Παραμυθιάσματα τα περί δημιουργίας νεας αεροπορικής εταιρείας

 

 

Προσπαθούν με αόριστες υποσχέσεις και …δεσμεύσεις να καταλαγιάσουν την οργή των απολυθέντων στις Κ.Αερογραμμές

 

Με την ψευδή  υπόσχεση περί δημιουργίας νέας αεροπορικής εταιρείας επιχειρεί η κυβέρνηση να καταλάγιάσει την οργή και τις αντιδράσεις των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές. ÊÁÈÇËÙÌÅÍÁ ÔÁ ÁÅÑÏÐËÁÍÁ ÔÙÍ ÊÕÐÑÉÁÊÙÍ ÁÅÑÏÃÑÁÌÌÙÍΠρόκειται, όπως μας είπε καλά ενημερωμένη πηγή για ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα που στοχεύει στη δημιουργία ελπίδων στο υς απελπισμένους απολυθέντες υπαλλήλους   των ΚΑ ότι μπορεί σύντομα να βρουν νέο εργοδότη. Οι εξαγγελίες γίνονται   χωρίς να υπάρχει τίποτε απολύτως  χειροπιαστό στον ορίζοντα καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη δείξει την προτίμησή της προς την Aegean, η οποία ήδη άρχισε να εκμεταλλεύεται το κενό που δημιουργεί η διάλυση των Κ.Αερογραμμών. «Τα όσα λέγονται και γράφονται περί νέας αεροπορικής εταιρείας», είναι ένα καθαρό ψέμα μας επιβεβαίωσε η ίδια έγκυρη πηγή.

Ηδη άρχισε να διαφημίζεται πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, την οποία θα υποβάλει ο ένας εκ των πρωταγωνιστών για το κλείσιμο των Κ.Αερογραμμών  , ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης. Με την πρόταση αυτή, όπως δηλώνεται επίσημα., το Υπουργικό θα χαράξει τη διαδικασία διερεύνησης της προοπτικής λειτουργίας ενός νέου τοπικού αερομεταφορέα με το λογότυπο και το εμπορικό σήμα των Κυπριακών Αερογραμμών. Ο κ Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος, χθες αρνήθηκε να δει στα μάτια τους εργαζόμενους των ΚΑ και να τους πει δυο λόγια, χαρακτηρίζει την προοπτική λειτουργίας νέας εταιρείας με τα σήματα των ΚΑερογραμμών και με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα ως σημαντική.

«Πρόθεση είναι να ενημερωθεί το Υπουργικό, το οποίο θα κληθεί να λάβει αποφάσεις ή να καθοδηγήσει τη διαδικασία διακρίβωσης της σημαντικής, κατά την άποψή μας, προοπτικής να λειτουργήσει μια νέα εταιρεία τοπική που να φέρει το εμπορικό όνομα και λογότυπο των Κυπριακών Αερογραμμών», υποστήριξε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Γεωργιάδης.Ωστόσο, είναι περίεργο γιατί τόσον καιρό που υπήρχε χρόνος δεν έγινε καμιά απολύτως αναφορά για τέτοιο ενδεχόμενο.

Μετά την απόφαση του Υπουργικού θα τρέξει και η διαδικασία του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων για το διορισμό του συμβούλου, ο οποίος θα διεξαγάγει τη διαδικασία για τη χρήση του λογοτύπου και του ονόματος των ΚΑ μέσω της δημιουργία νέας εταιρείας.

Και …δέσμευση Ν. Αναστασιάδη μαζί με συμπάθεια

Στο μεταξύ, μετά την εξαγγελία των απολυθέντων στις ΚΑ ότι σήμερα θα διαμαρτυρηθούν έξω από το Προεδρικό, ο Πρόεδρος της Δημοκραρτίας μπήκε δυναμικά   στο παιγνίδι των εντυπώσεων, και των …δεσμεύσεων.Γι αυτό και ετοίμασε γραπτή δήλωση στην οποία λέει πωςΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ  ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ «η Κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους στις Κυπριακές Αερογραμμές, μέσα από την πιθανή δημιουργία μιας νέας τοπικής αεροπορικής εταιρείας».
Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι αυτό που προέχει είναι «η επικέντρωση μας στα προβλήματα που αφορούν τους εργαζόμενους των Κυπριακών Αερογραμμών και η πλήρης διασφάλιση τους», σημειώνοντας ότι  οι εργαζόμενοι θα λάβουν το σύνολο των μισθών που δικαιούνται και το ταμείο προνοίας, ενώ η Κυβέρνηση θα καλύψει το υφιστάμενο και σημαντικό έλλειμμα του ταμείου προνοίας που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

»Επιπλέον, η Κυβέρνηση θα επικεντρώσει τις προσπάθειες της, μέσω ανοιχτών και διαφανών διαδικασιών, για διερεύνηση της πιθανότητας δημιουργίας μιας νέας τοπικής αεροπορικής εταιρείας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η οποία θα φέρει το εμπορικό όνομα και λογότυπο των Κυπριακών Αερογραμμών. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε οι πλείστοι όσοι των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές αποκατασταθούν», ανέφερε

Ο Πρόεδρος εκφράζει τη θλίψη του, αλλά και τη συμπάθεια του σε όσους πληρώνουν τις συνέπειες διαχρονικών λαθών των όσων είχαν εμπλοκή στα δρώμενα της εταιρείας, αλλά και για την«αναπόφευκτη και δυσάρεστη εξέλιξη που αφορά τις Κυπριακές Αερογραμμές σαν αποτέλεσμα της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Υποστηρίζει παράλληλα πως τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και η Κυβέρνηση εξάντλησαν κάθε προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτή, στήριξαν το Διοικητικό Συμβούλιο σε κάθε κίνηση εξυγίανσης και κατεβλήθη από κοινού προσπάθεια, με συνεργασία εξειδικευμένων Νομικών Οίκων του εξωτερικού, για την εκ των υστέρων έγκριση των κρατικών ενισχύσεων που είχαν δοθεί, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς, όπως απορρέει και από την απόφαση της Επιτροπής, υπήρξαν διαχρονικά προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν, η συσσώρευση των οποίων καθιστούσε σαφές πως η εταιρεία δεν θα είχε καμία προοπτική να καταστεί βιώσιμη χωρίς συνεχιζόμενη κρατική ενίσχυση.

Επιπλέον, προσθέτει ο Πρόεδρος,η Επιτροπή έκρινε ως παράνομες τις κρατικές ενισχύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ  που δόθηκαν στην εταιρεία χωρίς την εκ των προτέρων διαβούλευση με την ίδια την Επιτροπή και απαίτησε την άμεση ανάκτηση τους και επιστροφή τους στο Κράτος, κάτι που, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας, δεν ήτο εφικτό να υλοποιηθεί.