Σκοπιανά Μ.Μ.Ε:Η παραίτηση Κοτζιά τορπιλίζει τη συμφωνία των Πρεσπών

Παρόλο που  στην ΠΓΔΜ το ενδιαφέρον να μονοπωλεί

Signing ceremony of the agreement on the name issue between the Foreign Ministers of Greece and FYROM, in the border village of Psarades, Prespa lakes, Greece on June 17, 2018. The Foreign Ministers of Greece, Nikos Kotzias and his FYROM counterpart, Nikola Dimitrov, sign an agreement to change the name of the FYROM to the ‘Republic of North Macedonia’, in the presence of the Prime Ministers of the two countries, Alexis Tsipras and Zoran Zaev. / Τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το θέμα του ονόματος μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, στο χωριό Ψαράδες, Λίμνες Πρέσπες, Ελλάδα στις 17 Ιουνίου 2018. Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς και ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπογράφουν την συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ σε ‘Βόρεια Μακεδονία’, παρουσία των Πρωθυπουργών των δύο χωρών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

η συζήτηση στο Κοινοβούλιο για τις συνταγματικές αλλαγές εν μέσω τεταμένου κλίματος, ωστόσο η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών δεν πέρασε  απαρατήρητη, καθώς ήταν μεταξύ των πρωτεργατών για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση της παραίτησής του βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των σκοπιανών ΜΜΕ, τα οποία κάνουν λόγο ακόμη και για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα  που ενδεχομένως θα «τορπιλίσουν» τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με τίτλο «ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών παραιτείται, ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει», το κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ κάνει αναφορά στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί αποδοχής της παραίτησης Κοτζιά, ενώ συμπληρώνει πως αυτή έρχεται μια μέρα μετά το επεισόδιο του τελευταίου με τον Πάνο Καμμένο στο υπουργικό συμβούλιο.telma-600x467 1-32-600x452 11-1-600x524

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το πρακτορείο META, το οποίο σημειώνει πως «ο Αλέξης Τσίπρας θα οδηγήσει το υπουργείο Εξωτερικών στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Από την πλευρά του, η ιστοσελίδα TELMA εστιάζει στις πρώτες δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά μετά την παραίτησή του, στις οποίες αφήνει αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα, εστιάζοντας παράλληλα στο μήνυμα του πρωθυπουργού πως δεν θα ανεχτεί «καμία διγλωσσία και προσωπική στρατηγική από οποιονδήποτε»

«Ένα βήμα πριν από τις πρόωρες εκλογές η Ελλάδα μετά την παραίτηση Κοτζιά» υποστηρίζει ο τηλεοπτικός σταθμός ALFA tv, ο οποίος, πηγαίνοντας το θέμα αρκετά βήματα παραπέρα, κάνει λόγο για φθορά της ελληνικής κυβέρνησης.

Μάλιστα, μεταξύ άλλων, τονίζει πως «η Συμφωνία των Πρεσπών καταστρέφεται από την ελληνική κυβέρνηση».

«Ο Κοτζιάς παραιτήθηκε, ο Τσίπρας αποδέχτηκε την παραίτηση» αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο TV24, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Νίκο Κοτζιά για την προσφορά του τα τελευταία 3,5 χρόνια».