H πικρή γεύση της εληάς προστατεύει από παθήσεις

Επισημάνσεις ημερίδας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Οι ιδιότητες του Κυπριακού λαδιού, ότι είναι από τα καλύτερα αρωματικά στον κόσμο, και το πιο εύγεστο,300px-Olive_fruit_on_the_branch_(2007) ο αριθμός των ελιών στο νησί και ποιες είναι οι σημαντικότερες ποικιλίες τους , καθώς και η βιομηχανική διαχείριση των αποβλήτων της ελιάς ( κλαδέματα και απόβλητα ελαιοτριβείων ) με στόχο την παραγωγή απολυμαντικών παρασκευασμάτων και αντιοξειδωτικών φαρμάκων , ήταν τα ζητήματα που εξετάσθηκαν ενδελεχώς , στην ημερίδα του τριετούς Ερευνητικού Προγράμματος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας , με θέμα «Μοριακή ανάλυση και βιοτεχνολογικές εφαρμογές ενζύμων της ελιάς, τα οποία συμβάλλουν στη σύνθεση φαινολών με αντιοξειδωτική δράση».
Το τριετές αυτό ερευνητικό Πρόγραμμα( 2011-2014) Αρ. Πρωτ.΄Εργου ΥΓΕΙΑ/ΤΡΟΦΗ/0609(ΒΕ)/03 συγχρηματοδοτήθηκε μέσω του Ιδρύματος Προώθησης ΄Ερευνας , από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της Ε.Ε. , στο πλαίσιο του Προγράμματος «Υγεία και Βιολογικές Επιστήμες» και τη Δράση «Επιστήμη και Βιοτεχνολογία Τροφίμων».
Συμμετείχαν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Στη διάρκεια της ημερίδας, ανακοινώθηκε πως επιτεύχθηκε με επιτυχία η απομόνωση του γονιδίου της γλυκοσιδάσης ,που είναι ένζυμο (δηλαδή πρωτεϊνη ). Αυτή χρησιμοποιεί την ελευρωπαϊνη ,260px-Elia ουσία που περιέχει η ελιά , ως υπόστρωμα ( υπέδαφος) για να παράγει τις πολυφαινολικές ουσίες, που δίνουν στην ελιά την πικρή της γεύση και που συμβάλουν στην προστασία του φυτού αλλά και του ανθρώπου από παθήσεις των αρτηριών ή και άλλες σοβαρές ασθένειες της εποχής μας, όπως για παράδειγμα το αλτσχάϊμερ.
Όπως εξηγεί η συντονίστρια του Προγράμματος Αικατερίνη Δημολιού, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας , με την απομόνωση της γλυκοσιδάσης μπορεί να προχωρήσει η εφαρμογή της πρωτεϊνης αυτής σε βιοαντιδραστήρα για τη διαχείριση των αποβλήτων της ελιάς , τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες ελευρωπαϊνης ώστε με τη μεταποίηση τους να παραχθούν αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εμπόριο.
Στην ημερίδα μετείχαν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας , το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών , το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών Κύπρου.