Συνεχίζονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Πάφο

Συνεχίζονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Επαρχία Πάφου, με τσουχτερό κρύο, σφοδρούς ανέμους και ραγδαίες βροχοπτώσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα._1

Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, στην Επαρχία Πάφου οι δρόμοι Χολετριών – Νατάς και Κελοκεδάρων – Νατάς είναι κλειστοί λόγω υπερχείλισης ποταμού.

Ως εκ τούτου, οι οδηγοί προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες.

Η Αστυνομία ανακοινώνει ότι όλοι οι δρόμοι είναι ανοικτοί αλλά ολισθηροί.

Καλεί επίσης όλους όσοι θα χρησιμοποιήσουν το οδικό δίκτυο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, να συμμορφώνονται με τα σήματα τροχαίας και τις υποδείξεις των επί καθήκοντι αστυνομικών.

Επίσης, το κοινό προτρέπεται πριν από την όποια διακίνηση του σε ορεινές και άλλες περιοχές να συμβουλεύεται τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, για αποφυγή τυχόν δικής του ταλαιπωρίας.

Λόγω χαλαζόπτωσης στην επαρχία Πάφου, οι δρόμοι Στενής – Λυσούς, Λυσούς Σταυρού της Ψώκας, καθώς και όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην Παναγιά, είναι ανοικτοί μόνο για οχήματα εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς.

Επίσης, οι δρόμοι Στρουμπιού – Πόλης Χρυσοχούς, Τσάδας – Στρουμπιού, είναι ανοικτοί για την τροχαία κίνηση, αλλά πολύ ολισθηροί και επικίνδυνοι.

Οι οδηγοί προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες, να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και να έχουν αναμμένα, τα φώτα πορείας του οχήματός τους.

Εξάλλου η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε σήμερα δύο κλήσεις μία για αποκοπή δένδρου και δεύτερη για πλημμύρα σε δρόμο στο Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς.

Ανεβαίνει η θερμοκρασία από αύριο

 

Εξασθενούν από απόψε τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Κύπρο τα τελευταία 24ωρα. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει μάλιστα και άνοδο της θερμοκρασίας έως και πέντε βαθμούς το Σαββατοκύριακο.

Ο Σταύρος Βασιλειάδης, Μετεωρολογικός Λειτουργός, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι παρά τη βελτίωση του καιρού, ψυχρή αέρια μάζα θα συνεχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας με κυριότερο χαρακτηριστικό τον παγετό. Για το λόγο αυτό, σημείωσε, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις μας στο οδικό δίκτυο. Παράλληλα, οι κάτοικοι ειδικά των ορεινών περιοχών θα πρέπει να λάβουν μέτρα ώστε να μην παγώσουν οι σωλήνες του νερού στα σπίτια και τα υποστατικά τους και να σπάσουν.

“Πλέον δεν αναμένουμε έντονα καιρικά φαινόμενα, τα φαινόμενα θα είναι πολύ πιο ήπια, φαίνεται να εξασθενούν πιο αργά απόψε, και εκείνο που θα μας απασχολήσει έντονα είναι ο παγετός, θα έχουμε παγετό σχεδόν παντού εκτός από τα παράλια”, σημείωσε ο κ. Βασιλειάδης.

Πρόσθεσε ότι αναμένεται παγετός στα ορεινά, ημιορεινά και σε πολλές περιοχές του εσωτερικού γιατί η θερμοκρασία θα είναι κοντά στον ένα βαθμό.

Δεν αναμένεται χιονόπτωση από αύριο και για τις επόμενες μέρες. Σήμερα χιονίζει κατά διαστήματα στα ορεινά και τα ημιορεινά και σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη, στην πλατεία του Τρόοδος το ύψος των χιονιών είναι 20 εκατοστά και στην κορυφή γύρω στα 30. Η θερμοκρασία γύρω στο μεσημέρι ήταν στους πλην πέντε βαθμούς στο Τρόοδος.

Το απόγευμα, με βάση την πρόγνωση αναμένονται τοπικές βροχές, χωρίς να αποκλείεται και εκδήλωση μεμονωμένης καταιγίδας. Χιονόπτωση αναμένεται να σημειωθεί τοπικά στα ορεινά και στα ημιορεινά.

Και απόψε ο καιρός παραμένει συννεφιασμένος με ενδεχόμενο ελαφράς χιονόπτωσης στα ορεινά ή στα ημιορεινά και μεμονωμένη βροχή ή χιονόνερο σε ορισμένες πεδινές περιοχές. Παγετός αναμένεται να σχηματιστεί στα ορεινά, στα ημιορεινά άλλα και σε ορισμένες πεδινές περιοχές, ιδιαίτερα στο εσωτερικό.

Η θερμοκρασία θα πέσει στον 1 βαθμό στο εσωτερικό, γύρω στους 6 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 3 στα υπόλοιπα παράλια και στους μείον 7 στα ψηλότερα ορεινά.

Συννεφιασμένο καιρό προβλέπει για αύριο και την Παρασκευή η Μετεωρολογική Υπηρεσία, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 11 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 9 στα υπόλοιπα παράλια και στους μείον 3 στα ψηλότερα ορεινά. Στα ορεινά και σε ορισμένες ημιορεινές περιοχές θα επικρατεί παγετός.

Το Σάββατο και την Κυριακή αναμένονται τοπικές βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι η θερμοκρασία ωστόσο θα σημειώσει άνοδο έως και πέντε βαθμούς και θα ανέλθει γύρω στους 12 στο εσωτερικό.

Στο 108% η βροχόπτωση για τον Ιανουάριο

Οι βροχές των τελευταίων 24ώρων ήταν ιδιαίτερα ευεργετικές και κάλυψαν ήδη την κανονική βροχόπτωση του μήνα.

Ο κ. Βασιλειάδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι με βάση τις τελευταίες μετρήσεις, οι βροχές του Ιανουαρίου ( έως και χθες) κάλυψαν το 108%.
“Το θετικό είναι ότι πήραν πολλή βροχόπτωση οι ορεινές περιοχές εκεί που είχαμε και ανάγκη και οι εισροές στα φράγματα ήταν πολύ καλές”, δήλωσε.

Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή με βάση τις μετρήσεις για την τελευταία τετραετία, δηλαδή την περίοδο που αφορά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο έχουμε ήδη καλύψει το 98% της κανονικής και αναμένεται να το ξεπεράσουμε, καθώς ο Ιανουάριος αναμένεται να δώσει και άλλες βροχές.

Κάθε μετεωρολογικό έτος μετριέται από Οκτώβριο μέχρι Οκτώβριο.