Απογοήτευση κομμάτων για την νέα έκθεση του Γ.Γ.ΟΗΕ για το κυπριακό

Απογοήτευση αλλά και επικρίσεις για την ανοχή των τουρκικών παρανομιών εκφράζουν τα κόμματα τα οποία σοχλιάζουν τη νέα έκθεση του Γ.Γ.ΟΗΕ προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις καλές του υπηρεσίες στο κυπριακό.imagew

ΔΗΚΟ


Το ΔΗΚΟ στην ανακοίνωση του αναφέρει:

“Η προκλητική ανοχή έναντι των τουρκικών παρανομιών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζεται και στη νέα έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών.
Ο κ. Γκουτέρεζ κρύβεται πίσω από την πρακτική των ίσων αποστάσεων και καλεί τα δύο μέρη να αποφύγουν τις εντάσεις, αφήνοντας την Τουρκία στο απυρόβλητο και εξισώνοντας τις νόμιμες ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η αποφυγή καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων, στην ουσία ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα και διαιωνίζει το αρνητικό κλίμα λίγες ημέρες πριν την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου. Ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ υπονομεύει τις προσπάθειες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.
Στην έκθεση του ο κ. Γκουτέρεζ αφήνει να νοηθεί ότι στην τριμερή συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου, δεν στοχεύει απαραίτητα στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, καθιστώντας τη συνάντηση ουσιαστικά ανοικτής ατζέντας, κάτι που ελλοχεύει κινδύνους, καθώς η τουρκοκυπριακή πλευρά θα δύναται να θέσει θέμα φυσικού αερίου, δηλαδή κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ, με την εκτενή αναφορά του σε λεγόμενα «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» και στις δραστηριότητες των τεχνικών επιτροπών, ωραιοποιεί την κατοχή και δημιουργεί την εντύπωση περί της ύπαρξης δύο οντοτήτων, μάλιστα ανήμερα της επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.
Το θετικό σημείο στην έκθεση Γκουτέρεζ, είναι η επαναβεβαίωση των σχετικών με το Βαρώσι ψηφισμάτων 550 και 789, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καταδικάζουν τις οποιεσδήποτε ενέργειες για εποικισμό των Βαρωσίων.
Τέλος, το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του, γιατί ο λαός και τα πολιτικά κόμματα έμαθαν για το περιεχόμενο της επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη στον ΓΓ του ΟΗΕ, μέσα από την έκθεση, η οποία επισυνάπτει την επιστολή.”

ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ στην ανακοίνωση της σημειώνει:

“Σε ότι αφορά το περιεχόμενο της έκθεσης του ΓΓ παρατηρούμε ότι σε αυτήν δεν κατονομάζεται η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς για τις προκλητικές τους ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, στοιχείο που είναι ιδιαίτερα αρνητικό.
Στην έκθεση αποφεύγεται να γίνει αναφορά σε επιβεβλημένη ανάληψη πρωτοβουλιών που είναι σύμφωνες με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και αφορούν την πραγματική φύση του Κυπριακού προβλήματος ως διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης.
Στην έκθεση επιχειρείται η τήρηση των ίσων αποστάσεων μεταξύ των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, του κατοχικού καθεστώτος και των αντιδράσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που μπορεί αφενός λόγω της χρονικής στιγμής (κάθοδος Λουτ, τριμερής) να «εξηγείται», σε καμία όμως περίπτωση δεν επιτρέπεται η τήρηση των ίσων αποστάσεων.
Ως εκ τούτου εμείς αναμένουμε τόσο από τον ΓΓ όσο και από τα ΗΕ αν πραγματικά ενδιαφέρονται για την επίλυση του Κυριακού να εστιάσουν τις προσπάθειές τους ώστε η οποιαδήποτε επανέναρξη του διαλόγου να επικεντρώνεται στην επίλυση της πραγματικής υφής του κυπριακού προβλήματος που είναι η διεθνής του πτυχή και η οποία αποτελείται από:

  • Την αποχώρηση των στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων
  • Τον επαναπατρισμό των εποίκων
  • Την επιστροφή όλων των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στα σπίτια τους.

Έπειτα να ακολουθήσει η συζήτηση για τα στοιχεία που θα αποτελούν τη δομή του πολιτειακού συστήματος που θα εφαρμοστεί ως συνέχεια της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας με πλήρη σεβασμό στα πολιτικά και ανθρώπινά δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως εθνοτικής ή θρησκευτικής προέλευσης, καθώς και με πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς παρεκκλίσεις, σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.
Οφείλουμε να επαναλάβουμε πως η μετατροπή του κυπριακού από θέματος εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής σε θέμα προώθησης και υλοποίησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) συνιστά ακόμα μία εκτροπή από την πραγματική φύση του προβλήματος.”

Οικολόγοι

Οπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων σχολιάζοντας την έκθεση του Γ.Γ.ΟΗΕ τονίζει:
«Είναι πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κ. Γκουντέρες στην έκθεση του τηρεί ίσες αποστάσεις και αποφεύγει να καταγγείλει τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Αμμόχωστο παρά το γεγονός ότι και για τα δυο θέματα έχουν τοποθετηθεί (αντιστοίχως)  η Ε.Ε. και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κ. Γκουντέρες αποδεικνύεται ότι δεν διαθέτει την πυγμή και την αποφασιστικότητα να πει την αλήθεια και να επιμένει στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Το γεγονός ότι έχει υπαναχωρήσει από τα συμφωνηθέντα μεταξύ των δυο ηγετών στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου θέτει επ´ αμφιβόλω την επιτυχία της συνάντησης της 25ης Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο ΟΗΕ βαδίζει στα αχνάρια του αλήστου μνήμης και ανεκδιήγητης αναποτελεσματικότητας οργανισμού της «Κοινωνίας των Εθνών».

Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών σημειώνει τα πιο κάτω:

“Από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, διαφαίνεται η απαισιοδοξία του κ. Γκουτιέρες ως προς τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.
Πέραν τούτου, είναι πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας στην Έκθεση του τηρεί μια ουδέτερη στάση και δεν καταδικάζει καν τις τουρκικές παράνομες προκλήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ως Συμμαχία Πολιτών αναμέναμε ότι τα Ηνωμένα Έθνη, σεβόμενα το διεθνές δίκαιο, έστω και έμμεσα θα σημείωναν στην Έκθεση τους ότι η Τουρκία είναι αυτή που με τις ενέργειες και τις δηλώσεις της υπέσκαψε και συνεχίζει να υποσκάπτει τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.”