Γαλλία: Εικόνες τρόμου πριν τη σφαγή μέσα από το εβραϊκό σουπερμάρκετ

newego_LARGE_t_1101_54451869_type12713
Αυτές είναι οι πρώτες δραματικές εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας στο εβραϊκό σουπερμάρκετ στο Παρίσι, κατά την διάρκεια της εφιαλτικής ομηρίας που στοίχισε την ζωή σε τέσσερις ανθρώπους. Στα πλάνα διακρίνεται μεταξύ άλλων ο δράστης, ο Αμεντί Κουλιμπαλί, λίγες ώρες πριν πέσει και εκείνος νεκρός, να απειλεί όμηρο με όπλο και να τον υποχρεώνει να κλειδώσει την πόρτα του καταστήματος.

newego_LARGE_t_1101_54451855_type12128

Ο Κουλιμπαλί απειλεί όμηρο με όπλο και τον υποχρεώνει να κλειδώσει την πόρτα του καταστήματος (Ansa/CNN- Corriere della Sera)

Οι κάμερες ασφαλείας-για όσο διάστημα ήταν σε λειτουργία- πρόλαβαν να αποτυπώσουν τον τρόμο που βίωσαν όσοι είχαν την ατυχία να βρίσκονται εντός του καταστήματος Hyper Casher στην Πορτ ντε Βενσέν στο Παρίσι, την ώρα που εισέβαλε πυροβολώντας ο Κουλιμπαλί.
Σε κάποια πλάνα φαίνονται οι όμηροι έντρομοι, στριμωγμένοι ανάμεσα στα ράφια του σουπερμάρκετ, ενώ σε άλλο, ο δράστης υποχρεώνει έναν όμηρο να κλείσει τις κάμερες, ώστε να μην καταγράψουν τα τραγικά συμβάντα.
Κατά την διάρκεια της αιματηρής ομηρίας στο Παρίσι, την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου, τέσσερις Εβραίοι όμηροι σκοτώθηκαν, ενώ νεκρός από σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας έπεσε και ο δράστης, ο 32χρονος Αμεντί Κουλιμπαλί που είχε σκοτώσει την προηγούμενη μέρα την νεαρή αστυνομικό στο παρισινό προάστιο Μονρούζ.

newego_LARGE_t_1101_54451869_type12713

Μετά από εντολή του Κουλιμπαλί, οι κάμερες ασφαλείας κλείνουν. (Ansa/CNN-Corriere della Sera)

Καθώς συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών για την δράση των τρομοκρατών και τον εντοπισμό των πιθανών συνεργών τους, περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως για τις κινήσεις του Κουλιμπαλί ο οποίος είχε δηλώσει ότι συνεργαζόταν με τους αδερφούς Κουασί, τους τζιχανστιστές που αιματοκύλησαν την εφημερίδα Charlie Hebdo, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους.
Σήμερα, τα γαλλικά ΜΜΕ αναπαράγουν δημοσίευμα της καταλανικής εφημερίδας «La Vanguardia», σύμφωνα με το οποίο, λίγο πριν τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι, ο Κουλιμπαλί είχε διαμείνει ένα διάστημα στην Ισπανία (από 30 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου),

newego_LARGE_t_1101_54451863_type12128

Όμηροι ανάστατοι, στο εσωτερικό του καταστήματος, αγωνιούν για την τύχη τους. (Ansa/CNN- Corriere della Sera)

Το γεγονός ότι η καταζητούμενη σύντροφος του Κουλιμπαλί, η Χαγιάτ Μπουμεντίν, είχε περάσει από την Μαδρίτη και στην συνέχεια, στις 8 Ιανουαρίου, μετέβη μέσω Τουρκίας στην Συρία, είναι ήδη γνωστό. Όχι όμως και το ενδεχόμενο να είχε περάσει κάποιες μέρες στην ισπανική πρωτεύουσα με τον Κουλιμπαλί.
Ο τελευταίος φέρεται να επέστρεψε στην Γαλλία στις 2 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από ένα πρόσωπο το οποίο δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί, γράφει η εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες Ισπανίας και Γαλλίας, διεξάγουν τώρα έρευνες για τις δραστηριότητες του Κουλιμπαλί επί ισπανικού εδάφους, προκειμένου να διαπιστώσουν με ποιον μπορεί να είχε επαφές εκεί, αφού σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παρουσία του στην πρωτεύουσα δείχνει ότι υπάρχει τουλάχιστον κάποιος «πυρήνας υποστήριξης».
Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, περίπου 70 ισλαμιστές μαχητές που είχαν αναχωρήσει από την Ισπανία για εμπόλεμες ζώνες, επέστρεψαν το 2014.
Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο, ο Κουλιμπαλί να είχε επαφές και στο Βέλγιο.