Κ.Μαυρίδης: Η Τουρκία ανταγωνίζεται τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στα Δ. Βαλκάνια


Την παραδοξότητα, η οποία χαρακτηρίζει τη σημερινή σχέση ΕΕ-Τουρκίας ανάδειξε με παρέμβασή του o Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) προς τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης, κ. J. Hahn, στην τελευταία συμμετοχή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό την παρούσα του ιδιότητα.cache_728x3000_Analog_medium_624087_108882_11122018
Συγκεκριμένα, ο κ. Κ. Μαυρίδης απευθυνόμενος στον κ. Hahn ανέφερε αρχικώς τα εξής:
«Στην προηγουμένη θητεία υπήρξαν αρκετές φορές που διαφώνησα μαζί σας και υπήρξαν αρκετές απογοητεύσεις. Τώρα, η συνάντηση αυτή είναι η τελευταία με την υφιστάμενη ιδιότητά σας για τα θέματα διεύρυνσης της ΕΕ και θα αναφέρω κάτι που θυμάμαι χαρακτηριστικά ως τολμηρή δήλωσή σας σε μια καθοριστική στιγμή ειλικρίνειας. Όταν έγινε το πραξικόπημα στην Τουρκία (2016), διερωτηθήκατε, όπως όλοι μας, πώς  βρέθηκαν την επομένη οι κατάλογοι με τα δεκάδες χιλιάδες ονόματα που ο Ερντογάν είχε έτοιμα προφανώς για να κυνηγήσει. Όσοι έχουμε κοινή λογική, κατανοούμε τι είχε συμβεί».
Ακολούθως, ο κ. Μαυρίδης επικεντρώθηκε στην σημερινή κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, υπογραμμίζοντας το εξής παράδοξο:
«Επικρατεί μια περίεργη κατάσταση με την Τουρκία. Αφενός επίσημα είναι υποψήφια για ένταξη χώρα και ταυτοχρόνως δυο καταστάσεις το αντικρούουν. Πρώτον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάνθηκε πρόσφατα ότι η συμπεριφορά της είναι έκδηλα παράνομη σε τέτοιο βαθμό στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις. Τόσο έκδηλα παράνομη! Και το δεύτερον, αφορά τα δυτικά Βαλκάνια, που ως Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούμε να κινηθούμε γρήγορα στην περιοχή για να περιορίσουμε τη ρωσική επιρροή. Αλλά, η Ρωσία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε έχουμε κάποια ιδιαίτερη σχέση. Το κυριότερο όμως είναι που θέλουμε να απωθήσουμε την τουρκική επιρροή. Δεν είναι περίεργο; Τελικά (η Τουρκία) είναι επίσημα χώρα προς ένταξη, είναι στρατηγικός εταίρος και λοιπά, και ταυτοχρόνως ανταγωνιζόμαστε απέναντι στην τουρκική επιρροή; Θέλω να ακούσω την άποψή σας σ’ αυτό το θέμα. Σας ευχαριστώ πάντως για όλα όσα έχετε συνεισφέρει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο κ. Hahn περιορίστηκε να αναφέρει ότι στην παρούσα φάση το τελικό αποτέλεσμα για τις ενταξιακές της Τουρκίας είναι ανοιχτό και ότι αν υπάρχουν περαιτέρω υποχωρήσεις στο κράτος δίκαιου, η διαδικασία θα μπορούσε να διακοπεί.