Επιμένει ο Γ.Εισαγγελέας: Δεν δικαιολογείται παρέμβαση της Ν.Υ για τις παρακολουθήσεις

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης, δήλωσε σήμερα ότι από τα στοιχεία που έχει λάβει από την αστυνομία για το θέμα των παρακολουθήσεων δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας επί του παρόντος.imagew

Ερωτηθείς για το θέμα των παρακολουθήσεων, με αφορμή την ενημέρωση που είχε την περασμένη Παρασκευή από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Κύπρο Μιχαηλίδη, για τα στοιχεία που προέκυψαν από τις ανακρίσεις, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως είχε ζητήσει την ενημέρωση, σημειώνοντας ότι «από τα στοιχεία που έχω πάρει δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε παρέμβαση επί του παρόντος».

Πρόσθεσε ότι «στην Κυπριακή Δημοκρατία το ανακριτικό έργο είναι πάντοτε έργο της αστυνομίας, εκτός από κάποιες περιπτώσεις που με υπάρχοντα στοιχεία μπορεί να διαφανεί το ενδεχόμενο η αστυνομία να μην έχει τα απαραίτητα εχέγγυα, που να διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία στη διεξαγωγή των ανακρίσεων».

Όπως σημείωσε, «στην υπό εξέταση περίπτωση έχει αρχίσει η διερεύνηση από την αστυνομία και από τα όποια στοιχεία έχουν δοθεί, μετά που ζήτησα να ενημερωθώ, δεν προκύπτει κατά την άποψη μου θέμα ότι η αστυνομία δεν έχει τα εχέγγυα μιας αντικειμενικής έρευνας».

«Είναι», πρόσθεσε, “μια δύσκολη διερεύνηση πολύπλοκη, πολύπτυχη και απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό και ειδικές εξουσίες, τις οποίες πάρα πολύ δύσκολα -αν όχι αδύνατα- θα μπορούσε να αναλάβει μια άλλη επιτροπή ερευνητικής φύσεως ή ένας – δύο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές».

Πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό στην απουσία οποιωνδήποτε ισχυρών στοιχείων, τα οποία να καταδεικνύουν το αντίθετο, η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες της και εάν διαφανούν οποιαδήποτε στοιχεία, που να δικαιολογούν παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα για διορισμό άλλου ή άλλων ανακριτών, αυτό βεβαίως θα το δούμε».

Σε ερώτηση εάν  με την ολοκλήρωση αυτών των ερευνών από την αστυνομία, ενδεχομένως να πάει κοντά του το θέμα για οδηγίες, είπε πως «το ανακριτικό έργο διεξάγεται από την αστυνομία χωρίς οποιεσδήποτε παρεμβάσεις», για να σημειώσει ότι «εάν κατά τη διάρκεια αυτού του ανακριτικού έργου προκύψει η ανάγκη για την καθοδήγηση ως προς κάποιο συγκεκριμένο νομικής φύσεως θέμα πρόβλημα που απασχολεί, ναι, η αστυνομία αποτείνεται στους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας, στον Γενικό Εισαγγελέα τον ίδιο, για τη νομική καθοδήγηση».

Ωστόσο, σημείωσε πως το ανακριτικό έργο συνεχίζει πάντα να είναι ευθύνη της αστυνομίας.

Θα έπρεπε να γίνουν συλλήψεις, λέει ο Γ.Γ.του ΑΚΕΛ

Εξάλλου ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφερόμενος στο θέμα με το κατασκοπευτικό βαν,  είπε πως ανησυχούν πάρα πολύ τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν της συνάντησης του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχηγό Αστυνομίας και τα οποία αναφέρονται σε λογισμικό με εκατομμύρια προσωπικά στοιχεία, όπως ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα, “τα οποία δυνητικά θα μπορούσαν να τυγχάνουν παρακολούθησης από τη συγκεκριμένη εταιρεία”.

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είπε, θα έπρεπε να είχαν γίνει ήδη συλλήψεις και διερωτήθηκε πότε θα γίνουν “για ένα θέμα το οποίο συγκλονίζει ολόκληρη την κοινωνία”, υποδεικνύοντας ότι το θέμα έχει να κάνει με την ιδιωτική ζωή του καθενός.

“Αν για τον κρατικό φορέα, ο οποίος έχει να κάνει και με ζητήματα εθνικής ασφάλειας, θέτουμε τόσους περιορισμούς και τόσες δυσκολίες για να μπορεί να κάνει τη δουλειά του, γιατί μια ιδιωτική εταιρεία να μπορεί να λειτουργεί με αυτόν τον ανεξέλεγκτο τρόπο;”, διερωτήθηκε ο κ.Κυπριανού.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως το ΑΚΕΛ επανήλθε με δημόσιες τοποθετήσεις μετά τη συνάντηση, γιατί “οι δημόσιες τοποθετήσεις που έγιναν, ήταν διαφορετικές από αυτές που συζητήθηκαν μέσα, σε ό,τι αφορά το κομμάτι το κυβερνητικό”.

“Η Αστυνομία στο παρελθόν  – και δεν αναφέρομαι στο σήμερα – είχε διαφορετικές σχέσεις από εκείνες που έχουν λεχθεί δημόσια, με τις συγκεκριμένες εταιρείες και κατά τη δική μας άποψη θα έπρεπε να υπάρξει διορισμός μιας ανεξάρτητης επιτροπής”, συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ευθύνες, πρωτίστως στις ίδιες τις εταιρείες –  “γιατί επιμένω ότι είναι προφανές από την ενημέρωση ότι είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους οι εταιρείες αυτές και τα πρόσωπα” – και κατά δεύτερον, υπάρχουν ευθύνες σε εκείνους τους κρατικούς λειτουργούς οι οποίοι έπρεπε να ελέγξουν αυτά τα πράγματα και δεν τα έλεγξαν.

Κατά τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, δεν μπορεί να γίνουν αποδεχτά επιχειρήματα ότι, επειδή δεν εγκρίθηκε μια νομοθεσία, περιορίζεται η δυνατότητα του κράτους να ελέγξει και ότι, επειδή δεν ήταν μετεωρολογικός εξοπλισμός, έπρεπε να υπάρχει άλλη νομοθεσία για να ελεγχθεί και να το διακριβώσουν.

” Εμείς αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα, θέλουμε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια”, είπε και πρόσθεσε πως “αυτό επαγγελλόταν ο ΠτΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση και ο κόσμος θα πρέπει να μας κρίνει κατά πόσο είμαστε συνεπείς με εκείνα τα οποία λέμε όταν είμαστε στην αντιπολίτευση, αν τα κάνουμε όταν έχουμε εξουσία”.

Ερωτηθείς κατά πόσο, κατά τη συνάντηση, ο Αρχηγός Αστυνομίας του ανέφερε πως θα υπάρξουν συλλήψεις, ο κ. Κυπριανού είπε πως θα πρέπει “να κάνουμε λίγη υπομονή” και πως ο ίδιος δεν θα ήθελε να πει τί λέχθηκε στη συνομιλία, υπενθυμίζοντας πως “η Αστυνομία μας είπε, από την περασμένη Παρασκευή, ότι όντως υπάρχουν παράνομες πράξεις και θα πρέπει να γίνουν συλλήψεις”.