Η Τουρκία με χάρτες «εξαφανίζει» την Κυπριακή ΑΟΖ και τα θέλει όλα δικά της

Την ώρα που η  Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, οργή  προκάλεσε η τοποθέτηση του Βρετανού υπουργού Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος δήλωσεχθες  πως «οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σήμερα επίσημα σε διάβημα προς το Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω του Υπάτου Αρμοστή της χώρας στην Κύπρο Στίβεν Λίλι, για τη βρετανική στάση σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα απευθύνει για το ζήτημα αυτό επιστολή στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, πως ο ‘Υπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου έχει κληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προς τη χώρα του για τις ατυχείς δηλώσεις του Υφυπουργού Ευρώπης Σερ ‘Αλαν Ντάνκαν, ενώ ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει επιστολή στην κ. Μέι.

Οι τουρκικοί χάρτες που εξαφανίζουν τις υφαλοκρηπίδες Ελλάδας — Κύπρου

3417996Σε μια άλλη αρνητική και προκλητική εξέλιξη  η Τουρκία, παρουσίασε σε ξένους διπλωμάτες, χάρτες με τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο που εξαφανίζει την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κύπρου, προκειμένου να πείσει ότι η δράση της στην περιοχή είναι «καθόλα νόμιμη».

Δύο από τους χάρτες που παρουσιάστηκαν στους ξένους διπλωμάτες δημοσίευσε το CNN Turk.

Στον ένα χάρτη φαίνονται με κόκκινο τα σημεία όπου γίνονται εργασίες γεώτρησης και η Τουρκία ισχυρίζεται ότι βρίσκονται στην υφαλοκρηπίδα.

3417921-1

O τουρκικός χάρτης που εξαφανίζει την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κύπρου.Φωτο CNN Turk

Στον άλλο χάρτη, με κίτρινο έχουν επισημανθεί τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν αναγνωρίζει η Τουρκία και ισχυρίζεται ότι είναι δικά της και με ροζ η περιοχή στην οποία το ψευδοκράτος «έδωσε άδεια» στην Τουρκία για έρευνες.

Οι διπλωματικές ενέργειες της Λευκωσίας

3417921

Tα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν αναγνωρίζει η Τουρκία και ισχυρίζεται ότι είναι δικά της και με ροζ η περιοχή στην οποία το ψευδοκράτος «έδωσε άδεια» στην Τουρκία για έρευνες.

Για την κατάσταση στην περιοχή και τις τουρκικές προκλήσεις, ενημέρωσε χθες  τους ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες, ο  υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης. Η κυπριακή πλευρά, εξηγεί στους εταίρους της ότι οι κινήσεις της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι παράνομεςκι αναμένει πρακτικά μέτρα  από την Ε.Ε..