Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση του Ελληνικού ΥΠΕΞ να αντικαταστήσει την πρέσβειρα της Ελλάδας στη Μόσχα

 

3893885

Πριν είκοσι περίπου μέρες ο Ρωσος πρόεδρος δέχθηκε τα διαπιστευτήρια της Τασίας Αθνασίου.

Πληθώρα ερωτηματικών προκάλεσαν οι πληροφορίες για απόφαση του νέου Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια να ανακαλέσει την Ελληνίδα Πρέσβη στη Μόσχα Τασία Αθανασίου, μόλις 20 μέρες μετά την παράδοση των διαπιστευτηρίων της στον πρόεδρο Πούτιν.

Το θέμα άνοιξε χθες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς που κατήγγειλε μια σειρά «εκδικητικών» αποφάσεων του Νίκου Δένδια.

«Η απόφασή του να απομακρύνει την κα Αθανασίου, Πρέσβη της Ελλάδας στη Μόσχα, που μόλις πριν από 20 ημέρες (!) παρέδωσε τα διαπιστευτήριά της, προσωπικά, στον Πρόεδρο της Ρωσίας, εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς», τόνισε μεταξύ άλλων, ο Νίκος Κοτζιάς σε γραπτή του δήλωση.

Διπλωματικοί κύκλοι με άριστη γνώση των τεκταινομένων στο ΥΠΕΞ, επισημαίνουν ότι:

«Η νέα πολιτική ηγεσία θέλει σε κρίσιμες θέσεις της ελληνικής διπλωματίας, ανθρώπους που θα τη βοηθήσουν να δράσει καλύτερα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν υπάρχει κομματικό πρόσημο στην αλλαγή, αλλά ξεκάθαρο θέμα προσώπων. Ο στενός κύκλος προσώπων του Νίκου Κοτζιά κρίθηκε ακατάλληλος για τη διαχείριση κομβικών ζητημάτων».

Τι θα μπορούσε όμως να οδηγήσει το ελληνικό ΥΠΕΞ, σε αυτήν την απόφαση;

«Ένα από τα βασικά θέματα που φαίνεται ότι η εξέτασε η νέα ηγεσία ήταν τα διπλωματικά μηνύματα της τελετής διαπίστευσης της νέας πρέσβεως. Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας και η ομάδα του έκριναν ότι η αναφορά του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τις ελληνορωσικές σχέσεις, δεν είχε τη σημασία προηγούμενων ετών. Γνωρίζουν καλά, ότι ο Ρώσος Πρόεδρος συνήθιζε να αναφέρεται εκτενέστερα στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας κατά τις προηγούμενες διαπιστεύσεις πρέσβεων, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Ανδρέα Φρυγανά (σ. σ. του προκατόχου της Τασίας Αθανασίου). Πιστεύουν ότι η σελίδα πρέπει να αλλάξει με κάποιο άλλο πρόσωπο».Και προσθέτουν:

«Μην περιμένετε άλματα στην προσέγγιση των δύο χωρών, η Ελλάδα παραμένει χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και είναι σταθερά προσηλωμένη σε αυτήν την πορεία. Αλλά επίσης μην ξεχνάτε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αδελφοποιημένο κόμμα με την Ενιαία Ρωσία (σ.σ το κυβερνών κόμμα) και αναγνωρίζει μια παραπάνω βαρύτητα στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, από ότι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Το πιθανότερο είναι να υιοθετηθεί μια προσέγγιση πιο κοντά στο κυπρορωσικό μοντέλο, για τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας».

ΠΗΓΉ: Sputnik.