Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ γιατις Βρ.Βάσεις και γα την 6η έδρα

Κατά τη διάρκεια της σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης του Προέδρου της ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:
imagew-1.aspx«Θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία της συνάντησής μας  να χαιρετίσω την χθεσινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με μια μεγάλη πλειοψηφία για την απόφαση σχετικά με τις Βρετανικές Βάσεις στον Άγιο Μαυρίκιο. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πολιτικό γεγονός με διεθνείς διαστάσεις το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία, η Κυπριακή Κυβέρνηση, θα πρέπει να αξιοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό για να μπορέσουμε ακριβώς να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, την απαλλαγή της πατρίδας μας από την παρουσία των βρετανικών βάσεων που αποτελούν ακόμα ένα στοιχείο ακρωτηριασμού της ανεξαρτησίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η διαχρονική συμπεριφορά της Μ. Βρετανίας αλλά και η πρόσφατη στάση της όσον αφορά τις προκλητικές ενέργειες και την εισβολή της Τουρκίας στην θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ένα πρόσθετο γεγονός το οποίο επιβάλλει η αντιμετώπιση και διαχείριση του ζητήματος, δηλαδή της αναστολής λειτουργίας και της απομάκρυνσης των Βρετανικών Βάσεων να τύχει άμεσης διαχείρισης.
Από την πλευρά της ΕΔΕΚ τονίσαμε πάρα πολλές φορές ότι αυτό δεν αποτελεί δεύτερο μέτωπο όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Αυτό το μέτωπο εδώ και δεκαετίες το έχει ήδη ανοίξει η Μ. Βρετανία με τη στάση και τη συμπεριφορά της. Να τονίσω πως το Σχέδιο Ανάν το οποίο είναι βρετανικής σκέψης και συγγραφής από τον κύριο Χάνεϊ υπήρχαν ειδικές πρόνοιες και ειδικές διατάξεις όπου στην ουσία το Σχέδιο ακρωτηρίαζε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας στα χωρικά μας ύδατα, δίνοντας τη δυνατότητα στους Βρετανούς λόγο και ρόλο αν όχι και κηδεμονίας σε θέματα ακριβώς της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου. Και επειδή ακριβώς ο Κυπριακός λαός απέρριψε το σχέδιο Ανάν, οι Βρετανοί δεν έπαψαν ποτέ να μας πολεμούν για αυτήν μας την απόφαση και την ενέργεια. Γι’ αυτό ακριβώς και θα πρέπει κάποια στιγμή στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου σχεδιασμού, μεθοδικά και προγραμματισμένα, η Κυπριακή Κυβέρνηση να ξεκινήσει το αυτονόητο, τη διεκδίκηση για ακόμα μια φορά επαναλαμβάνω, της αναστολής και του τερματισμού της παρουσίας των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.
Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου αποτελούν παράλληλα και έξω από τις οποιεσδήποτε αντιπαραθέσεις σε διάφορα επίπεδα. Ενα σημαντικό πολιτικό γεγονός για την πατρίδα μας όμως, κάτι το οποίο εκτός από την ΕΔΕΚ καμία άλλη πολιτική δύναμη δεν το έχει αναδείξει, είναι ότι στην ουσία λειτουργεί ουσιαστικά για πρώτη φορά σε αυτό το βαθμό, ένας ενιαίος εκλογικός κατάλογος, στον οποίο συμμετέχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Αυτό ακριβώς το γεγονός στέλνει σημαντικά πολιτικά μηνύματα αλλά την ίδια στιγμή αποτελεί το αβάσιμο και το επικίνδυνο θέσεων που διάφορες πολιτικές δυνάμεις εντός και εκτός Κύπρου προβάλλουν. Το γεγονός ότι υπάρχει ένας ενιαίος εκλογικός κατάλογος  και ακριβώς είναι και μια έκκληση προς τους Τουρκοκύπριους να συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές, επιβεβαιώνει τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα Κράτος και ένας Λαός  άρα λοιπόν στο πλαίσιο ενός κράτους και ενός λαού θα πρέπει κάποιοι να δικαιολογήσουν γιατί στην περίπτωση των ευρωεκλογών το αποδέχονται, το στηρίζουν και το προωθούν αλλά όσων αφορά την επίλυση του κυπριακού προτείνουν δύο ξεχωριστούς εκλογικούς καταλόγους στην βάση της εθνοτικής και φυλετικής προέλευσης των πολιτών για να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για να επικυρώσουμε στην ουσία με δύο διαφορετικά δημοψηφίσματα την τελική μορφή λύσης. Μια διαδικασία που στην ουσία παραπέμπει ακριβώς στο αντίθετο ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί στη βάση της εθνοτικής τους προέλευσης άρα θα κατοικούν ξεχωριστά σε δύο διαφορετικές περιοχές. Αυτή λοιπόν η αντίφαση την οποία  κάποιοι βεβαιώνουν με τη συμπεριφορά τους πρέπει να αναδειχθεί. Και πρέπει ακριβώς να δώσουνε απαντήσεις. Γιατί στη μια περίπτωση συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο και στην άλλη περίπτωση συμπεριφέρονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Ποιες σκοπιμότητες και ποια συμφέροντα εξυπηρετούν;
Η ΕΔΕΚ όπως καλά γνωρίζετε σταθερά και διαχρονικά ήταν υπέρ του ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα Κράτος, υπάρχει ένας Λαός ανεξάρτητα από την θρησκευτική και εθνοτική προέλευση των πολιτών του. Άρα λοιπόν θα πρέπει να υπάρχει ένας ενιαίος εκλογικός κατάλογος για όλες τις εκλογικές διαδικασίες και ένα δημοψήφισμα για την επικύρωση ή την απόρριψη της λύσης του κυπριακού και την ίδια στιγμή το αυτονόητο: ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος θα πρέπει να εκλέγονται με ενιαίο τρόπο από έναν εκλογικό κατάλογο και για να ενισχύσουμε την συνεργασία Ελληνοκυπριών, Τουρκοκυπρίων και όλων των υπολοίπων να λειτουργήσει το αυτονόητο. Όπου ο υποψήφιος Πρόεδρος είναι Ελληνοκύπριος  ο Αντιπρόεδρος να είναι υποχρεωτικά Τουρκοκύπριος και όπου ο υποψήφιος Πρόεδρος είναι Τουρκοκύπριος υποχρεωτικά αντιπρόεδρος να είναι Ελληνοκύπριος. Αυτή η διαδικασία έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα. Πρώτα ενισχύει τη συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δημιουργεί κοινό όραμα, δημιουργεί ένα κοινό πρόγραμμα. Το Υπουργικό Συμβούλιο και η Κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένοι να το τηρήσουν και να το προωθήσουν άρα δεν υπάρχει το ζήτημα της θετικής ψήφου, άρα και το veto, άρα δεν υπάρχει ανάγκη να καταφύγουμε στους επικίνδυνους, εξευτελιστικούς και αναχρονιστικούς μηχανισμούς επίλυσης αδιεξόδου όπου δια της επίλυσης αυτής της αδιεξόδου να παίρνουν αποφάσεις εκτελεστικής μορφής από το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του κράτους, το Υπουργικό Συμβούλιο. Γι’ αυτό το λόγο καλούμε και τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν αυτά τα δεδομένα, να συνειδητοποιήσουν αυτά τα στοιχεία και όλοι μαζί να παλέψουμε ακριβώς ώστε η λύση του κυπριακού να είναι ένας Κράτος ένας Λαός και ενίσχυση της συνεργασίας όλων των νόμιμων πολιτών που θα κατοικούν σε αυτό το κράτος».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο:
«Πρώτον όταν κατηγορείτε κάποιους για αντίφαση δηλαδή διαφορετικά να αντιμετωπίζουν κάποιοι τις ευρωεκλογές ενώ για την επίλυση του κυπριακού προτείνουν ή προκρίνουν κάποιες ξεχωριστές πρακτικές, Ποιους εννοείτε; Το ΑΚΕΛ που έχει Τουρκοκύπριο στο ψηφοδέλτιο του; Δεύτερο τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται ένα δίλλημα μεταξύ ΕΔΕΚ ή ΕΛΑΜ και Συμμαχίας-Οικολόγων σε σχέση με την 6η έδρα. Υπάρχει τέτοιο δίλλημα για εσάς;»
Ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:
«Εννοώ όλες αυτές τις δυνάμεις όπως είπα εντός και εκτός Κύπρου.  Που ενώ σήμερα αποδέχονται τη λειτουργία ενός ενιαίου εκλογικού καταλόγου όσον αφορά τις Ευρωεκλογές, όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού αποδέχονται, στηρίζουν και προωθούν ότι πρέπει να είμαστε δύο ξεχωριστοί εκλογικοί κατάλογοι που θα απαρτίζονται στη βάση των εθνοτικών κριτηρίων και αυτό αφορά και το δημοψήφισμα για την επικύρωση της λύσης αφορά και την διαδικασία εκλογής Προέδρου και Αντιπροέδρου και νομίζω είναι γνωστοί ποιοι υποστηρίζουν αυτές τις θέσεις.
Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα το διακύβευμα όπως επιβεβαιώνεται και από τις δημοσκοπήσεις, είναι ακριβώς ότι η 6η έδρα είναι υπόθεση μεταξύ ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ. Γι’ αυτό και απευθυνόμαστε πια και στους πολίτες, επικαλούμενοι τα δημοκρατικά και τα πατριωτικά τους αισθήματα. Αυτές οι εκλογές είναι σημαντικές για τους πολιτικούς και  όχι μόνο λόγους που σας εξήγησα πολλές φορές και ο λαός πρέπει να αποφασίσει με την ψήφο του. Θέλει μια Κύπρο η οποία να είναι ενδυναμωμένη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να εκπροσωπείτε και στη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, τη σοσιαλιστική, μια ομάδα η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων που έχουν σχέση και με την Τουρκία και με τα εθνικά μας θέματα αλλά και αποφάσεων που αφορούν την οικονομία και την κοινωνική πολιτική που επηρεάζουν την καθημερινότητα μας; Ή θέλουν ενδεχομένως να εκλέξουν έναν ευρωβουλευτή ο οποίος θα συμμετέχει με άλλα ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα της Ευρώπης, σε μια ομάδα περιθωριοποιημένη, σε μια ομάδα η οποία δεν λαμβάνεται υπόψη στα συλλογικά όργανα και στις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου; Εάν λοιπόν οι Κύπριοι ψηφοφόροι θέλουν να ενδυναμώσουν την παρουσία της Κύπρου στην Ευρωβουλή θα πρέπει να στηρίξουν αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ και να εκλεγεί ευρωβουλευτής ή ευρωβουλευτίνα της ΕΔΕΚ. Σε αντίθετη περίπτωση λυπούμαι να ομολογήσω ότι η Κύπρος θα είναι ακρωτηριασμένη όσον αφορά την εκπροσώπησή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρωκοινοβούλιο με 5 αντί 6 Ευρωβουλευτές. Η απόφαση ανήκει στους Κύπριους πολίτες εμείς ως ένα δημοκρατικό κόμμα θα αποδεχθούμε την ετυμηγορία τους. Ο βασικός λόγος που τα ακροδεξιά κόμματα δεν λαμβάνονται υπόψιν στις συλλογικές αποφάσεις είναι γιατί είναι περιθωριοποιημένοι από τους άλλους εξαιτίας ακριβώς των αντιευρωπαϊκών θέσεων που προβάλλουν και μάλιστα δεν είναι τυχαίο το γεγονός που κάποιοι επικαλούνται ότι είναι αντισυστημικοί. Οι ομοϊδεάτες τους όμως μόλις ανέλαβαν εξουσία στις χώρες που είναι, αποδείχθηκαν και αυτοί μέρος της διαπλοκής όπως παρατηρήθηκε πρόσφατα στην Αυστρία, όπου ο συνασπισμός με τους ακροδεξιούς οδηγήθηκε σε διάλυση και σε πρόωρες εκλογές».