Σεμίνα Διγενή:Το κίτρινο υποβρύχιο ως αυτοβιογρφία

Συνέντευξη στη Χαριτίνη Μαλισσόβα

Η Σεµίνα Διγενή γεννήθηκεsin1 στην Αθήνα, σπούδασε Πολιτικές Επιστήµες στη Σιένα και Ηλεκτρονική Δηµοσιογραφία στη Ρώµη. Υπήρξε µέλος της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών Ιταλίας STAMPA ESTERA. Εργάστηκε στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Αυγή, Εξόρµηση, Απογευµατινή, Έθνος της Κυριακής, Αδέσµευτος Τύπος, Realnews, στην ιταλική Αvanti!, στα ραδιόφωνα του ΣΚΑΪ, του ΑΝΤ1, του Δευτέρου Προγράµµατος της ΕΡΤ, στον Real FM και σε πολλά περιοδικά.

Υπήρξε αρχισυντάκτρια, project manager, σκηνοθέτις και εισηγήτρια πολλών τηλεοπτικών projects που σηµείωσαν µεγάλη επιτυχία. Επίσης, παρουσίασε δεκάδες εκποµπές στη δηµόσια και στην ιδιωτική τηλεόραση από το 1982 µέχρι το 2009: Τρεις στον αέρα, Εδώ και σήµερα, Μade in Greece, Ιστορίες γι’ αγρίους, Μηχανή του χρόνου, Πες το στη Σεµίνα, Άνθρωποι, Ώρα Ελλάδος, Αταίριαστοι, Εντιµότατοι φίλοι, Κοίτα τι έκανες, Τοp Stories κ.ά. Διετέλεσε Διευθύντρια Προγράµµατος του τηλεοπτικού σταθµού Alpha, Σύµβουλος Προγράµµατος στην ΕΡΤ και παραγωγός ντοκιµαντέρ που γυρίστηκαν σε Αµερική, Κούβα, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Κίνα, Μογγολία, Νότια Αφρική, Σρι Λάνκα, Γερµανία κ.α. Έχει τιμηθεί µε 18 βραβεία για το έργο της στην ελληνική τηλεόραση και έχει ιδρύσει την εταιρεία επικοινωνίας Brainco S.A. και το site onlytheater.gr. Το βιβλίο της Κίτρινο υποβρύχιο (Εκδόσεις Πατάκη, 2018) υπερβαίνει την αυτοβιογραφική καταγραφή και χαρτογραφεί το κλίμα και την ατμόσφαιρα της Ελλάδας από τη «χαμένη άνοιξη» της δεκαετίας του 1960 στα ευφορικά 80’s, στην ευμάρεια των 90’s, μέχρι τους δαιδάλους της καταιγιστικής εθνικής μας κρίσης.

Το Κίτρινο υποβρύχιο, το βιβλίο σας με τίτλο το γνωστό τραγούδι των Beatles. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να επιλέξετε τον συγκεκριμένο τίτλο;

Ήταν το πρώτο μου δισκάκι, το είχα «λιώσει», μαζί του έκανα τα πρώτα μου φανταστικά ταξίδια. Επέλεξα αυτό το οικείο σε μένα, μαγικό όχημα για να με ταξιδέψει και στο πρώτο μου βιβλίο.

Στο οποίο συμπεριλάβατε στοιχεία της προσωπικής κι επαγγελματικής σας ζωής. Μπορεί να θεωρηθεί και αυτοβιογραφία;

Ο αγαπημένος μου συγγραφέας, ο πολυδιαβασμένος, πολυμεταφρασμένος και πολυβραβευμένος Γιώργος Σκαμπαρδώνης, λέει για το βιβλίο μου ότι είναι ένα πρόσχημα, μια «κάψουλα», για να μπορώ να πηγαίνω όπου θέλω, σε χρόνο και τόπο. Όλο αυτό, σε μία δομή βιβλίου που δεν είναι ευθύγραμμη και παρατακτική, αλλά απολύτως άναρχη και εκπληκτική. Το αναπάντεχο και το απροσδόκητο δίνει λάμψη και μαγεύει τον αναγνώστη. Είναι ένα βιβλίο πολυεδρικό, που δε σ’ αφήνει να κουραστείς και να πλήξεις, σε κρατάει σε μία κατάσταση πυρετού όταν το διαβάζεις. Ο φίλος μου κι εξαίρετος τραγουδοποιός Κώστας Λειβαδάς έχει πει ότι «πρόκειται για ένα νέο είδος γραφής, η Σεμίνα εισάγει ένα νέο είδος λογοτεχνίας».

Απέχετε χρόνια από την ελληνική τηλεόραση, παρόλο που ήταν παιδιόθεν η μεγάλη σας αγάπη, ενώ σε συνέντευξή σας δηλώνετε ότι έκλεισε ο κύκλος για εσάς και χρειάζεται να δοθεί χώρος στα νέα πρόσωπα. Έχει όριο ηλικίας η τηλεοπτική ζωή ενός παρουσιαστή;

Έχει όριο αντοχών και κυρίως διάθεσης… Για εμένα ήταν ένας μεγάλος έρωτας, που έκανε τον κύκλο του κι έκλεισε το 2009. Δεν με αφορά πλέον.

Νομίζω πως είστε και η μοναδική τηλεοπτική προσωπικότητα που δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στην τηλεόραση για να δώσει συνέντευξη για τα προσωπικά της, τα επαγγελματικά ή και τις πολιτικές δραστηριότητές της τελευταία…

Ναι, είναι αλήθεια, αυτό το ρεκόρ είναι δικό μου. Πρόκειται για μια απόφαση που είχα πάρει την πρώτη πρώτη εβδομάδα που ξεκίνησα στην τηλεόραση, δηλαδή το 1982, όταν άρχισα να καταλαβαίνω πώς παίζεται το παιχνίδι σ’ αυτήν. Την τήρησα και δεν νομίζω ότι μου βγήκε σε κακό.

Αποτυπώνετε σε αρκετά σημεία του βιβλίου οικογενειακές στιγμές. Τι σημαίνει ο θεσμός της οικογένειας για εσάς;

Σημαίνει αγάπη, θαλπωρή, ασφάλεια, σιγουριά. Κάποια απ’ αυτά, στη διάρκεια της παιδικής και της εφηβικής μου ζωής, μου έλειψαν κι αυτό ήταν επώδυνο και αποδείχτηκε –αν και πέρασαν πολλά χρόνια από τότε– αξεπέραστο. Το τραύμα αυτό, τελικά, γέννησε αρκετές σελίδες του βιβλίου και το εντυπωσιακό είναι ότι δεν φανταζόμουν ότι θα θυμόμουν τόσο πολλές λεπτομέρειες, ακόμα και παιδικές εικόνες και γεύσεις και μυρωδιές.

Η μητέρα σας είναι το πρόσωπο από το οποίο αρχίζετε και με το οποίο κλείνετε το βιβλίο σας. Θέλετε να μας πείτε γιατί;

Ο μόνος άνθρωπος που με καθόρισε, με διαμόρφωσε, με στήριξε, με εμψύχωσε και με ενέπνευσε. Της χρωστάω τα πάντα. Έφυγε 59 ετών, πριν προλάβω να της πω όσα ήθελα. Κι αυτό δεν ξεπερνιέται.

Το αναπάντεχο και το απροσδόκητο δίνει λάμψη και μαγεύει τον αναγνώστη.

Τι είναι αυτό που δεν σας έχει λείψει από την τηλεόραση;

Το άγχος, το ξενύχτι στο μοντάζ, η ανταγωνιστικότητα, οι δήθεν φίλοι που προσκολλώνται κι απορροφούν ενέργεια, τα ψεύτικα χαμόγελα, το πρωινό ξύπνημα με την ψυχή στο στόμα, να τρέξεις να κατακτήσεις τη… ματαιότητα.

Ποια είναι η αποτίμησή σας για την εξέλιξη στα τηλεοπτικά δρώμενα τα χρόνια που απέχετε;

Δεν είμαι η καλύτερη για αναλύσεις, γιατί δεν την παρακολουθώ όπως παλιά. Με απασχολούν άλλα πράγματα πια. Ο χρόνος μου πλέον –σ’ ένα μεγάλο μέρος του– είναι αφιερωμένος σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη τη στήριξη και τη βοήθειά μου.

Ποια αξία θεωρείτε αδιαμφισβήτητη;

Την αξία της καλοσύνης, αναμφισβήτητα.

Στα 18 σας πήγατε στη Λιβύη και συναντήσατε τον Καντάφι για μια συνέντευξη. Πώς το βλέπετε με την ωριμότητα και την απόσταση του χρόνου;

Ήταν απίστευτα επικίνδυνο. Δεν θα το έκανα τώρα, σε καμία περίπτωση.

Η εκλογή σας στην Ευρωβουλή με τον εντυπωσιακό αριθμό των 37.000 ψήφων είχε στοιχεία έντονου σασπένς. Παραιτηθήκατε την επομένη και κατεβαίνετε ως υποψήφια βουλευτής με το ΚΚΕ στη δύσκολη Α’ Πειραιά. Γιατί;

Ευχαριστώ θερμά, κατ’ αρχάς, τους περίπου 37.000 ψηφοφόρους που με τίμησαν με την ψήφο τους και με ανέδειξαν δεύτερη σε ψήφους στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Όπως είχα πει από τον περασμένο Απρίλη σε συνεντεύξεις και ομιλίες μου, συμμετείχα στις ευρωεκλογές όχι τόσο για να εκλεγώ, αλλά γιατί ήθελα να συνυπάρξω και να αγωνιστώ με τους έντιμους, με αυτούς που ποτέ δεν έκαναν πίσω και δεν είπαν ποτέ ψέματα στον λαό.

Ναι, αλλά γιατί παραιτηθήκατε;

Θεωρώ ότι η μάχη της 7ης Ιουλίου είναι πιο κρίσιμη από τις ευρωεκλογές και επιλέγω να συνεχίσω αυτόν τον αγώνα ως υποψήφια βουλευτής στην Α’ Πειραιά. Τη θέση μου στην Ευρωβουλή την παραδίδω στον Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνο. Τη δύναμη που μου δίνει αυτή η μεγάλη νίκη θέλω να την καταθέσω, να την επενδύσω σε κάθε δύσκολη μάχη που έχουμε μπροστά μας. Περισσότερες λεπτομέρειες στο δεύτερο βιβλίο, που βρίσκεται ήδη στη μέση, με προσωρινό τίτλο Κόκκινος ουρανοξύστης.

 

Πηγή diastιxo gr.

 Δημοσιεύτηκε 19 Ιουνίου 2019