Ρώσος αξιωματούχος:”Απαράδεκτες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία”

«Απαράδεκτες» θεωρεί τις στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία, η Ρωσία, σύμφωνα με τον Ειδικό Προεδρικό Απεσταλμένο της Ρωσίας για τη Συρία Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ.

 

2548499Η Ρωσία θεωρούσε πάντα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία ως απαράδεκτες, καθώς εκτιμά ότι η ασφάλεια των συνόρων της με την Τουρκία θα πρέπει να διασφαλίζονται από δυνάμεις της Δαμασκού.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Ειδικός Προεδρικός Απεσταλμένος της Ρωσίας για τη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, μετά την επίθεση της Άγκυρας στα βορειανατολικά σύνορα της Συρίας.

«Δεν έχουμε εκφράσει ποτέ την υποστήριξή μας και δεν υποστηρίξαμε ποτέ την ιδέα της διάθεσης (οποιωνδήποτε δυνάμεων) εκεί, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών μονάδων, πόσο μάλλον της ένοπλης αντιπολίτευσης της Συρίας», ανέφερε ο Λαβρεντίεφ σε δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι η ασφάλεια των συνόρων πρέπει να διασφαλίζεται μόνο από κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας.Ο ειδικός απεσταλμένος επίσης αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία είχε εξασφαλίσει τη συναίνεση της Ρωσίας για την επίθεση.

«Όχι. Ζητάγαμε πάντα από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, πάντα πιστεύαμε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της Συρίας είναι απαράδεκτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.Σημείωσε δε πως η επίθεση θα μπορούσε να «ανατρέψει την εύθραυστη ισορροπία στο βόρειο τμήμα της Συρίας, που κατοικείται από Κούρδους και Άραβες.

 Επιβεβαιώνονται οι συνομιλίες Κούρδων Δαμασκού στη ρωσική βάση

Ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για την Συρία Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ επιβεβαίωσε σήμερα ότι έγιναν πράγματι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης της Δαμασκού και των Κούρδων στη ρωσική αεροπορική βάση στο Χμεϊμίμ χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο περιεχόμενο τους.imagew

“Πράγματι υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, ότι στο Χμεϊμίμ διεξήχθησαν συνομιλίες μεταξύ των Κούρδων και της κυβέρνησης, αλλά προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ποια ήταν συγκεκριμένα τα αποτελέσματα των συνομιλιών αυτών”, δήλωσε ο Λαβρέντειφ, προσθέτοντας ότι “εντούτοις οι συνομιλίες έγιναν”.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου προσέθεσε ότι η επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία ώθησε τους Κούρδους να αρχίσουν συνομιλίες με την συριακή ηγεσία. Παράλληλα ο Λαβρέντιεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού θα αποτελέσει “ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την αποκατάσταση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και φυσικά της ανεξαρτησίας της Συρίας”.

Είπε επίσης ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει μια πραγματική σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας και ότι αυτό είναι κάτι που δεν θα το ήθελε κανένας. Ο Λαβρέντιεφ είπε επίσης ότι ” η ασφάλεια των τουρκο-συριακών συνόρων πρέπει να διασφαλισθεί συγκεκριμένα με την ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων”, προσθέτοντας ότι “αυτός είναι ο λόγος που ποτέ δεν υποστηρίξαμε την ιδέα ότι πρέπει να αναπτυχθούν τουρκικές δυνάμεις ούτε φυσικά δυνάμεις της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης”.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου εξέφρασε φόβους ότι η στρατιωτική αυτή επιχείρηση “μπορεί πράγματι να καταστρέψει τον εύθραυστο αυτό κόσμο διαφορετικών θρησκειών στις περιοχές αυτές” αφού, όπως είπε, “κατοικούνται όχι μόνο από Κούρδους, αλλά και από Άραβες , σουνίτες”. “Και όταν εκεί μεταφέρουν ανθρώπους οι οποίοι δεν ζούσαν ποτέ (σ` αυτές τις περιοχές), αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό προκαλεί δυσαρέσκεια στους ντόπιους κατοίκους που επί αιώνες ζούσαν σ αυτά τα εδάφη”.

Ο Λαβρέντιεφ επισήμανε ότι η Ρωσία πάντα αναλάμβανε “συγκεκριμένες μεσολαβητικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση”. Παράλληλα διευκρίνισε ότι μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας δεν υπήρξε στο ζήτημα της στρατιωτικής επιχείρησης καμία συμφωνία, χαρακτήρισε την τουρκική επιχείρηση στην Συρία “απαράδεκτη” και τόνισε ότι η ρωσική κυβέρνηση “καλούσε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση” αποτρέποντάς την από μια τέτοια επιχείρηση στην Συρία.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης ότι ο επόμενος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Συρία θα πραγματοποιηθεί στην Αστάνα στα μέσα Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι ο διάλογος υπό το σχήμα αυτό (Ρωσία, Ιράν, Τουρκία) θα συνεχιστεί επειδή δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.