Σκοτώθηκε ο διοικητής και στελέχη της Χεζμπολάχ από ισραηλινό πλήγμα

Ενας διοικητής της λιβανικής Χεζμπολάχ και ο γιος του αποθανόντα στρατιωτικού ηγέτη της οργάνωσης Ιμάντ Μουγκνίγια σκοτώθηκαν από πλήγμα ισραηλινού ελικοπτέρου στη Συρία, δήλωσαν πηγές που πρόσκεινται στη Χεζμπολάχ, ένα περιστατικό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιθέσεις αντιποίνων.Syrian refugees struggle in the face of days of heavy snowfall

Το ελικόπτερο έπληξε μία φάλαγγα οχημάτων που μετέφερε τον Τζιχάντ Μουγκνίγια και άλλα μέλη της Χεζμπολάχ, περιλαμβανομένου του διοικητή, στη συριακή επαρχία Κουνέιτρα, κοντά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν, δήλωσαν λιβανικές πηγές, σκοτώνοντας συνολικά πέντε μέλη της Χεζμπολάχ. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χάσαν Νασράλα είχε πει πως τα συχνά πλήγματα του Ισραήλ στη Συρία συνιστούν μείζονα επίθεση, πως η οργάνωση είναι ισχυρότερη από προηγουμένως και πως η Συρία και οι σύμμαχοί της έχουν το δικαίωμα να αντιδράσουν.

Η σιιτική Χεζμπολάχ, η οποία διεξήγαγε έναν πόλεμο 34 ημερών με το Ισραήλ το 2006, μάχεται δίπλα στις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας που διαρκεί τέσσερα χρόνια. Το ενημερωτικό κανάλι αλ-Μανάρ, που ανήκει στη Χεζμπολάχ, ανέφερε πως η επίθεση υποδηλώνει πως “ο εχθρός έχει τρελαθεί εξαιτίας των αυξανόμενων δυνατοτήτων της Χεζμπολάχ και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ακριβή περιπέτεια που θα θέσει σε κίνδυνο τη Μέση Ανατολή”.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει, όμως ισραηλινή πηγή ασφαλείας επιβεβαίωσε, μιλώντας στο Ρόιτερς, πως ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε την επίθεση. Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος ήταν ο ρόλος του εικοσάρη Τζιχάντ Μουγκνίγια στις μάχες στη Συρία.

Η Χεζμπολάχ είχε κατηγορήσει το Ισραήλ το 2008 ότι δολοφόνησε τον πατέρα του, Ιμάντ Μουγκνίγια, ο οποίος ήταν επικεφαλής του δικτύου ασφαλείας της Χεζμπολάχ και κατηγορείτο για ανάμιξη σε ηχηρές επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων. Το Ισραήλ αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στη δολοφονία.

Ο Ναμπίλ Μπουμονσέφ, αρθρογράφος της εφημερίδας αν-Ναχάρ του Λιβάνου, δήλωσε πως πιστεύει ότι η επίθεση ήταν μία άμεση απάντηση στην ομιλία του Νασράλα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ξαφνική βίαιη αντίδραση. “Το να σκοτώνεις τον γιο του Μουγκνίγια είναι επικίνδυνο. Δεν νομίζω πως η οργάνωση μπορεί να είναι ήσυχη τώρα, τώρα που και ο πατέρας και ο γιος έχουν σκοτωθεί. Νομίζω ότι θα κάνει κάτι”, είπε. Οι ειρηνευτές του ΟΗΕ ενέτειναν τις περιπολίες τους στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, δήλωσαν τοπικές πηγές.