι-ρωσικά συμφέροντα στην Ουάσινγκτον θα έχουν ευκαιρία να επιβάλλουν περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία.

Μάλιστα, η κίνηση της Επιτροπής ήρθε μόλις μια μέρα μετά την επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ, ΥΠΕΞ της Ρωσίας, στην Ουάσινγκτον όπου συναντήθηκε τόσο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, όσο και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ πυροδότησε ένα ακόμα κύμα αντι-ρωσικής υστερίας, μεταξύ των Δημοκρατικών. Συγκεκριμένα, ο Άνταμ Σιφ -ο οποίος ηγείται της διαδικασίας αποπομπής του Ντόναλντ Τραμπ στο Σώμα- χαρακτήρισε τον Ρώσο ΥΠΕΞ τίποτα λιγότερο από μια «επιτυχία της ρωσικής προπαγάνδας» Εκείνος, από την πλευρά του, απάντησε χαρακτηρίζοντας «προφανώς παράλογη» μια τέτοια αντίδραση σε «κανονικές υπουργικές επαφές σε οποιαδήποτε χώρα».