ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ χαιρετίζουν την πρόταση Ακιντζί για άτυπη διάσκεψη-Διαφωνίες και επιφυλάξεις άλλων κομμάτων

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ χαιρέτισαν σήμερα την πρόταση imagew-2.aspxΑκιντζί για άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό ενώ ΔΗΚΟ, Κίνημα Οικολόγων ,Συμμαχία Πολιτών και Αλληλεγγύη εκφράζουν διαφωνίες και επιφυλάξεις. Η Δημοκρατική Παράταξη αναφέρει πως θα πρέπε να προετοιμαστεί  καλά η διάσκεψη

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε  ότι ως ς Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζουμε τη θέση του Τ/κ ηγέτη που ουσιαστικά υιοθετεί τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, και πρόσθεσε:

«Ήταν θέση της δικής μας πλευράς πως μια συνάντηση στην παρουσία των μελών και των μερών που συμμετείχαν στις δυο διεθνείς διασκέψεις για το κυπριακό, ήταν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση στην προσπάθεια, την ειλικρινή που γίνεται εκ μέρους της Ε/κ πλευράς για να σπάσουμε το αδιέξοδο. Ως Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζουμε τη θέση του Τ/κ ηγέτη που ουσιαστικά υιοθετεί τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή η άτυπη συνάντηση που ήταν και θέση της δικής μας πλευράς, υπό τον ΓΓ, μπορεί να βοηθήσει στο να σπάσει το αδιέξοδο και να ξεκινήσει ένα σοβαρός διάλογος για το εθνικό μας ζήτημα. Ως Δημοκρατικός Συναγερμός θα στηρίξουμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για να σπάσει το αδιέξοδο που δεν ωφελεί τη δική μας πλευρά, δεν ωφελεί τον αγώνα για επανένωση του τόπου. Με αυτό τον τρόπο ευχόμαστε η Τουρκία, που αρνείτο τέτοιου είδους συναντήσεις, να δώσει κι αυτή τη θετική της θέση για να βρούμε το δρόμο επανέναρξης του διαλόγου, μέσα από το πλαίσιο το καθορισμένο από τα ψηφίσματα των ΗΕ, της ΔΔΟ και σίγουρα και εντός των παραμέτρων όπως έχουν κατατεθεί στο Κράνς Μοντανά από τον ΓΓ των ΗΕ.»
Το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την εκφρασθείσα πρόθεση για αποδοχή της πρότασης για σύγκληση άτυπης διάσκεψης στο πρότυπο του Κραν Μοντανά και σημειωνει:

«Στόχος αυτής της διάσκεψης θα πρέπει να είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και στη βάση του Πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ.
Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι πρέπει να υπάρξει καλή προετοιμασία και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να μπει σε αυτή τη διαδικασία με πραγματική βούληση να προχωρήσουν τα πράγματα μέχρι τέλους. Δηλαδή, να επιτευχθεί συμφωνία που να οδηγεί σε λύση αρχών στο Κυπριακό, εφόσον βέβαια υπάρχει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά. Σε περίπτωση νέας αποτυχίας, τα πράγματα θα καταστούν εξαιρετικά επικίνδυνα και δύσκολα.»

ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωση του αναφέρει:

«Η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη, ως απάντηση στο νέο επικοινωνιακό τέχνασμα του κατοχικού ηγέτη, για σύγκληση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, αποτελεί αυτοαναίρεση αυτών, που ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης είχε διακηρύξει το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Με τη δήλωσή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης:

• Δεν θέτει ως όρο τον τερματισμό των παρανομιών και των παραβιάσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που αποτελεί υπαναχώρηση.
• Αποδέχεται την έναρξη μιας «άτυπης διαδικασίας», χωρίς να είναι γνωστοί οι όροι της εν λόγω διαδικασίας και, επιπρόσθετα, μια τέτοια “άτυπη” και αγνώστων όρων διαδικασία ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια επιβολής κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας.

Παράλληλα, οφείλουμε να τονίσουμε ότι δεν είναι γνωστή η ημερήσια διάταξη αυτής της διαδικασίας, ούτε έχει γίνει οποιαδήποτε σχετική συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο.
Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει να προχωρήσει, χωρίς προηγούμενη συζήτηση και συλλογική σύνθεση απόψεων εντός του Εθνικού Συμβουλίου.»
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Στην ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών αναφέρει:
«Οι επιστολές και οι  προτάσεις του κ. Ακιντζί  δείχνουν κακοπιστία. Πρώτα στείλει επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ  για άτυπη διάσκεψη και τρεις μέρες μετά στείλει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μια απαράδεκτη πρόταση για τους υδρογονάνθρακες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πως συνάδουν αυτά τα δυο;
Είναι προφανές ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης παίζει το παιχνίδι της Άγκυρας που αποσκοπεί στην επίρριψη ευθυνών και στη νομιμοποίηση παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας.
Η όποια διάσκεψη μπορεί  να γίνει μόνο και όταν σταματήσουν οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Και να είναι ξεκάθαρο ότι το ζήτημα  των υδρογονανθράκων δεν θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ταυτόχρονα χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε  να μην οδηγηθούμε βεβιασμένα σε μια νέα (άτυπη) διάσκεψη, χωρίς κατάλληλη προετοιμασία με τον κίνδυνο να οδηγηθούμε και πάλι σε αδιέξοδο.
Το οποίο  νέο αδιέξοδο θα δικαιώσει και θα βοηθήσει εκείνους που υποστηρίζουν πως πρέπει να αναζητηθούν «νέες ιδέες» για το Κυπριακό καθώς κι εκείνους που θέλουν να το κατατάξουν στα μη επιλύσιμα προβλήματα.»

Κίνημα Οικολόγων
Το Κίνημα Οικολόγων στην δική του παρέμβαση σημειώνει:

«Η έκρυθμη κατάσταση στην ΑΟΖ σε συνδυασμό με την άτυπη όπως ονομάστηκε πενταμερή διάσκεψη στην οποία με προθυμία ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως μας ενημέρωσε οδηγούν το Κυπριακό σε νέα, επικίνδυνα μονοπάτια. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι ο Προέδρος Αναστασιάδης δεν έθεσε ως προϋπόθεση για την αποδοχή της πρότασης Ακιντζί για άτυπη πενταμερή διάσκεψη – στην οποία θα συμμετάσχει στη διάσκεψη – την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την κυπριακή ΑΟΖ .
Όπως είναι λογικό, στην άτυπη πενταμερή συνάντηση θα τεθεί το θέμα της απομάκρυνσης των Τούρκων από την ΑΟΖ της Κύπρου, προκειμένου να επανερχόσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Η Τουρκία και οι εδώ εγκάθετοι της άμεσα θα προτάξουν την πρόταση Ακιντζί για την συνδιαχείριση του φυσικού αερίου, στριμώχνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τον πρόεδρο Αναστασιάδη  ο οποίος αν την απορρίψει το πιθανότερο είναι να βρεθεί και πάλι υπό κατηγορία.
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην παρασυρθούν σε μια τόσο επικίνδυνη διαδικασία. Η εργασίας της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κας. Τζέιν Χολ Λούτ δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αυτή η πορεία προσέγγισης για διπλωματικές επαφές στο Κυπριακό είναι ένας ασφαλής δρόμος τον οποίο ακολουθούσαμε εδώ και καιρό. Γιατί πέφτουμε στην παγίδα της Τουρκίας;
Η θέση μας είναι ότι μια ακόμα μη επαρκώς προετοιμασμένη πενταμερής διάσκεψη – ιδιαίτερα υπό τις σημερινές συνθήκες- δεν θα προσθέσει κάτι το θετικό στο κυπριακό. Αντίθετα εμπεριέχει το κίνδυνο για ακόμα ένα επικίνδυνο αδιέξοδο. Προτείνουμε να προετοιμαστεί κατάλληλα μια διεθνής διάσκεψη με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών, της Ε.Ε. και της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα ασχοληθεί με τη διεθνή πτυχή του κυπριακού αφού βεβαίως αποχωρήσουν από την κυπριακή ΑΟΖ τα τουρκικά πλοία.»

Αλληλεγγύη

 

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε να συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί στην παρουσία της κυρίας Λουτ για προετοιμασία άτυπης συνάντησης για το Κυπριακό» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη και σημειώνει:
«Η θέση της Αλληλεγγύης είναι ξεκάθαρη: Είμαστε επιφυλακτικοί διότι η ιστορία και η λογική λένε πως οι «διερευνητικές» συναντήσεις του Προέδρου πάντοτε απολήγουν σε δεσμεύσεις. Ωστόσο δεν μπορούμε να αποτρέψουμε μια τέτοια συνάντηση. Με βάση τη δέσμευση του Προέδρου ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ουσιαστική διαβούλευση αν δεν αναιρεθούν τα νέα τετελεσμένα της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Ένα ακόμη γεγονός που μας προβληματίζει είναι ότι ασχέτως του χρόνου που είδαν το φως της δημοσιότητας οι δύο επιστολές Ακιντζί για το Κυπριακό και για το Φυσικό Αέριο, η πραγματικότητα έχει ως εξής: Πρώτα ανακοινώθηκε η επιστολή για τις διεκδικήσεις επί του φυσικού αερίου και ακολούθως η επιστολή για «άτυπη συνάντηση» ενώ η σειρά είναι αντίστροφη. Δηλαδή :

  • 10 Ιουλίου: Επιστολή «διαλλακτικού» Ακιντζί στα Η.Ε και αποδοχή συνάντησης των 2 πλευρών για ετοιμασία άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό.
  • 13 Ιουλίου: Επιστολή Ακιντζί στα Η.Ε για κλοπή του Φυσικού Αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.
  • 18 Ιουλίου: Αποδοχή Αναστασιάδη για συνάντηση με Ακιντζί.

Θεωρούμε ότι για μια ακόμη φορά το Εθνικό Συμβούλιο και ο Κυπριακός λαός πέφτουν θύματα παραπλάνησης σε ότι αφορά το Εθνικό θέμα.»

 Δημοκρατική Παράταξη

Η Δημοκρατική Παράταξη σε ανακοίνωση της αναφέρει:

«Εάν αυτά που περιλαμβάνονται στην επιστολή του Τ/κ ηγέτη  προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ημερομηνίας 10 Ιουλίου, “όπου εκφράζεται η ετοιμότητά του για άτυπη διάσκεψη στο πρότυπο του Κραν Μοντανά, συνοδεύονται από ειλικρινείς προθέσεις και δεν αποσκοπούν απλώς στη δημιουργία εντυπώσεων, ως Δημοκρατική Παράταξη το χαιρετίζουμε.

Θα πρέπει να υπάρξει σωστή προετοιμασία μιας τέτοιας διάσκεψης, ώστε οι απευθείας διαπραγματεύσεις να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ και να έχουν προοπτικές επιτυχίας.

“Παραμένει ασφαλώς πρώτιστα ευθύνη της Τουρκίας να συμβάλει στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για τη διεξαγωγή ενός αποδοτικού διαλόγου. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τον άμεσο τερματισμό των έκνομων δραστηριοτήτων της Άγκυρας στα χωρικά ύδατα και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και την άρση παρανομίας”, καταλήγει η ανακοίνωση.