Σκάνδαλο ΣΑΠΑ: Στις 23 Ιανουαρίου η δίκη των έξι

ύποπτοι_για_ΣΑΠΑΓια τις 23 Ιανουαρίου του 2015 στις 09:00 το πρωί ορίστηκε η εκδίκαση της υπόθεσης του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου μετά τη σημερινή αναβολή.

Η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Δώρα Σωκράτους ανέφερε πως το Δικαστήριο έκανε αποδεκτό το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης των έξι κατηγορουμένων, οι οποίοι ζήτησαν αναβολή για να απαντήσουν οι πελάτες τους παραδοχή ή μη στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και για να τους επιδοθεί το υπόλοιπο μαρτυρικό από την κατηγορούσα αρχή χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένο τον επιπρόσθετο χρόνο που ζητήθηκε.

Ενώπιον του Κακουργιοδικείου παρουσιάστηκαν ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΠΑ που τελεί σε διαθεσιμότητα Ευτύχιος Μαλληκίδης, ο πρώην Δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ Γιώργος Μιχαηλίδης, ο πρώην Δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΚΟ Ευστάθιος Ευσταθίου, ο πρώην Δημοτικός σύμβουλος του ΑΚΕΛ Βάσος Βασιλείου και ο νυν δημοτικός σύμβουλος του ΑΚΕΛ Γιώργος Σιαηλής.

Τα έξι πρόσωπα συνδέονται με την υπό διερεύνηση υπόθεση της Β’ φάσης του αποχετευτικού συστήματος Πάφου.

Η σύνθεση του Κακουργιοδικείου αποτελείτο από την Πρόεδρο Δώρα Σωκράτους, την Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή Λία Μάρκου και τον Επαρχιακό Δικαστή του Κακουργιοδικείου Μιχάλη Δρουσιώτη.

Η κ. Σωκράτους διέταξε επίσης όπως οι έξι κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, προκειμένου να διασφαλιστεί η παρουσία τους στο δικαστήριο στις 23 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, και για τους έξι κατηγορούμενους είπε να παραδώσουν όλα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα συμπεριλαμβανομένου και του διαβατηρίου, τα ονόματα τους να αναγράφονται στα πρόσωπα που απαγορεύεται η έξοδος τους από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και να παρουσιάζονται μια φορά την ημέρα σε αστυνομικό σταθμό.

Επίσης για τους κατηγορούμενους 1ο, Σ. Βέργα, 2ο Ε. Μαλληκίδη, 3ο Γ. Μιχαηλίδη, 4ο Ε. Ευσταθίου και 5ο Β. Βασιλείου το Δικαστήριο διέταξε όπως υπογράψουν προσωπική εγγύηση ύψους 200 χιλιάδων ευρώ, και να μεριμνήσουν ώστε να υπογραφεί εγγύηση από αξιόχρεο εγγυητή που να συμποσούται το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ.

Όσο για τον 6ο κατηγορούμενο Γιώργο Σιαηλή η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου διέταξε όπως υπογράψει εγγύηση προσωπική ύψους 200 χιλιάδων ευρώ, και να μεριμνήσει ώστε να υπογραφεί εγγύηση από αξιόχρεο εγγυητή που να συμποσούται το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ.

Η κ. Σωκράτους ανέφερε επίσης πως ο Σάββας Βέργας θα παρουσιάζεται μια φορά την ημέρα από τις 08:00 – 11:00 στο κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου, ο Ευτύχιος Μαλληκίδης από τις 08:00 – 12:00 στον κεντρικό αστυνομικό Πάφου, ο Γιώργος Μιχαηλίδης από τις 08:00 – 12:00, ο Ευστάθιος Ευσταθίου από τις 07:00 – 13:00, ο Βάσος Βασιλείου από τη 13:00 – 20:00 και τέλος ο Γ. Σιαηλής από τις 12:00 μέχρι τις 24:00 στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Σάββα Βέργα ποινικολόγος Γεώργιος Γεωργίου ανέφερε στο Δικαστήριο πως πρόθεση του πελάτη του είναι να απαντήσει παραδοχή στις κατηγορίες ωστόσο ζήτησε επιπρόσθετο χρόνο για την επίδοση και του υπόλοιπου μαρτυρικού υλικού από την κατηγορούσα αρχή.

Το ίδιο αίτημα υπέβαλε στο Δικαστήριο και ο συνήγορος υπεράσπισης του Ε. Μαλληκίδη, ο δικηγόρος Κώστας Ευσταθίου.

Αναβολή για απάντηση στις κατηγορίες ζήτησαν και ο συνήγορος υπεράσπισης του Γ. Μιχαηλίδη, ο δικηγόρος Γιώργος Χατζηνεοφύτου, αλλά και ο συνήγορος υπεράσπισης του Ε. Ευσταθίου δικηγόρος Λούκας Κάρνος.

Από την πλευρά του οι συνήγοροι υπεράσπισης του Β. Βασιλείου, δικηγόροι Σεραφείμ και Γεωργιάδου εκτός από την αναβολή που ζήτησαν προκειμένου να εξετάσουν το επιπρόσθετο μαρτυρικό υλικό, έθεσαν και θέμα για τα περιοριστικά μέτρα και συγκεκριμένα για την παρουσία του πελάτη τους σε καθημερινή βάση σε αστυνομικό σταθμό το οποίο ωστόσο – όπως είπε- θα το εγείρουν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Εξάλλου, και ο συνήγορος υπεράσπισης του Γ. Σιαηλή, δικηγόροι Αλέξανδρος Αλεξάνδρου και Κώστας Σιαηλής, ζήτησαν χρόνο για να απαντήσει ο πελάτης τους στις κατηγορίες και σημείωσαν πως θα εγερθούν θέματα προδικαστικά σε σχέση με το κατηγορητήριο. Διαπίστωσαν ακόμα πως αρκετό μαρτυρικό υλικό δεν τους έχει παραδοθεί από την κατηγορούσα αρχή οπότε θα ήταν προτιμότερο να ξεκινήσει η διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου, αφού τεθεί ενώπιον τους όλο το μαρτυρικό υλικό.

Η Ξένια Ξενοφώντος εκ μέρους της κατηγορούσας αρχής δεν έφερε ένταση στο αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης, λέγοντας παράλληλα πως το μαρτυρικό υλικό θα τους επιδοθεί το συντομότερο δυνατό και μετά την λήψη των επιπρόσθετων καταθέσεων. Ζήτησε επίσης να παραμείνουν οι ίδιοι περιοριστικοί όροι.

Όλοι αντιμετωπίζουν 153 κατηγορίες για τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, απάτης, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, απόσπαση χρημάτων, δωροληψία, κατάχρηση εξουσίας, αποδοχή αμοιβής με τρόπο που να υποδηλώνει δεκασμό, διαφθορά, αθέμιτη κτίση περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου και άλλες.

Συγκεκριμένα, ο Ευτύχιος Μαλληκίδης αντιμετωπίζει 67 κατηγορίες, ο Σάββας Βέργας 58, ο Γιώργος Μιχαηλίδης 25, ο Ευστάθιος Ευσταθίου 15, ο Βάσος Βασιλείου 7 και ο Γιώργος Σιαηλής επίσης 7 κατηγορίες.