Μόσχα:Στηρίζουμε μόνο μια απόφαση που θα ληφθεί από τις κοινότητες της Κύπρου, χωρίς έξωθεν πιέσεις

Η Ρωσία θα υποστηρίξει μόνο μια απόφαση που θα ληφθεί από τις ίδιες τις κοινότητες της Κύπρου, χωρίς έξωθεν πιέσεις, αναφέρεται σε σημείωμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα imagewτου ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με τη στάση της Ρωσίας, κατά την 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, επί διαφόρων θεμάτων, μεταξύ των οποίων και το Κυπριακό.

Περαιτέρω σημειώνεται πως η απόφαση αυτή πρέπει να στηρίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να προβλέπει τη δημιουργία μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, υπηκοότητα και διεθνή νομική προσωπικότητα.

Το παρόν σύστημα εγγυήσεων για την ασφάλεια των δυο κοινοτήτων είναι ξεπερασμένο και πρέπει να τεθεί υπό τον έλεγχο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προστίθεται.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη χθεσινή συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, πως κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ανασκόπησαν την υφιστάμενη κατάσταση των ρωσο-κυπριακών θέσεων σε διάφορους τομείς και τις προοπτικές για ανάπτυξή τους.

Οι πλευρές συνέκριναν τις θέσεις τους σε ένα αριθμό διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης μιας ειρηνευτικής διευθέτησης για την Κύπρο και της κατάστασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνεται.