ΣΕΚ και ΠΕΟ επικρίνουν το κλείσιμο των ΚΑ

 

Σήμερα η Κύπρος είναι φτωχότερη, αφού το «σήμα κατατεθέν» της κρατικής οντότητας του τόπου έπαυσε να υπάρχει και πεντακόσιοι και πλέον εργαζόμενοι φαίνεται να ρίχνονται στην ανεργία, προστίθενται στο μακρύ κατάλογο των ανέργων σε περιόδους δύσκολους χωρίς προοπτική για εξεύρεση εργασίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΗΟ ΣΕΚ, επισημαίνοντας Aircraft of Cyprus Airwaysότι το κράτος έχει υποχρέωση προς τους εργαζόμενους. Παράλληλα η ΠΕΟ σε δική της ανακοίνωση χαρακτηρίζει το κελισιμο της Εταιρείας ως έγκλημα σε βάρος της οικονομίας της Κύπρου.
Η αναστολή των εργασιών των Κυπριακών Αερογραμμών μετά από περίπου εβδομήντα χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στον τόπο θα πρέπει να προβληματίσουν όλους και ιδιαίτερα αυτούς που παίρνουν αποφάσεις και έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση των θεμάτων που απασχολούν την σημερινή κυπριακή κοινωνία, αναφέρει η ΟΗΟ ΣΕΚ.

Σήμερα, επισημαίνει, “η Κύπρος είναι φτωχότερη αφού το «σήμα κατατεθέν» της κρατικής οντότητας του τόπου μας που καθημερινά μέσω των πτήσεων της, επαναβεβαίωνε την κρατική μας υπόσταση, έπαυσε να υπάρχει”.

Οι εργαζόμενοι στις Κυπριακές Αερογραμμές, αναφέρει περαιτέρω, δικαιολογημένα διακατέχονται από έντονα αισθήματα δυσαρέσκειας, αγανάκτησης και οργής για το γεγονός ότι οι διαχρονικά ελλειμματικοί χειρισμοί της, εταιρείας και της πολιτείας είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή των εργασιών των Κυπριακών Αερογραμμών.

“Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία παρά τις σημαντικές θυσίες που διαχρονικά έχουν υποστεί προκειμένου να δημιουργηθεί προοπτική στην εταιρεία, γίνονται και στην τελική πράξη τα θύματα της όλης εξέλιξης χάνοντας τις θέσεις εργασίας τους. Πεντακόσιοι και πλέον εργαζόμενοι φαίνεται να ρίχνονται στην ανεργία, προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των ανέργων σε περιόδους δύσκολους χωρίς προοπτική για εξεύρεση εργασίας”, τονίζει η συντεχνία.

Οπως επισημαίνει, το κράτος, που είναι ο κατεξοχήν μέτοχος των Κυπριακών Αερογραμμών έχει υποχρέωση προς τους εργαζόμενους και ήδη ως ΣΕΚ με σημερινή επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών ζήτησε άμεσο διάλογο για συζήτηση επιλογών κατοχύρωσης των εργαζομένων. “Θεωρούμε ότι το κράτος έχει υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους που πρέπει να αναλάβει”, σημειώνεται.

Τέλος, η ΟΗΟ ΣΕΚ διαβεβαιώνει τους εργαζόμενους ότι θα συνεχίσει να ενεργεί προς κάθε κατεύθυνση προκείμενου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα τους και τους καλεί να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να στηρίξουν τους εκπροσώπους τους στη συλλογική προσπάθεια που ακολουθεί.

 

H ΠΕΟ

Από την πλευρά της ΠΕΟ θεωρεί ότι με το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών συντελέστηκε “ένα έγκλημα σε βάρος της οικονομίας της Κύπρου, το οποίο ήταν προ πολλού μεθοδευμένο” και καταγγέλλει αυτή την ενέργεια της κυβέρνησης, η οποία “ήταν δυστυχώς συνειδητή και προαποφασισμένη και η οποία θα έχει επηρεάσει αρνητικά την οικονομία του τόπου και κατά συνέπεια στην κοινωνία και τους εργαζόμενους.”

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΕΟ αναφέρει ότι “με τη χθεσινή απόφαση, δεν χάθηκε απλώς ένα σύμβολο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά το κλείσιμο των ΚΑ είναι ένα επιπρόσθετο, βαρύ χτύπημα κατά της οικονομίας του τόπου”.

“Σε μια περίοδο πρωτόγνωρης οικονομικής ύφεσης”, προσθέτει, “κατά την οποία δεν υπάρχουν προοπτικές επανεκκίνησης της οικονομίας, το κλείσιμο του εθνικού αερομεταφορέα θα φέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία του τόπου στο σύνολο της, θα επιδράσει αρνητικά στη λειτουργία των αεροδρομίων μας και γενικότερα θα συμβάλει στην περαιτέρω απώλεια εθνικού εισοδήματος, πλήττοντας καίρια τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας μας”.

Επιπλέον, σημειώνει, “θα επιτρέψει τη δημιουργία μονοπωλίων, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις κλεισίματος εθνικού αερομεταφορέα, με αποτέλεσμα ο Κύπριος πολίτης να πληρώνει πιο ακριβό αεροπορικό εισιτήριο, αλλά και γενικά η Κύπρος να καταστεί πιο ακριβός προορισμός,  με συνέπειες στο σύνολο της οικονομίας”.

Η ΠΕΟ συμπληρώνει πως η απόφαση κυβέρνησης, όπως και σειρά άλλων αποφάσεων, εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολουθεί, σημειώνοντας ότι “οι ενέργειες αυτές το μόνο που εξυπηρετούσαν ήταν τα ιδιωτικά συμφέροντα”.

Τέλος, η ΠΕΟ εκφράζει τη συμπαράσταση της στους 550 εργαζομένους, που έμειναν στο δρόμο και θα σταθεί δίπλα τους, για να πάρουν όλα τα δικαιώματα τους και να αποζημιωθούν ανάλογα.

(ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΜΜ)