Οργή και αγανάκτηση διακατέχει το απολυθέν προσωπικό των Κυπριακών Αερογραμμών

Μεσημέρι της Δευτέρας όλοι έξω από το Υπ. Οικονομικών

 

Aύριο οι υπάλληλοι των Κυπριακών Αερογραμμών αναμένεται να επισκεφθούν τα γραφεία τους για τελευταία φορά για να λάβουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και να τους δοθεί η επιστολή απόλυσης, ενώ στις 12.00 το μεσημέρι προγραμματίζεται εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών. Με αυτή τους την κινητοποίηση θα απαιτήσουν την άμεση καταβολή όλων των δικαιωμάτων τους.ÅÊÄÇËÙÓÇ ÄÉÁÌÁÑÔÕÑÉÁÓ ÅÑÃÁÆÏÌÅÍÙÍ ÓÔÉÓ ÊÕÐÑÉÁÊÅÓ ÁÅÑÏÃÑÁÌÌÅÓ ÐÑÏÅÄÑÉÊÏ

Η απόφαση για κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη των συντεχνιών των Κ.Α. το Σάββατο. Παράλληλα θα ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη.Επίσης, απαιτούν από την κυβέρνηση την άμεση καταβολή όλων των δικαιωμάτων των υπαλλήλων και παράλληλα θα ζητήσουν την καταβολή αποζημιώσεων όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις. Επιπλέον, θα ζητήσουν την κατά προτεραιότητα εργοδότηση των υπαλλήλων των Κ.Α. σε περίπτωση σύστασης νέα αεροπορικής εταιρείας.

Στο μεταξύ καζάνι που βράζει είναι οι εργαζόμενοι στην Εταιρεία, οι οποίοι ολοένα και πιο έντονα συνειδητοποιούν οτι διαπράχθηκε μια μεγάλη κοροίδία σε βάρος τους κι ότι τα πάντα είχαν προαποφασιστεί και μεθοδευτεί βάσει συγκεκριμένου σχεδίου για να κλείσει οριστικά ο οργανισμός που υπηρετούσαν και να εξυπηρετηθούν άλλα μεγάλα συμφέροντα. Αναλύοντας κάποιος τις αντιδράσεις που διατυπώνονται από την Παρασκυή το βράδυ είτε μέσω του Facebook, είτε μέσω δηλώσεων στα ΜΜΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πόνος και η οργή τους για τα όσα διαδραματίστηκαν έχει ξεχειλίσει. Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις που ακούστηκαν εναντίον τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας , όσο και εναντίον του προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος από τον καιρό της ίδρυσης της HELIOS, όντας υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων εκείνη την εποχή ήταν σφοδρός πολέμιος  των Κυπριακών Αερογραμμών. Είναι ενδεικτική η καταγγελία που έκανε αεροσυνοδός,υπάλληλος των Κυπριακών Αερογραμμών σε δηλώσεις της την Παρασκευή το βράδυ έξω από τα γραφεία της Εταιρείας. Οπως δήλωσε με οργή   ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου κάθε φορά που έμπαινε στα αεροπλάνα των ΚΑ απειλούσε το προσωπικό ότι θα κλείσει την Εταιρεία.

Εξάλλου ευθύνες στην κυβέρνηση για το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών επιρρίπτει η συντεχνία των πιλότων ΠΑΣΥΠΙ, με τον πρόεδρό της, Πέτρο Σουππουρή, να δηλώνει ότι οι πιλότοι θέλουν να εντοπιστούν οι ένοχοι γι’ αυτό και έχουν υποβάλει σχετικές καταγγελίες προς τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και στην Αστυνομία.

Σε δηλώσεις ο κ. Σουππουρής ανέφερε ότι με βάση την απόφαση της Κομισιόν «είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να υποβάλει ένα βιώσιμο σχέδιο, ούτε να εξηγήσει γιατί η Κύπρος είναι σε εξαιρετικά δύσκολή κατάσταση για να εξαιρεθεί από τον κανόνα για τις επιδοτήσεις».

«Δεν καταφέραμε να εξυγιάνουμε την εταιρία, ούτε να πείσουμε ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστική», συμπλήρωσε.

Δήλωσε ακόμη πως στόχος είναι να εξυπηρετηθούν ιδιωτικές ξένες εταιρίες, ορισμένες από τις οποίες επιδοτούνται από την κυβέρνηση για να εκτελούν δρομολόγια προς την Κύπρο.
Ταυτόχρονα, σκόπιμα , τα όσα έγιναν από τους υπουργούς Οικονομικών και Συγκοινωνιών, υποστηρίζοντας ότι όλα έγιναν με την κάλυψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, με στόχο να κλείσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές.