Δεν υπάρχουν ενδείξεις για την παρουσία του «εγκέφαλου» των τζιχαντιστών στη Γαλλία

Ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του πυρήνα που διαλύθηκε την Πέμπτη στο Βέλγιο λίγο πριν πραγματοποιήσει επιθέσεις, είναι ένας 27χρονος βέλγος μαροκινής καταγωγής, ο οποίος έφυγε πρόσφατα στη Συρία.329CAEB7157E34453FED2D98EB3D54C0

«Οι ερευνητές μας καταζητούν τον χρηματοδότη και αρχηγό του τζιχαντιστικού πυρήνα Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, κυρίως με τη βοήθεια του FBI» υποστηρίζει η εφημερίδα La Derniere Heure ( η Τελευταία Ωρα.)

Ηλικίας 27 ετών, ο μαροκινής καταγωγής Βέλγος μεγάλωσε στο Μόλενμπεεκ, μια λαϊκή συνοικία των Βρυξελλών.

Εμφανίζεται σε πολλά προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους στο Ίντερνετ. Σε ένα από αυτά, οδηγεί ένα όχημα που σέρνει τέσσερα πτώματα τα οποία έχουν ακρωτηριασθεί από μαχητές της οργάνωσης.

Ο 13χρονος αδελφός του είχε πάει στη Συρία για να τον συναντήσει. Φωτογραφίες στις οποίες ο ανήλικος εικονίζεται να ποζάρει με όπλα είχαν προκαλέσει ανησυχίες το περασμένο καλοκαίρι στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με το φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM, η έρευνα για τον πυρήνα άρχισε στο διάστημα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά λόγω ύποπτων τηλεφωνημάτων που δεχόταν ένας κρατούμενος στη φυλακή του Λάντιν, κοντά στη Λιέγη.

Υποκλοπές αποκάλυψαν πως ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ επικοινωνούσε με τους ύποπτους τζιχαντιστές μέσω του κρατουμένου αυτού, ο οποίος είναι ο αδελφός του ενός από τους δύο υπόπτους που σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην έφοδο της αστυνομίας στο Βερβιέ.

Σύμφωνα με το VTM, τα τηλεφωνήματα αυτά εντοπίσθηκε ότι έγιναν από την Ελλάδα. Η Derniere Heure προσθέτει πως ο ύποπτος μπορεί επίσης να βρίσκεται στην Τουρκία.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η ομοσπονδιακή εισαγγελία που είναι αρμόδια για την έρευνα ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

Το VTM υποστηρίζει επίσης πως οι βελγικές αρχές ήρθαν σε επαφή με τους έλληνες ομολόγους τους για να τους ζητήσουν να επέμβουν εναντίον του φερόμενου ως «εγκεφάλου» του πυρήνα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από ελληνικής πλευράς δεν προκύπτει παρουσία συγκεκριμένου προσώπου στη χώρα.

 

Το βράδυ της Πέμπτης, μετά την κυκλοφορία του Charlie Hebdo στο Βέλγιο, έγινε φανερό πως οι τζιχαντιστές επρόκειτο να χτυπήσουν την επομένη το πρωί και τότε ελήφθη η απόφαση να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση εναντίον αυτής της ομάδας.

Ο πυρήνας που διαλύθηκε αποτελούνταν εν μέρει από τζιχαντιστές οι οποίοι είχαν πολεμήσει στη Συρία. Ήταν έτοιμοι να «σκοτώσουν αστυνομικούς μέσα στο δρόμο και μέσα σε αστυνομικά τμήματα», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα τέσσερα άτομα που προσήχθησαν στην Αθήνα σχετίζονται με τον τζιχαντιστικό πυρήνα στο Βέλγιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν σταλεί μέχρι στιγμής από την Αθήνα, δήλωσε η εισαγγελία του Βελγίου.

Αυτό επιβεβαίωσε αργότερα και ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου: «Οι συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν χθες [Σάββατο] το βράδυ δεν επέτρεψαν να συλληφθεί το σωστό πρόσωπο. Συνεχίζουμε να τον καταζητούμε και πιστεύω πως θα έχουμε επιτυχία» δήλωσε ο Κουνς Χεενς σστο φλαμανδικό δίκτυο VRT.

H ελληνική αστυνομία είχε προχωρήσει το απόγευμα του Σαββάτου στην προσαγωγή τεσσάρων ατόμων σε σχέση με τις έρευνες για τον τζιχαντιστικό πυρήνα στο Βέλγιο.

Πηγές της αστυνομίας ανέφεραν ότι ένας από τους προσαχθέντες φαινόταν να ταιριάζει με την περιγραφή που είχε δώσει το Βέλγιο για τον «εγκέφαλο» του πυρήνα.

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των προσώπων αυτών και της έρευνας» είπε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας του Βελγίου, Έρικ Φαν Ντερ Σιπτ.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, αφού εστάλησαν από την Αθήνα DNA και δακτυλικά αποτυπώματα του προσαχθέντος, οι βελγικές αρχές απάντησαν προφορικά ότι δεν είναι τελικά ο «εγκέφαλος» του πυρήνα.

Όταν ρωτήθηκε για τον μαροκινής καταγωγής «εγκέφαλο» του πυρήνα, Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, η εισαγγελία του Βελγίου αρνήθηκε για άλλη μια φορά να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει εάν διοικούσε και χρηματοδοτούσε το δίκτυό του από την Ελλάδα ή την Τουρκία, όπως αναφέρουν πολλά βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, ο Αμπααούντ επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον αδελφό ενός από τους φερόμενους ως τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν όταν αστυνομικοί επιτέθηκαν στο κρησφύγετό τους στη Βερβιέ, στο ανατολικό Βέλγιο, το βράδυ της Πέμπτης.

Οι πληροφορίες των βελγικών αρχών ανέφεραν οτι ο τζιχαντιστής είναι στην Αθήνα, απ’ όπου μάλιστα συντόνιζε την ομαδα του στο Βέλγιο, με τηλεφωνήματα που έκανε με το συγκεκριμένο τηλέφωνο σε κρατούμενο βελγικών φυλακών.

Η ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ έγινε πριν γίνει η επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής στο Βέλγιο, κατά την οποία σκοτώθηκαν οι δύο τζιχαντιστές και συνελήφθησαν άλλα 13 άτομα, ενώ είχε έλθει στην Αθήνα κλιμάκιο Βέλγων αστυνομικών για να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές.

Το κλιμάκιο αποχώρησε στις 16 Ιανουαρίου από την Αθήνα, αφού έδωσε όλα τα στοιχεία στην ΕΛ.ΑΣ, με βάση τα οποία έγιναν οι προσαγωγές.

Το βράδυ της Πέμπτης είχε γίνει η αιματηρή αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Βερβιέ.