Ε.Ολγκούν:«Οι υδρογονάνθρακες μπορεί να ευκαιρία αλλά και κατάρα»

Οι υδρογονάνθρακες μπορεί να είναι και ευκαιρία και κατάρα, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκούν, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολού έπειτα από τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.9855e78515e05ac0d94ef1f6c9316de1_L

Στις δηλώσεις του, είπε ότι η διαχείριση των υδρογονανθράκων πρέπει να γίνει σωστά και επέκρινε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμμαχία της με Ισραήλ, Αίγυπτο και Λίβανο, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί ένα μπλοκ κατά της Τουρκίας το οποίο θεωρείται επικίνδυνο.

Υποστήριξε ακόμα ότι το θέμα των υδρογονανθράκων μπορεί να λυθεί μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας πως η αποχώρηση από το τραπέζι δεν θα υπηρετήσει τη λύση.

“Αν τα προβλήματα δεν λυθούν με τη διαπραγμάτευση, θα υπάρχει μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή. Με την αποχώρηση από το τραπέζι ούτε το Κυπριακό λύνεται, ούτε το θέμα των υδρογονανθράκων. Οι ξένες επενδυτικές εταιρείες δεν μπορούν να βρουν εδώ την αναγκαία σταθερότητα για επενδύσεις”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν ωφελεί κανέναν.

Ο κ. Ολγκούν είπε ότι για τη λύση στη διεθνή κοινότητα αναλογούν καθήκοντα. Πρόσθεσε ότι οι ισχυρές χώρες της ΕΕ είναι απαραίτητο να στείλουν τα σωστά μηνύματα στην ε/κ πλευρά και ότι στη Βρετανία αναλογούν καθήκοντα ως εγγυήτρια χώρα.

“Για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή πρέπει η μια πλευρά να εγκαταλείψει τις προσπάθειες διασφάλισης υπεροχής έναντι της άλλης, να αισθανθεί έτοιμη για συνεργασία με την πραγματική έννοια της λέξεως, να αντιληφθεί ότι δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσει τους στόχους που θέλει μόνη της”, είπε ο κ. Ολγκούν, ενώ ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά είναι πολύ μακριά από αυτό το όραμα.

“Αυτοί, δημιουργώντας συμμαχίες στην περιοχή, καταβάλλουν προσπάθεια να επιτύχουν τους μονομερείς στόχους τους. Από τη μια με το Ισραήλ, από την άλλη με την Αίγυπτο και τέλος με το Λίβανο υπογράφουν συμφωνίες για τις θαλάσσιες αρμοδιότητες προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα μπλοκ εναντίον της Τουρκίας και των Τ/κ. Αυτό, για την περιοχή είναι πολύ επικίνδυνο επειδή δημιουργεί ένα νέο πεδίο διαμάχης. Αυτές οι αναζητήσεις τις ε/κ πλευράς οδηγούν σε εμβάθυνση της πόλωσης στην περιοχή και υπηρετούν την αστάθεια”, υποστήριξε ο Τ/κ διαπραγματευτής.

Για την επίσκεψη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε την ερχόμενη βδομάδα και τις επαφές του στην Κύπρο, είπε ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ θα προσπαθήσει να βρει ένα τρόπο για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Ολγκούν είπε ότι είναι σημαντικό να δούμε πώς θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να διασφαλιστεί η υπεροχή μιας πλευράς μόνο αλλά να υπάρξει σεβασμός της αμοιβαιότητας και ενθάρρυνση της συνεργασίας.