Διαβεβαιώσεις αποδήμων ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για επανένωση της Κύπρου

 

Τη διαβεβαίωση πως θα συνεχίσουν να εργάζονται προκειμένου να συμβάλουν στον στόχο της επανένωσης της Κύπρου και της απαλλαγής της από την τουρκική κατοχή έδωσαν οι Κύπριοι απόδημοι κατά την έναρξη των εργασιών του 20ου Παγκόσμιου Συνεδρίου τους, το βράδυ της Τρίτης στη Λευκωσία, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και άλλων επισήμων.imagew-2.aspx

Στις προσπάθειες και στις δράσεις των οργανώσεων των Κυπρίων της διασποράς σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αλλά και για να κρατήσουν ζωντανές τις παροικίες των αποδήμων στις διάφορες χώρες αναφέρθηκαν σε προσφωνήσεις τους κατά την εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ και ο  Πρόεδρος της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) Χρίστος Τούτον.

Στην προσφώνησή του ο κ. Παπαευριπίδης διαβεβαίωσε ότι η συμμετοχή των αποδήμων Κυπρίων στον δύσκολο και τιτάνιο αγώνα για την επανένωση της Κύπρου «είναι για μας τάμα ζωής και ουδέποτε θα συμβιβαστούμε με την κατοχή».

«Μια άλλη Κύπρος, να είστε βέβαιοι, πέραν από τα φυσικά της σύνορα, θα συνεχίζει να αγωνίζεται με πείσμα και αποφασιστικότητα στις χώρες διαμονής μέχρι που η πατρίδα μας απαλλαγεί από την τουρκική κατοχή», σημείωσε.

Ο κ. Παπαευριπίδης ανέφερε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες, με τις προκλητικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου, και όχι μόνο, καθώς και οι εμπρηστικές καθημερινές δηλώσεις, θα πρέπει επιτέλους να προβληματίσουν τη διεθνή κοινότητα και εκτός από τα ευχολόγια και τις παραινέσεις να αναληφθούν επιτέλους και δυναμικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας.

«Εκτός και εάν προσβλέπουν στην αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τον νεοσουλτάνο Ταγίπ Ερντογάν», επεσήμανε.

Υπογράμμισε ακόμη πως είναι καιρός και οι Τ/κ να αντιληφθούν ότι για το δικό τους συμφέρον θα πρέπει να απεγκλωβιστούν από την Τουρκία «και να συνεργαστούν μαζί μας για την επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής λύσης που να εξασφαλίζει μόνιμα ειρήνη και ευημερία  σε ένα κανονικό κράτος μέλος της ΕΕ, χωρίς τις αναχρονιστικές εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα».

Ο κ. Παπααευριπίδης αναφέρθηκε και στο έργο που οι ομοσπονδίες των αποδήμων Κυπρίων επιτελούν στις διάφορες χώρες για προώθηση του εθνικού μας προβλήματος και για διατήρηση των παροικιών ώστε να αποτελούν μια πραγματική δύναμη πολυπεπίπεδης στήριξης της πατρίδας μας για τις επόμενες γενιές.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ στην προσφώνησή του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τη σημασία του Συνεταιρισμού στην Ανατολική Μεσόγειο (Eastern Mediterranean Partnership), αναφέροντας πως αυτός είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας.

Είπε ακόμη πως η γεωπολιτική κατάσταση και το κλίμα έχουν αλλάξει. Όπως ανέφερε μέχρι σήμερα υπήρχαν δυο σχολές σκέψης από τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: κρατείστε την Τουρκία κοντά γιατί είναι ένας πραγματικός και αξιόπιστος σύμμαχος και ας κρατήσουμε την Τουρκία πιο κοντά και να της δώσουμε περισσότερα.

Για πρώτη φορά «χάριν στις δικές μας προσπάθειες και σε ένα βαθμό λόγω του κ. Ερντογάν έχουμε ένα νέο κλίμα και έχουμε μια νέα ευκαιρία που ονομάζεται Συνεταιρισμός στην Ανατολική Μεσόγειο», επεσήμανε.

Ευχαρίστησε την κυπριακή κυβέρνηση «γιατί αγκάλιασε τις προσπάθειές μας που κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια», εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Συνεταιρισμός στην Ανατολική Μεσόγειο θα φέρει τις ΗΠΑ πιο κοντά στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ελπίζουμε ότι το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος «θα καταστούν ο θεμέλιος λίθος μιας νέας εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Προσβλέπουμε σε αυτό για πολλά χρόνια και εργαζόμαστε πολύ σκληρά για αυτό το όραμα, επεσήμανε, αναφέροντας πως γνωρίζει πως αυτό είναι κάτι δύσκολο.

Ο κ. Κρίστοφερ υπογράμμισε ακόμη πως «χρειαζόμαστε μια ενιαία στρατηγική», σημειώνοντας πως ο Συνεταιρισμός στην Ανατολική Μεσόγειο δίνει αυτή την ευκαιρία.

Ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Χρίστος Τούτον αναφέρθηκε στις δράσεις της Ομοσπονδίας και στη σημασία τους για τους νέους απόδημους οι οποίοι ενημερώνονται για την Κύπρο και το πολιτικό της πρόβλημα.

Ο κ. Τούτον καλωσόρισε τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις. «Θέλουμε να δούμε μια επανενωμένη Κύπρο όπου οι Κύπριοι να μπορούν να ζουν και να ευημερούν μαζί, χωρίς την ξένη κατοχή, χωρίς τις ξένες επεμβάσεις και χωρίς τη διαίρεση», ανέφερε.

Δεν υποστέλλει τη σημαία του αγώνα για Κύπρο ο απόδημος Ελληνισμός, λέει ο Α. Διαματάρης

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς, στη Λευκωσία, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Αντώνης Διαματάρης,είπε ότι ο απόδημος Ελληνισμός ποτέ δεν υπέστειλε την σημαία του αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου, ακόμα και όταν στο εσωτερικό της Κύπρου και της Ελλάδας η καθημερινότητα, κατά περιόδους, επηρέαζε το αγωνιστικό φρόνημα.

Εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στην εναρκτήρια τελετή του Συνεδρίου, ο κ. Διαματάρης είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πονάει πολύ την εθνική υπόθεση της Κύπρου» και «γνωρίζει καλά ότι ο Ελληνισμός δεν έχει άλλα περιθώρια για υποχωρήσεις ή απώλειες».

Έκανε ακολούθως λόγο για «άνοιξη στις σχέσεις αποδήμων με τις μητέρες πατρίδες». Όπως είπε, το γεγονός ότι ο ίδιος βρίσκεται στη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών, έχοντας αφήσει τη ζωή του στη Νέα Υόρκη, για να αγωνιστεί με όλες τις γνώσεις και τις δυνάμεις του για την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των αποδήμων «αποτελεί μια πειστική απόδειξη ότι όπως οι Κυβερνήσεις στην Κύπρο, έτσι και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αγωνιστεί να φέρει πιο κοντά την Ελλάδα και την ομογένεια».

«Και ναι, θα μας δώσει το δικαίωμα ψήφου από τις πόλεις στις οποίες ζούμε» συμπλήρωσε.

Στην ομιλία του, ο κ. Διαματάρης αναφέρθηκε στη ζωή του στη Νέα Υόρκη, όπου για 40 χρόνια υπήρξε Διευθυντής/ Εκδότης της ιστορικής ημερησίας εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ», αλλά και στα γεγονότα της τουρκικής εισβολής και την κινητοποίηση της ομογένειας που ακολούθησε.

Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους επέστρεψε στην Ελλάδα, ο κ. Διαματάρης είπε ότι επέστρεψε «γιατί ο αγώνας για την πατρίδα είναι γλυκός και απαράμιλλος», όπως δίδαξαν δύο μεγάλοι Κύπριοι πατριώτες, ο Γώγος Παρασκευαΐδης και ο Νίκος ο Μούγιαρης, που τάφηκε πρόσφατα στην πατρίδα του, την Αθηένου.