Για «τολμηρές πρωτοβουλίες» στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Πρόεδρος στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του

 

Με μηνύματα για το Κυπριακό αλλά και με εξαγγελίες για σειρά μεταρρυθμίσεων που προγραμματίζονται να υλοποιηθούν εντός του νέου έτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απευθύνθηκε χθες βράδυ σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς.imagew-3.aspx

Ο Πρόεδρος ευχήθηκε σε τηλεοπτικό του μήνυμα, την πραγμάτωση των συλλογικών προσδοκιών του λαού σε μια πατρίδα ελεύθερη και επανενωμένη, σ’ ένα κράτος που θα εγγυάται τη σταθερότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και την ευημερία, του συνόλου των πολιτών του.

«Για την ιδιαίτερη μας πατρίδα και παρά τις έντονες προσπάθειες που καταβάλαμε, η απαράδεκτη κατάσταση συνεχίζει να αποτελεί μία ανοικτή πληγή με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που  αυτή συνεπάγεται» ανέφερε ο Πρόεδρος στο μήνυμά του. Σημείωσε ότι «προς άρση των συνεπειών με την ίδια πολιτική βούληση και με τολμηρές πρωτοβουλίες, συνεργαζόμαστε με την ειδική σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κα Λουτ, προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε τέτοιους όρους αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη ενός δημιουργικού διαλόγου προκειμένου να οδηγηθούμε στην εξεύρεση μίας λύσης που θα φέρει την ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο μας».

Μίας λύσης, συνέχισε, που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα οδηγεί στη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους απαλλαγμένου από εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα ή την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων. Μίας λύσης, είπε, «που ο σεβασμός της πολιτικής ισότητας δεν θα οδηγεί στη δημιουργία ενός δυσλειτουργικού μορφώματος, με προβλεπτές για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους τις δυσμενείς συνέπειες».

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι αυτό που όλοι πρέπει να επιζητούν είναι η λύση να φέρει τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητα και τούτο θα επιτευχθεί μόνο μέσα από τον αλληλοσεβασμό των δικαιωμάτων τόσο των δύο κοινοτήτων όσο και του συνόλου των πολιτών.

«Είναι η ώρα που ο από κοινού προβληματισμός είναι όσο ποτέ επιβαλλόμενος» υπέδειξε.

Όπως ανέφερε, «οι δυσάρεστες πραγματικότητες που καταγράφονται, ή διαμορφώνονται στην κατεχόμενη πατρίδα μας, δεν επιτρέπουν ούτε συνθήματα για καθησυχασμό, ούτε εμμονές σε θέσεις που δεν οδηγούν στο επιθυμητό», σημειώνοντας πως «στη νέα προσπάθεια που καταβάλλουμε απαιτείται τόλμη αλλά και αυστηρή συνέπεια σε όσα αποτελούν τα βασικά συστατικά ενός φυσιολογικού, λειτουργικού και σύννομου με τα ευρωπαϊκά θέσμια ομοσπονδιακού κράτους».

Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε εκ νέου πως προς αυτό τον στόχο  θα εργαστεί ακούραστα αναλώνοντας το σύνολο των δυνάμεων του.

Ευχήθηκε δε οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας να κατανοούν πως τερματισμός τη παρούσης κατάστασης και της αβεβαιότητας που δημιουργεί θα είναι η μόνη με βεβαιότητα προοπτική για ένα λαμπρό από κοινού μέλλον.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες της Κυβέρνησης σε σωρεία θεμάτων που άπτονται της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής του κράτους.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην επίτευξη ενός εκ των υψηλοτέρων δεικτών ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έφτασε στο 4% και στην υψηλότερη μείωση στην ανεργία η οποία περιορίστηκε στο 7,3%.

«Διαχειριστήκαμε με αποφασιστικότητα, την αναπόφευκτη κρίση στον Συνεργατισμό, ενώ εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως επαναφέραμε την χώρα στην επενδυτική βαθμίδα με σημαντικά για την οικονομία οφέλη» είπε.

Την ίδια ώρα ανέφερε πως για τέταρτη χρονιά είχαμε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

Στον τομέα της ενέργειας είπε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε παρά τις απειλές και παράνομες δράσεις της Τουρκίας στην υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος.

Πρόσθεσε ότι ως αποτέλεσμα της συνεργασίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης προχωρά με συνέπεια στην υλοποίηση της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με σταδιακή υλοποίηση των προνοιών για εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, ενώ μέσα στο ίδιο κλίμα συνεργασίας, εντάσσεται και η μεταρρύθμιση στον τομέα του τουρισμού με την κατάργηση του ΚΟΤ και τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού.

«Ταυτόχρονα θέσαμε τις βάσεις για μία σειρά άλλων ρυθμίσεων που στόχο έχουν τη συνέχιση της πολιτικής για αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που οι ευάλωτες ομάδες αντιμετωπίζουν, αλλά και εκείνες που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών και θα καταστήσουν το κράτος πιο λειτουργικό, ευέλικτο και αποτελεσματικό» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξέφρασε την προσδοκία πως το 2019, θα είναι μία χρονιά καθοριστική για το μέλλον της Κύπρου, μία χρονιά δημιουργικού διαλόγου που θα φέρει την ειρήνη την σταθερότητα και την προκοπή για το σύνολο του λαού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα είναι μία χρονιά μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού του κράτους με επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πολίτη που έχει ανάγκη της προστασίας και των υπηρεσιών της πολιτείας, των νέων που έχουν δικαίωμα στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις θα επιφέρει ή θα ολοκληρώσει τις ακόλουθες μεταρρυθμίσεις:

Στον τομέα με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ευάλωτες ομάδες, τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, που σε συνδυασμό με τον Περί Αφερεγγυότητας νόμο και τις πρόνοιες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, προστατεύει πλήρως την πρώτη κατοικία, ενώ τον Γενάρη εξαγγέλλεται ολοκληρωμένο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής με προτεραιότητα την δημιουργία ταμείου κοινωνικής στέγασης, αλλά και πολεοδομικών και άλλων κινήτρων που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα στέγης, αλλά και θα ωθήσει σε ανάπτυξη ακριτικές, περιαστικές και περιοχές της υπαίθρου.

Είπε επίσης ότι αυξάνονται οι συντάξεις και τα ωφελήματα ομάδων πληθυσμού που οι απολαβές τους ευρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας, και καταργούνται αποκοπές σε μισθούς

Στον τομέα της Υγείας, από την 1η Ιουνίου εφαρμόζεται οριστικά και αμετάκλητα το πρώτο στάδιο του ΓΕΣΥ όπως έχει προγραμματιστεί, ανέφερε και κάλεσε όλους τους συντελεστές στον τομέα της Υγείας σε συνεργασία, ώστε μία μεταρρύθμιση που χρωστά το κράτος στους πολίτες να εφαρμοστεί χωρίς ή με τα ελάχιστα προβλήματα.

Στην Παιδεία είπε ότι σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις θα ολοκληρωθεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που καλύπτει το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τα μαθησιακά αποτελέσματα, τις αξιολογήσεις, την ειδική εκπαίδευση, την τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση, την ασφάλεια και υγεία των μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ο Πρόεδρος είπε ότι το 2019 θα είναι μία καθοριστική χρονιά και για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Υπηρεσίας και ότι η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, η ενίσχυση της αξιοκρατίας και η παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα είναι ο στόχος της Κυβέρνησης.

Παράλληλα με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η Κυβέρνηση στοχεύει, ανέφερε, στην αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών, αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων που θα διατίθενται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Ριζικές θα είναι, όπως ανακοίνωσε, και οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα απονομής της Δικαιοσύνης αλλά και της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους με στόχο την ταχεία απονομή και αποτελεσματικότερη πάταξη της παρανομίας. Προς την ίδια κατεύθυνση ευρίσκονται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, και οι μεταρρυθμίσεις στο Αστυνομικό και Πυροσβεστικό Σώμα.

Σημαντική, συνέχισε, θα είναι και η μεταρρύθμιση με τη δημιουργία Υφυπουργείου Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ενώ εξίσου αποφασιστικές θα είναι και οι πολιτικές που αφορούν το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης των ορεινών κοινοτήτων, την προστασία του Περιβάλλοντος, και την οριστική υλοποίηση του σχεδίου που αφορά στο Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα και τις συνδεδεμένες με αυτό κοινότητες.

Ο Πρόεδρος είπε ακόμα πως το 2019, θα είναι η χρονιά υλοποίησης μεγάλων έργων υποδομής που θα βελτιώσουν σημαντικά τόσο τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας όσο και την ποιότητα ζωής των πολιτών, όπως καταγράφονται και στον προϋπολογισμό που η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε πρόσφατα.

Τέλος επεσήμανε ότι «σταδιακά μετατρέπουμε την Κυπριακή Δημοκρατία μας σε πυλώνα σταθερότητας, εφαρμόζοντας μια στοχευμένη πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική». Μέσα από τις αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες που έχει αναπτύξει η Κύπρος με τα κράτη της ευρύτερης περιοχής, έχει καταστεί γέφυρα συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής, κατέληξε ο Πρόεδρος.