Ενσταση δικηγόρων Σαρίκα για άρση της βουλευτικής του ασυλίας

Ενώ ο ίδιος είχε ζητήσει κάτι τέτοιο τώρα εμφανίζεται με δικηγόρους

 

Ένσταση στο αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας θα καταθέσουν οι δικηγόροι του βουλευτή της ΕΔΕΚ Φειδία Σαρίκα, καθώς η πλευρά του θεωρεί ότι το υλικό που συνοδεύει την αίτηση προς το Ανώτατο Δικαστήριο, σε σχέση με την κατ’ ισχυρισμό εμπλοκή του στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ, δεν είναι επαρκές για να δικαιολογεί κάτι τέτοιο.ÁÍÙÔÁÔÏ ÄÉÊÁÓÔÇÑÉÏ – ÁÓÕËÉÁ ÓÁÑÉÊÁ

Ο εκ των δικηγόρων του κ. Σαρίκα, Κρις Τριανταφυλλίδης, έκανε λόγο για «υποχρέωση» του βουλευτή «να προστατεύσει τους θεσμούς».

Να σημειώσουμε πως ο ίδιος ο κ. Σαρίκας είχε δύο φορές ζητήσει δημόσια  την άρση της βουλευτικής του ασυλίας μετά από διαρροή πληροφοριών από την αστυνομια  πως ενεπλέκετο στο σκάνδαλο ΣΑΠΑ  και ειδικά στην Α’ φάση του Αποχετευτικού όταν ηταν δήμαρχος.

Η Νομική Υπηρεσία από την πλευρά της κρίνει ότι το υλικό που παρουσιάστηκε είναι επαρκές, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης επιφυλάχθηκε όμως να καταθέσει περαιτέρω στοιχεία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, που συνήλθε σήμερα για να εξετάσει το αίτημα για άρση της ασυλίας του βουλευτή, έδωσε άδεια στη Νομική Υπηρεσία για καταχώρηση συμπληρωματικής ενόρκου δήλωσης εντός εφτά ημερών, ενώ στη συνέχεια θα δοθεί περαιτέρω χρόνος 15 ημερών για καταχώρηση ένστασης από την πλευρά του βουλευτή. Η ακρόαση για την ένσταση ορίστηκε στις 2 Φεβρουαρίου.

Εντός του Ανωτάτου, οι δικηγόροι του βουλευτή δήλωσαν ότι ο κ. Σαρίκας δεν φέρει ένσταση στο να προχωρήσει ο έλεγχος των προσωπικών του λογαριασμών, της οικογένειάς του και του γραφείου του, καθώς δεν θεωρεί ότι αυτό αποτελεί μέρος της δίωξης.

Σε δηλώσεις του μετά την ακρόαση, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι το υλικό που παρουσιάστηκε δεν είναι επαρκές ώστε να δικαιολογεί άρση της βουλευτικής ασυλίας και ο κ. Σαρίκας δεν κρίνει ότι υπάρχει οτιδήποτε για το οποίο όφειλε να κληθεί να δώσει εξηγήσεις. Αν στο μέλλον παρουσιαστεί οτιδήποτε, τότε η θέση του θα μελετηθεί εκ νέου, πρόσθεσε.

Όπως είπε, η ασυλία είναι προνόμιο, το οποίο ουδείς έχει δικαίωμα να αποποιηθεί. Μόνο το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να κρίνει ότι δικαιολογείται άρση της ασυλίας και απώλεια του προνομίου, πρόσθεσε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Ανέφερε ότι ακόμη και αν ο κ. Σαρίκας δεν έφερε ένσταση στην άρση της ασυλίας του, το Δικαστήριο έχει δικαίωμα να μην προχωρήσει σε αυτή με το υλικό που υπάρχει ενώπιόν του.

Όπως είπε, «έχει υποχρέωση ο ίδιος [ο κ. Σαρίκας] να προστατεύσει τους θεσμούς».

Για τους λόγους αυτούς, η πλευρά του κ. Σαρίκα ανέφερε ότι ενίστανται στην αίτηση, ενώ ο κ. Τριανταφυλίδης είπε ότι αφού καταχωρηθεί από την πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα επιπρόσθετο υλικό, όπως επιφυλάχθηκε να πράξει, αυτό θα εξεταστεί και θα καταχωρηθεί γραπτώς η ένσταση.

Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Σαρίκας θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση του Δικαστηρίου και θα συνεχίσει να ενεργεί απόλυτα νομότυπα, όπως πράττει μέχρι σήμερα.

Ως προς το κατά πόσο άλλαξε η πρόθεση για άρση της ασυλίας εκ μέρους του κ. Σαρίκα – πέραν της νομικής πτυχής που υπάρχει – ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι «συνεχίζει να είναι αυτή η θέση του, αν υπάρξει υλικό για το οποίο ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να δώσει οποιεσδήποτε εξηγήσεις».

Ως προς τους ισχυρισμούς του Ευτύχιου Μαλληκκίδη για χρηματισμό του βουλευτή της ΕΔΕΚ σε σχέση με την υπόθεση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι «η θέση του κ. Σαρίκα είναι ότι οι θέσεις του κ. Μαλληκκίδη είναι ψευδείς και ανυπόστατες».

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης στις δικές του δηλώσεις ανέφερε ότι το προνόμιο της ασυλίας δεν μπορεί να τύχει αποποίησης από έναν εμπλεκόμενο σε μια υπόθεση βουλευτή και για το λόγο αυτό η Νομική Υπηρεσία απευθύνθηκε στο Ανώτατο για να δώσει άδεια να προχωρήσει η έναρξη της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης.

«Παρά το ότι [ο κ. Σαρίκας] με δύο επιστολές μας είχε διαβεβαιώσει ότι αποδέχεται και μας παρότρυνε να απευθυνθούμε στο Ανώτατο Δικαστήριο για την άρση της ασυλίας του, οι δικηγόροι του σήμερα δήλωσαν ότι από το υλικό που έχει τεθεί ενώπιον του Δικαστηρίου κρίνουν πως δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί υπόθεση εναντίον του πελάτη τους και ζήτησαν το δικαίωμα να καταχωρήσουν ένσταση» είπε.

Ερωτηθείς αν ήταν ενήμερος για την αλλαγή της στάσης του κ. Σαρίκα, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι «δεν είχαμε καμία συνεννόηση προηγουμένως».

Είπε εξάλλου ότι μέσω της ένορκης δήλωσης, η οποία συνοδεύει την αίτηση για άρση της ασυλίας, παρέχεται επαρκές υλικό, στη βάση του οποίου το Δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει να χορηγήσει την άδεια.

«Τα στοιχεία έχουν παρουσιαστεί και κατά την άποψή μας είναι αρκετά» είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, πρόσθεσε όμως ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος, ενόψει την ένστασης της άλλης πλευράς, για υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων προς ενίσχυση, αν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Ερωτηθείς αν θα χαθεί χρόνος, υπό το πρίσμα της έναρξης της δίκης των έξι εμπλεκομένων στην υπόθεση του ΣΑΠΑ, στην Πάφο, ο κ. Κληρίδης είπε ότι σίγουρα απαιτείται κάποιος χρόνος για τα διαδικαστικά, ενώ οι εξελίξεις τρέχουν και οι ανακρίσεις συνεχίζονται.

Ανέφερε όμως καταληκτικά ότι κανένας δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην άσκηση των δικαιωμάτων είτε του συγκεκριμένου βουλευτή είτε οποιουδήποτε πολίτη.