Νέα αμείλιχτα ερωτήματα και σφοδρές επικρίσεις κομμάτων κατά της κυβέρνησης για Κ. Αερογραμμές

 

Συνεχίστηκαν και σήμερα έντονες αντιδράσεις κομμάτων για το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών. Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι σκόπιμα και συνειδητά μεθόδευσε αυτή την εξέλιξη, ενώ εγείρονται σωρεία ερωτημάτων για την επόμενη μέρα και για το κενό που δημιουργείται από την ακύρωση του πτητικού έργου της Εταιρείας, ενόψει της επερχόμενης τουριστικής σεζόν.Ακόμη επικρίνεται η κυβέρνηση για την επιδότηση της Ryan air με 25 ευρώ ανά επιβάτη , καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αν επιδοτούνταν και οι ΚΑ με τον ίδιο τρόπο θα είχαν αντί ζημιές εκατομμύρια ως κέρδη. ΑΚΕΛ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών   διατύπωσαν τις θέσεις τους στις ανακοινώσεις που ακολουθούν.ÅÊÄÇËÙÓÇ ÄÉÁÌÁÑÔÕÑÉÁÓ ÅÑÃÁÆÏÌÅÍÙÍ ÓÔÉÓ ÊÕÐÑÉÁÊÅÓ ÁÅÑÏÃÑÁÌÌÅÓ ÐÑÏÅÄÑÉÊÏ

ΤΟ ΑΚΕΛ

 «Δυστυχώς, οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν αυτό που καταγγέλλαμε εδώ και αρκετό καιρό: αυτή η κυβέρνηση είχε συνειδητά αποφασίσει το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών και όλες οι ενέργειες της εξυπηρετούσαν αυτόν τον σκοπό, επαναλαμβάνει με σημερινή ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ. Και προσθέτει:

«Η απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης χρησιμοποιείται απλώς ως άλλοθι για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Θυμόμαστε άλλωστε όλοι τις σχετικές καταγγελίες του συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα αερομεταφορών κ. Χρίστου Πέτρου. Ούτε καν μιαν επιστολή δεν θέλησε να αποστείλει έγκαιρα ο Υπουργός Οικονομικών στην Κομισιόν για να υποστηρίξει το αίτημα των Κυπριακών Αερογραμμών.

Μέχρι προχθές οι αρμόδιοι υπουργοί δήλωναν ότι προσπαθούσαν να αποτρέψουν το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών. Δικαιολογημένα διερωτόμαστε: πόσο ειλικρινείς ήσαν;
Ψευδής είναι και ο ισχυρισμός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε ετοιμάσει σχέδιο αναδιάρθρωσης τη στιγμή που ο ίδιος ο νυν Υπουργός Οικονομικών πρωτοστάτησε, όντας βουλευτής, στην ακύρωση από την «κυβερνώσα Βουλή», του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της εταιρείας που είχε ετοιμαστεί από την Air France.
Τη θέση μας για προαποφασισμένες ενέργειες επιβεβαιώνει τέλος το βεβιασμένο των χθεσινών κινήσεων: η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν αξιοποίησε το χρονικό περιθώριο που δίνεται για υλοποίηση της απόφασης, δεν έδωσε καν χρόνο μελέτης της απόφασης»

 

ΤΟ ΕΥΡΩΚΟ

 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΥΡΩΚΟ και πιλότος των Κυπριακών Αερογραμμών Μάριος Καράντωνας σχολιάζοντας τον κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, ανέφερε:
«Το άδοξο κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών φανερώνει ότι δεν έχει εκλείψει η επιπολαιότητα και η ανικανότητα στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων.
Επιτέλους η επιπολαιότητα και η ανικανότητα στη διαχείριση των προβλημάτων του κράτους πρέπει να εκλείψουν γιατί  το κόστος είναι τεράστιο.
Για το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών υπάρχουν σοβαρές ευθύνες.
θα μελετήσουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν θα διστάσουμε να υποδείξουμε τις όποιες ευθύνες προκύπτουν για λάθη, σκοπιμότητες και συμφέροντα που οδήγησαν τις Κυπριακές Αερογραμμές στο κλείσιμο.
Θα επιμένουμε μέχρι τέλους ζητώντας να ξεκινήσει αμέσως έρευνα για την κακοδιαχείριση και τα συμφέροντα που οδήγησαν σε κλείσιμο την Εταιρία.
Από σήμερα άλλες 550 οικογένειες έχουν προστεθεί στις 450 του περσινού χρόνου και έτσι έχουμε σύνολο τις 1000 οικογένειες των στελεχών των Κυπριακών Αερογραμμών να βρίσκονται πλέον στην ανεργία.
Καλούμε την Κυβέρνηση να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων της Εταιρίας.
Καλούμε τέλος την Κυβέρνηση να προχωρήσει με ταχύτητα τους σχεδιασμούς για δημιουργία νέας αεροπορικής κυπριακής εταιρίας με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα», κατέληξε ο κύριος Καράντωνας.

 

Οι Οικολόγοι
Η Κυβέρνηση «σαν έτοιμη από καιρό», αποχαιρέτισε τις Κυπριακές Αερογραμμές, αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι.

Τελικά, επισημάινεται, ήρθε το προδιαγεγραμμένο τέλος των Κυπριακών Αερογραμμών . Και προστίθεται: <<Το Κίνημα όμως δεν μπορεί να μην εκφράσει για ακόμα μια φορά την απογοήτευση του για αυτή την εξέλιξη. Όσες φωνές  εξέφραζαν την άποψη ότι μπορούν να σωθούν οι Κυπριακές Αερογραμμές φιμώθηκαν. Πολλά σχέδια αναδιάρθρωσης της εταιρείας θάφτηκαν σε κάποια συρτάρια. Όλα καταδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση «σαν έτοιμη από καιρό» αποχαιρέτισε της Κυπριακές Αερογραμμές προσθέτοντας εκατοντάδες ανθρώπους στη λίστα των ανέργων. Είναι ολοφάνερο ότι η απόφαση είχε παρθεί εδώ και καιρό αφού βρέθηκαν εναλλακτικές λύσεις στο άψε σβήσε ώστε να καλυφθεί έστω και προσωρινά το κενό που δημιουργήθηκε εν μία νυχτί.

Δεν μειώνουμε τη σημασία των λαθών των προηγούμενων Κυβερνήσεων, της Βουλής, των εκάστοτε διοικήσεων της εταιρείας και των εργαζομένων. Όλα αυτά όμως δεν μπορούν να αθωώσουν μία κυβέρνηση που για δύο σχεδόν χρόνια δεν έκανε τίποτα για να σώσει την εταιρεία. Αντίθετα έκανε όλες τις ενέργειες για να κλείσει άδοξα η εταιρεία.
Παρόλα αυτά οι χτεσινές εξαγγελίες των δύο Υπουργών ουδόλως μας καθησυχάζουν. Αυτή η Κυβέρνηση έχει προ πολλού αποδείξει ότι στη θεωρία τα πηγαίνει πολύ καλά, αλλά στην πρακτική εφαρμογή των εξαγγελιών της βαθμολογείται με αρνητικό πρόσημο. Υπενθυμίζεται τι έγινε με τους πρόωρα αφυπηρετήσαντες της Τράπεζας Κύπρου όπου ακόμα αγωνίζονται να πάρουν τα δικαιώματα τους από το ταμείο προνοίας τους, παρά τις τότε δεσμεύσεις του Υπουργού Οικονομικών.

Παράλληλα να μας πει αυτή η Κυβέρνηση το σχέδιο της για τις εκατοντάδες συνανθρώπων μας που θα ενταχθούν στο ανεργιακό «δυναμικό» της χώρας; Μήπως θα τους εντάξουν και αυτούς στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα όπως έκαναν με τόσες άλλες χιλιάδες που ακόμα το περιμένουν;

Επιπρόσθετα το Κίνημα δεν έχει πειστεί για τους σχεδιασμούς όσον αφορά  τη συνδεσιμότητα της χώρας. Σε τρεις μήνες αρχίζει η τουριστική σεζόν. Ποιες είναι αυτές οι ξένες εταιρίες που θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της χώρας μας; Πότε έγιναν οι συμφωνίες; Ποιοι θα αξιοποιήσουν το κενό; Ποιοι θα εκμεταλλευτούν τους επιβάτες;

Σε μια χώρα της οποίας μεγάλο μέρος της οικονομίας της βασίζεται στον Τουρισμό πως θα καλυφθεί ένα τεράστιο κενό το οποίο αφήνουν πίσω τους οι Κυπριακές Αερογραμμές;

Η Κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει τα σχέδια της-αν έχει φυσικά- για το πώς θα αντιμετωπίσει, χωρίς απώλειες το σοβαρό αυτό θέμα.

Το Κίνημα καλεί όλους τους αρμόδιους Υπουργούς –Οικονομικών, Συγκοινωνιών και Τουρισμού- να δώσουν απαντήσεις με στοιχεία και όχι θεωρίες.

Η χώρα μας δεν σηκώνει άλλους λανθασμένους χειρισμούς και κτυπήματα κάτω από τη μέση στην οικονομία της. Δεν σηκώνει άλλα “δεσμεύομαι”.>>

H Συμμαχία  Πολιτών

 

Μετά το κούρεμα των καταθέσεων, έχουμε τον “αποκεφαλισμό” των Κυπριακών Αερογραμμών, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, εκφράζοντας την ελπίδα όπως “μετά την τοποθέτηση του Δημοκρατικού Συναγερμού για διάδοχο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη λύση να μην έχουμε και τον αποκεφαλισμό της ΚΔ”.

“Θα συγχαρούμε την Κυβέρνηση γιατί πέτυχε αυτό που ήθελε – να κλείσει τις Κυπριακές Αερογραμμές γιατί όπως ανέφερε και ο Υπουργός Οικονομικών η Κύπρος δεν χρειάζεται και κυπριακό αερομεταφορέα,” είπε στις δηλώσεις του στην Πάφο.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως η κυπριακή Κυβέρνηση οφείλει να πει στον κυπριακό λαό πόσες δεκάδες εκατομμύρια θα πληρώνει στις επιδοτήσεις της Ryan Air μετά το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών.

Εάν επιδοτούσε με 25 ευρώ τον κάθε επιβάτη των Κυπριακών Αερογραμμών όπως κάνει με την Ryan Air, οι Κυπριακές Αερογραμμές θα είχαν μερικές δεκάδες εκατομμύρια κέρδη, κατέληξε.