Ο Ερντογάν λέει, ότι «οι πιέσεις δεν θα αναγκάσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει το προγραμματισμένο μονοπάτι»

 

Ο Τούρκος Πρόεδρος ευχήθηκε να μην προκύψουν 707177μελλοντικές «δυσκολίες» στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο .Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα τουρκικά γεωτρύπανα συνεχίζουν τις ερευνητικές τους δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτή τη στιγμή, τα πλοία – γεωτρύπανα της Τουρκίας συνεχίζουν να εργάζονται στην ανατολική Μεσόγειο βάσει του σχεδίου. Η κριτική και η πίεση είπε, δεν θα αναγκάσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει το προγραμματισμένο μονοπάτι», σημειώνοντας πως η Άγκυρα διατηρεί την ίδια θέση στο ζήτημα με χθες.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η Άγκυρα τάσσεται ενάντια στα προβλήματα και τις εντάσεις στο Αιγαίο και τις μεσογειακές θάλασσες.

Εν όψει της επίσκεψής του στη Βοσνία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία στα Βαλκάνια έχουν μεγάλη σημασία για την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά τους S-400, ανέφερε ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να στείλει τα συστήματα αεράμυνας στην Τουρκία. «Οι προετοιμασίες για την αποστολή των S-400 στη χώρα μας συνεχίζονται. Υπάρχουν ημερομηνίες που συμφωνήσαμε με τη ρωσική πλευρά, αλλά μην με κάνετε να τις αποκαλύψω, αυτό θα ήταν λάθος», συμπλήρωσε.

Αναφορικά το πού θα εγκατασταθούν οι S-400, επεσήμανε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από το υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας.

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι η ανάπτυξη του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 στην Τουρκία θα «ωφελήσει τη χώρα και ολόκληρη την περιοχή».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος ήταν ο πρώτος ηγέτης που τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του ευχήθηκε «καλή επιτυχία» ενόψει της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τόνισε ότι προσβλέπει στην επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη βάση του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου και σε έναν ειλικρινή διάλογο, επωφελή και για τους δύο λαούς.

Στο μεταξύ, νότια της χερσονήσου της Καρπασίας, ανοιχτά της Κύπρου, βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» («Yavuz»). Το εξορυκτικό πλοίο «Πορθητής» ή «Fatih», βρίσκεται από τον προηγούμενο μήνα, αγκυροβολημένο δυτικά της Κύπρου.