Στην τελική ευθεία η δίκη Ντ.Μιχαηλίδη

Αναβλήθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου, η συνέχιση της δίκης Μιχαηλίδη στην Αθήνα, που αναμενόταν να εισέλθει από σήμερα, Δευτέρα, στην τελική της ευθεία με τις αγορεύσεις των παραγόντων της δίκης, που ξεκίνησε το Μάιο του 2014.CNA_M9b517bee2f114ba7b341a1148e459fc8

Η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη δήλωσε ότι λόγω σοβαρού οικογενειακού της προβλήματος δεν μπορεί να αγορεύσει σήμερα, κάτι που αναμένεται να γίνει την Πέμπτη με την επανέναρξη της διαδικασίας.

Η δικαστής Μαρία Λεπενιώτη, ενημέρωσε τους συνηγόρους υπεράσπισης και κατηγορίας, ότι δεν μπορεί να υπάρξουν άλλες αναβολές, ότι «ο χρόνος πιέζει», και ότι από εδώ και στο εξής, ώσπου να τελειώσει η δίκη, θα γίνονται συνεδρίες σχεδόν κάθε μέρα, ακόμα και τρεχούσης της προεκλογικής περιόδου.

Εκτιμάται ότι, στόχος της έδρας είναι να έχει ολοκληρωθεί η δίκη και να εκδοθεί απόφαση ως το τέλος του μηνός, κάτι όμως που οι συνήγοροι, υπεράσπισης κυρίως, κρίνουν εξαιρετικά δύσκολο. «Μακάρι – λένε – να τελειώσουμε ως τα τέλη Φεβρουαρίου».

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνος Μιχαηλίδης, και ο γιος του Μιχάλης Μιχαηλίδης, επιχειρηματίας, κατηγορούνται με άλλα τρία πρόσωπα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα χρήματος), που αφορά μίζες που ελέχθη ότι εδόθησαν, με βασικό αποδέκτη, τον πρώην Υπουργό Άμυνας της Ελλάδος, Άκη Τσοχατζόπουλο, που ήδη έχει κριθεί ένοχος πρωτοδίκως, και εκτίει ποινή φυλάκισης 20 ετών.

Η εκδικαζόμενη υπόθεση έχει σχέση με χρήματα που λέγεται ότι διακινήθηκαν από την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος TOR-M1 από την ελληνική κυβέρνηση, επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, που άργησε περίπου 3 μήνες να μπει στην ουσία της υπόθεσης λόγω συνεχών ενστάσεων από την μεριά των συνηγόρων υπεράσπισης, που όλες απερρίφθησαν, υποστηρίχθηκε από μάρτυρες ότι και οι δύο Κύπριοι κατηγορούμενοι έλαβαν χρήματα από την πώληση των πυραύλων αυτών για να τα παραδώσουν εν συνεχεία επί αμοιβή στον πρώην υπουργό Άμυνας της Ελλάδος.

Αρνήθηκαν κατηγορηματικά και οι δύο ότι είχαν οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση αυτή, και υποστήριξαν κατά την μαρτυρική τους κατάθεση, ότι χρηματικό ποσό που βρέθηκε σε τραπεζικό λογαριασμό του Μιχάλη Μιχαηλίδη στην Ελβετία, ήταν μέρος οφειλών από δουλειές που έκαναν, κυρίως εργοληπτικών, με τον Σύριο επιχειρηματία Φουάντ Αλ Ζαγιάντ, που επίσης κατηγορείται στην ίδια δίκη, με την επιπρόσθετη όμως κατηγορία και της δωροδοκίας.

Ο κ. Αλ Ζαγιάντ δικάζεται ερήμην, ευρισκόμενος στη Δαμασκό, και ισχυριζόμενος μέσω του δικηγόρου του ότι δεν φυγοδικεί, αλλά ουδέποτε έλαβε στη σωστή του διεύθυνση στη Λευκωσία την κλήτευση για τη δίκη.

Ο Σύριος επιχειρηματίας, με γραπτή του δήλωση, είχε κατονομάσει τον Ντίνο Μιχαηλίδη ως αποκλειστικό παραλήπτη, και μάλιστα από τον ίδιο, των τριών επιταγών που αναφέρονται στη δικογραφία της υπόθεσης για τις μίζες και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, «για επιχειρηματικούς σκοπούς, αλλά και για χρηματοδότηση των πολιτικών του δραστηριοτήτων και φιλοδοξιών».

Οι επιταγές αυτές, ύψους περίπου 33 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, «έχουν παραδοθεί από εμένα στον Ντίνο Μιχαηλίδη για λόγους εντελώς άσχετους με την κατηγορία», κατέθεσε εγγράφως ο κ. Αλ Ζαγιάντ, προσθέτοντας ότι «ο επιδιωχθείς λόγος» που εκείνες οι επιταγές παραδόθηκαν στον πρώην Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου «ήταν σε όλες τις περιπτώσεις άσχετες προς τον Τσοχατζόπουλο».

Κατά την Πολιτική Αγωγή, τα βασικά αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας τα οποία φέρεται να διέπραξαν οι κατηγορούμενοι, απέβησαν εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου «το οποίο υπέστη λόγω των πράξεών τους μείωση του κύρους του εντός και εκτός Ελλάδος».

Ο συνήγορος της Π.Α., Διονύσιος Κολοβός, είπε κατά την ακροαματική διαδικασία, ότι το ύψος αυτής της ηθικής βλάβης που θα διεκδικήσει η Ελλάδα, βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης, αλλά όπως και να έχει, πρόσθεσε, θα κινηθεί στα επίπεδα των ποσών που φέρεται να διακινήθηκαν παράνομα κατά την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων.

Τα πόσα αυτά, πάντοτε κατά την Πολιτική Αγωγή, υπερβαίνουν κατά πολύ τα 40 εκατ. ευρώ, και θα είναι, είπε, όλα απαιτητά από το Ελληνικό Κράτος.