ΑΚΕΛ:Ακραία περιστατικά βίας στα έξι χρόνια παραμονής Ιωνά Νικολάου στο Υπ.Δικαιοσύνης

 

Εντονη κριτιική στις δηλώσεις  του Προέδρου Αναστασιάδη και του απερχόενου υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου άσκησε το ΑΚΕΛ.Unknown-1

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του Γραφείου Νομικών της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού αναφέρει:

«Στα έξι και πλέον χρόνια που ο κ. Ιωνάς Νικολάου ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, έχουν καταγραφεί ακραία περιστατικά βίας και εγκληματικότητας, σε βαθμό που οι πολίτες να μην νιώθουν ασφάλεια. Σωρεία αυτοκτονιών στις Κεντρικές Φυλακές, δεκάδες δολοφονιών αθώων πολιτών, εκατοντάδες εμπρησμοί περιουσιών, ξεκαθάρισμα λογαριασμών του υπόκοσμου και ασφαλώς τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα αποτρόπαια εγκλήματα του κατά συρροή δολοφόνου. Στο δε τομέα της δικαιοσύνης έχουν επίσης καταγραφεί πρωτοφανή φαινόμενα θεσμικής διαπλοκής, την ώρα που το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο προειδοποιεί εδώ και τρία χρόνια πως το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο βρίσκεται υπό κατάρρευση.
Παρά την απέλπιδα προσπάθεια του Προεδρικού να καταγραφεί ο κ. Νικολάου ως ένας «αποτελεσματικός» υπουργός, γνωρίζουν καλά ότι η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Ο κ. Νικολάου θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί προ πολλών χρόνων, επιδεικνύοντας πολιτική ευθιξία για γεγονότα, πράξεις ή παραλείψεις του ιδίου και των υφισταμένων του. Ο παραιτηθείς υπουργός φεύγει κρινόμενος ως πολύ κατώτερος των περιστάσεων και των αναγκών της κυπριακής κοινωνίας.
Το γεγονός ότι επέλεξε την τελευταία μέρα του στο Υπουργείο, στον έβδομο χρόνο του στην υπουργική καρέκλα, για να παρουσιάσει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, είναι ενδεικτικό των προτεραιοτήτων που είχε θέσει όταν ανέλαβε, και την «επάρκεια» με την οποία χειρίστηκε τα ζητήματα. Προτεραιότητές του ήταν το ξήλωμα της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, το βόλεμα ημετέρων, η ποδηγέτηση της ηγεσίας της Αστυνομίας και η επικοινωνιακή διαχείριση του τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, αντί της προσπάθειας για επίτευξη λύσεων σε υπαρκτά προβλήματα. Στο δε τομέα της δικαιοσύνης ουδέποτε τόλμησε να αγγίξει τον πυρήνα των προβλημάτων, με εξαίρεση ενδεχομένως την ίδρυση του Διοικητικού Δικαστηρίου, η οποία καταγράφεται ως θετικό έργο.
Σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση θα τοποθετηθούμε όταν τα λάβουμε και όταν τα μελετήσουμε σε βάθος, καθότι τύχαμε μόνο μίας ενημέρωσης πριν από αρκετούς μήνες. Μόνο δε σαν κακόγουστο αστείο ηχεί η έκκληση του απερχόμενου Υπουργού, όπως η Βουλή ψηφίσει τα νομοσχέδια εντός ενός μηνός, όταν οι κυβερνώντες χρειάστηκαν έξι χρόνια για να ετοιμάσουν. Σημειώνουμε παράλληλα με απαρέσκεια το γεγονός ότι μετά τις τοποθετήσεις του Γενικού Εισαγγελέα ότι είχε αφεθεί εσκεμμένα εκτός των συζητήσεων για τη μεταρρύθμιση, ανάλογες τοποθετήσεις έχουν γίνει και από τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Ουσιαστικά, εν κρυπτώ, οι κυβερνώντες ετοίμασαν τη μεταρρύθμιση στον νευραλγικό τομέα της δικαιοσύνης, αφήνοντας απ’ έξω το νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης, τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, τον δικηγορικό κόσμο και τις πολιτικές δυνάμεις. Άλλο ένα δείγμα ετσιθελισμού και άρνησης του διαλόγου και της συλλογικότητας από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού.
Σε κάθε περίπτωση, τα φλέγοντα προβλήματα της Δικαιοσύνης απαιτούν ολοκληρωμένες λύσεις. Για αυτό το ΑΚΕΛ, σοβαρά και μελετημένα, θα εξετάσει τα νομοσχέδια και θα προβεί σε υποβολή προτάσεων, με κύριο γνώμονα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη δικαιοσύνη, μέσω της έγκαιρης απονομής της δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας.