Μάλτα:Παραιτήσεις υψηλόβαθμών για την υπόθεση δολοφονίας γνωστής δημοσιογράφου

Ανώτερος βοηθός του Πρωθυπουργού της Μάλτας παραιτήθηκε την Τρίτη και κλήθηκε να δώσει κατάθεση στην Αστυνομία η οποία διερευνά τη δολοφονία της γνωστής δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίτσια, ενώ δύο Υπουργοί επίσης ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους καθώς ένα σκάνδαλο ολοένα και μεγαλύτερων διαστάσεων ταλανίζει την μικρότερη χώρα της ΕΕ.imagew

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Πρωθυπουργός της χώρας, Τζόζεφ Μουσκάτ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο προσωπάρχης του, Κιθ Σέμπρι, παραιτήθηκε καθώς η Αστυνομία εντείνει τις έρευνες της για την δολοφονία της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίτσια το 2017.

Ώρες αργότερα, ο Υπουργός Τουρισμού Κόνραντ Μίτζι ανακοίνωσε επίσης την παραίτησή του, ενώ ο Υπουργός Οικονομίας Κρίστιαν Καρντόνα είπε ότι αναστέλλει την εκτέλεση των καθηκόντων του ωσότου ολοκληρωθεί η έρευνα.

Οι Μίτζι και Καρντόνα αρνήθηκαν την οποιαδήποτε εμπλοκή τους στον θάνατο της δημοσιογράφου, η οποία επανειλημμένα καταδίκαζε τη διαφθορά στα ψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης της μεσογειακής νήσου πριν να σκοτωθεί από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητό της.

Η Αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στην οικία του Σέμπρι κατά τη διάρκεια της ημέρες, σύμφωνα με πηγές, οι οποίες δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες. Ούτε ο Σέμπρι ούτε ο δικηγόρος του ήταν διαθέσιμοι για σχόλιο.

Ο Σέμπρι και ο Μίτζι είχαν υποστεί πίεση να παραιτηθούν από πολιτικούς που προέρχονται από την αντιπολίτευση και την οικογένεια της Καρουάνα Γκαλίτσια λόγω των κατ’ ισχυρισμό οικονομικών δεσμών τους με τον επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεκ, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση την περασμένη εβδομάδα ως άτομο ενδιαφέροντος σε σχέση με την έρευνα.

Ο Καρντόνα ανακρίθηκε εν συντομία από την Αστυνομία το Σάββατο σε σχέση με την υπόθεση.

Ο Μέλβιν Θέουμα ο οποίος φέρεται να ενήργησε ως μεσάζων στην υπόθεση έλαβε προεδρική χάρη τη Δευτέρα ως αντάλλαγμα για να καταθέσει στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με αναφορές σε τοπικά ΜΜΕ έχει παραδώσει ηχητικά αρχεία.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα και αυτό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα είναι μια επιχείρηση η οποία ελπίζουμε ότι θα διαλευκάνει τη δολοφονία της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίτσια», είπε ο κ. Μουσκάτ στο Reuters την Τρίτη. «Ό,τι και να πουν κάποιοι, δεν υπάρχει ατιμωρησία σε αυτή την χώρα», πρόσθεσε.

Ο Μουσκάτ είναι στενός φίλος του Σέμπρι και είχε επανειλημμένα απορρίψει εκκλήσεις για απόλυσή του όταν βγήκαν στην επιφάνεια πριν από αρκετά χρόνια ισχυρισμοί για διαφθορά. Ο Σέμπρι αρνείται ότι έχει διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα.

Τρεις άνδρες αναμένουν να δικαστούν για την πρόκληση της έκρηξης που σκότωσε τη δημοσιογράφο και πηγές της Αστυνομίας λένε ότι η έρευνα σε σχέση με το ποιός διέταξε την δολοφονία έχει κάνει μεγάλη πρόοδο την τελευταία εβδομάδα.