Τα κόμματα για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για την Κύπρο

Διαφορετικά ερμηνεύουν τα κόμματα  τις αποφάσεις  της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. γι τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.imagew.aspx

ΔΗΣΥ

Στην ανακοινωση του ο ΔΗΣΥ αναφέρει

«Ξεκάθαρο μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία είναι πως δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας μέλους

Τα πολύ συγκεκριμένα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γύρω από τον άξονα των παράνομων τουρκικών δραστηριοτήτων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου αλλά και η δέσμευση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για συνέχιση της στενής επιτήρησης και παρακολούθησης των εξελίξεων, ως επίσης και η δρομολόγηση στοχευμένων μέτρων, ικανοποιούν τόσο την κυβέρνηση όσο και τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Αποτελούν στον πυρήνα τους πλήρη υιοθέτηση των θέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας για λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας.

Επιπρόσθετα, τα όσα αποφασίστηκαν βρίσκουν πρακτική εφαρμογή, πέραν των διακηρύξεων,  από τη στιγμή που το ξεκάθαρο μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία είναι πως δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας μέλους και ότι οι όποιες έκνομες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση.

Σκοπός και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η πλήρης εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης των ΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτό είναι το πρίσμα μέσα από το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία προασπίζει τα νόμιμα δικαιώματά της.

Η αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για να εμπλακεί σε ένα δημιουργικό διάλογο για συνολική επίλυση του Κυπριακού στη βάση και των   ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των αρχών και αξιών της ΕΕ., είναι δεδομένη και εκφράσθηκε και χθες, μετά το πέρας του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Για εμάς, στον Δημοκρατικό Συναγερμό, η επίλυση του Κυπριακού παραμένει η πρώτη προτεραιότητα.»

ΑΚΕΛ


Το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωση του αναφέρει:

»Στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως ήταν αναμενόμενο, υπάρχει ρητή καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει μέτρα κατά της Τουρκίας.
Από πλευράς πολιτικής καταδίκης των Τουρκικών παράνομων ενεργειών το λεκτικό του κειμένου συμπερασμάτων κρίνεται πολύ θετικό. Αυτό που αναμένουμε, όμως, να δούμε στην πράξη είναι τα συγκεκριμένα μέτρα και τις κυρώσεις που θα αποφασιστούν. Επειδή η κυβέρνηση Αναστασιάδη ήδη θριαμβολογεί για το αποτέλεσμα της χθεσινής συνόδου, είναι καλό να θυμάται η ίδια τι προσδοκίες είχε. Εδώ και μήνες, η κυβέρνηση καλλιεργεί συνεχώς ψευδαισθήσεις στον κυπριακό λαό. Καλλιεργούσε ψευδαισθήσεις για τις προθέσεις της Τουρκίας, για τις δυνατότητες αποτροπής που είχαμε, για την έμπρακτη στήριξη που θα λαμβάναμε διεθνώς. Άφηνε ακόμη να εννοηθεί ότι η Κύπρος θωρακίζεται στρατιωτικά και γεωστρατηγικά και θα αντιμετώπιζε τις Τουρκικές παράνομες ενέργειες. Για μήνες η κυβέρνηση όχι μόνο καθησύχαζε τους πολίτες αλλά έλεγε ότι η Τουρκία δεν θα τολμήσει να προχωρήσει σε γεωτρήσεις. Σήμερα η κατάσταση επί του εδάφους είναι τραγική και η κυβέρνηση αρκείται σε ρητορική εσωτερικής κατανάλωσης.
Στην ψεσινή σύνοδο κρίνουμε ως ιδιαίτερα θετική την τοποθέτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού για την αναγκαιότητα επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις. Άλλωστε η προοπτική της επίλυσης του Κυπριακού είναι και η μόνη οδός που μπορεί να ανατρέψει την υφιστάμενη κατάσταση. Όμως δυστυχώς φαίνεται ότι η λύση έχει τεθεί εκτός κάδρου και με την ανοχή της κυβέρνησης Αναστασιάδη.»

ΔΗΚΟ

Σε δήλωση της η αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε:
«Από την αποφασιστικότητα μας και τους σωστούς χειρισμούς, θα εξαρτηθεί αν η Κυπριακή Δημοκρατία επιτύχει και την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας
Το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέχει θετικά στοιχεία τα οποία δημιουργούν την προοπτική να ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας.
Με την απόφαση του Συμβουλίου στέλνονται  ισχυρά μηνύματα προς την Τουρκία, όπως:
Η αναγνώριση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και η αναγνώριση της παρανομίας της Τουρκίας.
Η αυστηρή υπόδειξη ότι η Τουρκία έχει αγνοήσει τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η μετατροπή του ζητήματος σε πρόβλημα Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.
Όμως, οφείλουμε να σημειώσουμε πως η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δυσανάλογα ήπια σε σχέση με την ένταση της παρανομίας των τουρκικών ενεργειών.
Θα ήταν προτιμητέο:
Να είχε εκδοθεί άμεση απόφαση για λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
Να μην απαιτείται νέα απόφαση για την υιοθέτηση μέτρων και κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Να είχε ήδη γίνει η απαραίτητη προετοιμασία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εισήγηση συγκεκριμένων μέτρων
Η πραγματικότητα είναι πως έχουμε ενώπιον μας μια νέα διαδικασία και τίποτα δεν έχει κριθεί.
Σε αυτή τη νέα διαδικασία πρέπει τώρα να επικεντρωθούμε.
Η Κύπρος καλείται να δώσει μία νέα μάχη για τα μέτρα που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από την διεκδικητικότητα, την αποφασιστικότητα και τους σωστούς χειρισμούς, θα εξαρτηθεί αν η Κυπριακή Δημοκρατία επιτύχει να σταματήσει την έκδηλη παρανομία της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας.»
Η ΕΔΕΚ
«Επιβάλλεται άμεση η ανακοίνωση των στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας ώστε να αναχαιτιστεί η τουρκική προκλητικότητα» αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ και σημειώνει:
«Χαιρετίζουμε  το κείμενο των Συμπερασμάτων των ηγετών των «28» κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς το περιεχόμενό του βρίσκεται προς την ορθή κατεύθυνση.
Παρόλα αυτά ως ΕΔΕΚ επιμένουμε πως πέρα από την διακηρυκτική συμπαράσταση της ΕΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την προκλητική και καταδικαστέα συμπεριφορά της Τουρκίας, επιβάλλεται  να ανακοινωθούν άμεσα τα στοχευμένα μέτρα τα οποία θα ληφθούν, ώστε να υπάρξει αναχαίτιση της τουρκικής προκλητικότητας και προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων  της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Θυμίζουμε πως ως ΕΔΕΚ καλέσαμε την κυβέρνηση να διεκδικήσει τα πιο κάτω μέτρα:

  • αποκοπή των προενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας,
  • αναστολή της τελωνειακής αναβάθμισης και παγοποίηση των οποιωνδήποτε οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ,
  • λήψη πρακτικών μέτρων (κυρώσεων) σε βάρος της Τουρκίας.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

«Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις του  Ευρωπαϊκού Συμβούλιου με τις οποίες  προειδοποιεί την Τουρκία με στοχευμένα μέτρα στο κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθετήθηκε από τους 28 της ΕΕ. Αυτό αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα. Όμως μέχρι να παρθούν μέτρα και ποια θα είναι αυτά τα μέτρα υπάρχει πολύς και κρίσιμος δρόμος που πρέπει να διανύσουμε.
Για αυτό και η Κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να:
1. Θέσει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
2.Φροντίσει όπως η Επιτροπή άμεσα ετοιμάσει και καταθέσει πρόταση μέτρων στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Να φροντίσει ώστε τα μέτρα που θα προταθούν να είναι αποτελεσματικά και να δημιουργούν πραγματικό κόστος στην Τουρκία.
3. Εργαστεί παρασκηνιακά έτσι ώστε να εξασφαλίσει τη συναίνεση όλων των κρατών μελών και ιδιαίτερα της Γερμανίας χρησιμοποιώντας όλα τα ατού που διαθέτει.»

EΛΑΜ

Στην ανακοίνωση του το ΕΛΑΜ αναφέρει:

«Αποτελεί θετικό βήμα η απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην σύνοδο κορυφής, όπου επικύρωσαν τους όρους εντολής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), για στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για επιβολή κυρώσεων.

Παρ’ όλα αυτά, όσο θετική και αν είναι η συγκεκριμένη απόφαση, δεν μπορούμε να παραλείψουμε την ατολμία που παρατηρήθηκε και την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας.

Να θυμίσουμε ότι το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) από την πρώτη μέρα της παράνομης εισβολής του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, απαιτούσε να κινηθούν οι διαδικασίες για λήψη αποτρεπτικών μέτρων.

Αν και σήμερα, θα έπρεπε ήδη να ήταν σε ισχύ τα μέτρα και οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αντιθέτως, περιμένουμε ευελπιστώντας στην θετική ανταπόκριση των ευρωπαίων εταίρων μας, την ώρα που η Άγκυρα έχει εισβάλει στις θάλασσες της Κυπριακής Δημοκρατίας, με πολεμικά πλοία και γεωτρύπανα.»