Στη διαχείριση του ΟΚΥπΥ τα κρατικά νοσηλευτήρια

 

Απο σήμερα  Τετάρτη 2 Ιανουαρίου, όλα τα περιουσιακά στοιχεία που Υπουργείου Υγείας τα οποία σχετίζονται με τα δημόσια νοσηλευτήρια περνούν υπό τη διαχείριση του ΟΚΥπΥ, ενώ περίπου πέντε χιλιάδες λειτουργοί υγείας και εργαζόμενοι των κρατικών νοσοκομείων,  Unknownθα υπάγονται στη διεύθυνση του Οργανισμού.

Η λεγόμενη αυτονόμηση ξεκινά από το πρωί της Τετάρτης, και ο τρόπος που θα διοικούνται από εδώ και στο εξής τα κρατικά νοσηλευτήρια θα είναι εντελώς διαφορετικός. Όπως έχει γίνει γνωστό, η διοίκηση του δημόσιου τομέα της Υγείας έχει χωριστεί σε τρεις περιφέρειες, της Λευκωσίας, της Λεμεσού – Πάφου και αυτή της Λάρνακας – Αμμοχώστου, ενώ η κάθε μια από αυτές έχει ένα γενικό, ένα οικονομικό και ένα επιστημονικό διευθυντή.

Όσον αφορά την περιφέρεια της πρωτεύουσας, σε αυτή θα περιλαμβάνονται το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το Μακάρειο Νοσοκομείο, καθώς και όλα τα Κέντρα Υγείας εντός αυτής. Στην περιφέρεια Λεμεσού – Πάφου, θα περιλαμβάνονται τα Γενικά Νοσοκομεία των δύο πόλεων, τα Νοσοκομεία Κυπερούντας και Πόλεως Χρυσοχούς, και όλα τα Κέντρα Υγείας που βρίσκονται εντός των δύο Επαρχιών. Σχετικά με την περιφέρεια Λάρνακας – Αμμοχώστου, τα Νοσοκομεία τα οποία θα υπάγονται σε αυτή, θα είναι αυτά της Λάρνακας και του Παραλιμνίου, όπως και τα Κέντρα Υγείας που λειτουργούν εντός των δύο Επαρχιών. Σημειώνεται δε, ότι ο Οργανισμός μέχρι στιγμής στεγάζεται στον 3ο όροφο του Υπουργείου Υγείας και μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται να εγκατασταθεί στο δικό του κτίριο.

Αυτονόμηση

Ο  ΟΚΥπΥκαλείται να τρέξει όλες τις διεργασίες για την αυτονόμηση των κρατικών νοσοκομείων και να επιλύσει εκκρεμούντα προβλήματα. Για να καταστεί εφικτή αυτή η διαχείριση, βάσει νόμου, στη κατοχή του Οργανισμού μεταφέρονται όλα τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου γι’ αυτό το σκοπό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το κομμάτι της σωστής στελέχωσης των νοσηλευτηρίων και όλων των κέντρων υγείας, είναι ένα στοίχημα που καλείται να κερδίσει άμεσα ο Οργανισμός νοουμένου ότι σε έξι μήνες είναι προγραμματισμένη να μπει σε εφαρμογή η πρώτη φάση του ΓεΣΥ και οι δημόσιοι λειτουργοί υγείας εκφράζουν καθημερινώς τη δυσαρέσκεια τους για τη καθυστέρηση στο κομμάτι της αυτονόμησης.

Τόσο η ΠΑΣΥΝΟ όσο και η ΠΑΣΥΚΙ, θεωρούν πως Υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ, δεν έχουν προχωρήσει στα απαιτούμενα βήματα για την έγκαιρη αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ενώ τονίζουν πως δεν έχουν επιλυθεί σημαντικά εργασιακά θέματα.

Ιδιωτικά Συμβόλαια

Αρνητικό συντελεστή φέρεται να έχουν οι μέχρι στιγμής συναντήσεις του ΟΚΥπΥ με τις Συντεχνίες των δημοσίων ιατρών και νοσηλευτών, όσον αφορά το περιεχόμενο των ιδιωτικών συμβολαίων που θα προσφέρει ο Οργανισμός στους δημόσιους λειτουργούς υγείας.

Συγκεκριμένα, ο ΟΚΥπΥ θα δώσει ιδιωτικά συμβόλαια σε κάθε κρατικό λειτουργό υγείας προτείνοντας στον κάθε ένα εξ αυτών, να παραιτηθεί από το καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου και να υπογράψει την ιδιωτική σύμβαση που του προτείνει. Στο πλαίσιο των εν λόγω συναντήσεων, καμία εκ των Συντεχνιών δεν φαίνεται ικανοποιημένη με τα όσα προνοούν αυτά τα συμβόλαια, με την ΠΑΣΕΣΙ να τα χαρακτηρίζει αποτρεπτικά έως προσβλητικά, τονίζοντας παράλληλα, πως «κανείς δεν προτίθεται να υπογράψει συμβόλαιο στην παρούσα του μορφή».

Από την άλλη ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ανέφερε, πως το πρώτο δείγμα γραφής που έχει δώσει ο ΟΚΥπΥ όσον αφορά τα συμβόλαια, «αποδεικνύει ότι δεν είναι τόσο επαγγελματίες στα της διοίκησης των ιατρικών μονάδων».

 

Το ΑΚΕΛ για ΓεΣΥ

Στο μεταξύ σε δήλωση του για το ΓεΣΥ  ο Εκπρόσωπος  Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνουαναφέρει:

«Σημαντική σήμερα η μέρα, αφού σηματοδοτεί την ανάληψη της ευθύνης της λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων από τον αυτόνομο Οργανισμό, τον ΟΚΥΠΥ.
Τα δημόσια νοσηλευτήρια θα πρέπει να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΓΕΣΥ. Για το ΑΚΕΛ, ο εκσυγχρονισμός και η αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων στο πλαίσιο της αυτονόμησης, αποτελεί μείζον ζήτημα για την ουσιαστική στήριξη του ΓΕΣΥ.
Δύσκολο το εγχείρημα της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, το οποίο γίνεται ακόμα πιο δύσκολο εξαιτίας του γεγονότος ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού ουσιαστικά τα εγκατέλειψε.
Τα δημόσια νοσηλευτήρια αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα οικονομικής, τεχνολογικής, ξενοδοχειακής υποδομής, καθώς και ανθρώπινου δυναμικού, αφού είναι υποστελεχωμένα.
Παρ’ όλες τις συνεχείς προειδοποιήσεις μας για την κακή κατάσταση των νοσηλευτηρίων –την οποία οι πολίτες βιώνουν με την καθημερινή ταλαιπωρία που υφίστανται στα νοσοκομεία και με τη μακρόχρονη αναμονή σε λίστες για θεραπεία- οι κυβερνώντες πολύ αργοπορημένα και αποσπασματικά ασχολήθηκαν –όσο ασχολήθηκαν- με την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Κοντά σ’ αυτά τα προβλήματα, πρόβλημα αποτελούν και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα είναι η εκκρεμότητα στους όρους εργασίας των λειτουργών υγείας που θα εργοδοτούνται στον ΟΚΥΠΥ. Είναι σημαντικό ο διάλογος που γίνεται σύντομα να ολοκληρωθεί και τα δικαιώματα των εργαζομένων να διαφυλάσσονται μέσα από συλλογικές συμβάσεις.
Έχοντας επίγνωση των δυσκολιών, θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια και συνέπεια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι προκλήσεις, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία αυτονόμησης.
Το ΑΚΕΛ εύχεται σε όλους όσοι αναλαμβάνουν το δύσκολο καθήκον της αυτονόμησης, καλή επιτυχία στο έργο τους. Το ΑΚΕΛ θα στέκεται στο πλευρό τους συμπαραστάτης και αρωγός σ’ αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια.»