Νέα στοιχεία για μεγαλύτερης έκτασης ατασθαλίες στο ΤΕΠΑΚ

Διάταγμα  πενταήμερης κράτησης  στο λειτουργό του ΤΕΠΑΚ  και σε εργολάβο

Σε ατασθαλίες που αφορούν δυο ακόμη κτίρια του ΤΕΠΑΚ φέρεται να εμπλέκονται οι ο 44χρονος Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου και ο 51χρονος εργολάβος, οι οποίοι τελούσαν υπό κράτηση και επανασυνελήφθηκαν για τη νέα υπόθεση, ενώ το μεσημέρι το δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας για ανανέωση της κράτησης τους για 5 μέρες.tepak-akinita

Οι έλεγχοι που γίνονται από την Ελεγκτική Υπηρεσία σε σχέση με τα κτίρια “Συμεών” και “Καλυψώ”, επεκτάθηκαν και στα κτίρια “Δωροθέα” και “Χάνι”, ενώ από τις μέχρι στιγμής εξετάσεις, πέραν από τον εντοπισμό πλαστών τραπεζικών εγγυητικών επιστολών για τα πρώτα δυο κτίρια, διαπιστώνεται προσπάθεια παραπλάνησης της τότε Διοικούσας Επιτροπής, καθώς και προπληρωμές που έγιναν χωρίς την άδεια της Επιτροπής, αλλά και εργασίες που είτε χρεώνονταν διπλά, είτε δεν υλοποιούνταν ή δεν θα έπρεπε να είχαν γίνει.

Οι δικηγόροι των δυο υπόπτων, που αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη στις δυο υποθέσεις, δεν έφεραν ένσταση στην κράτηση των πελατών τους, σημειώνοντας πως αυτό δεν συνεπάγεται και αποδοχή των όσων τους καταλογίζονται, που στη νέα υπόθεση αφορούν τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της απόσπασης περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις, της κατάχρησης εξουσίας, του δεκασμό δημόσιου λειτουργού και αδικήματα κατά παράβαση του Νόμου για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο σε σχέση με το κτίριο “Συμεών” αφορούν την συμπερίληψη στον εξοπλισμό του, πατώματος αξίας 35,618 ευρώ, το οποίο ωστόσο δεν αφορούσε εξοπλισμό αλλά επιπρόσθετες εργασίες, οι οποίες δεν θα έπρεπε να προνοούνταν στο εν λόγο συμβόλαιο.

Για το κτίριο “Καλυψώ” διαπιστώθηκε πως ο εργολάβος απέσπασε 421 χιλιάδες ευρώ για επιπρόσθετες εργασίες που ωστόσο ήταν στις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη, ενώ εντοπίστηκε από τις έρευνες ότι στο ποσό αυτό περιλαμβανόταν η τοποθέτηση ειδικών διασωληνώσεων για ιατρικά αέρια, αξίας 42,000 ευρώ και πως τελικά τοποθετήθηκαν κοινές σωλήνες αξίας 3,000 ευρώ περίπου.

Προέκυψε επίσης μαρτυρία ότι τα συμβόλαια των δυο κτιρίων δεν θα έπρεπε να υπήρχαν πρόνοιες για κάλυψη εξόδων που αφορούν επιπρόσθετο εξοπλισμό και εργασίες καθώς έπρεπε να ακολουθούνταν διαδικασίες που προβλέπονται από τις πρόνοιες του περί προσφορών νόμου.

Σε ότι αφορά στην υπόθεση των δυο νέων κτιρίων που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, διαπιστώθηκε ότι για το κτίριο “Δωροθέα”, υπογράφηκε συμφωνία στις 3 Νοεμβρίου 2008 μεταξύ του Προϊστάμενου της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας του ΤΕΠΑΚ και του εργολάβου που ήταν και ιδιοκτήτης του κτιρίου, για ενοικίαση του κτιρίου προς 22,600 ευρώ το μήνα χωρίς την έγκριση αρμοδίου οργάνου του Πανεπιστημίου και χωρίς να υπάρχουν οποιαδήποτε πρακτικά.

Επιπρόσθετα, στο συμβόλαιο περιλαμβανόταν ποσό 1 εκατομμυρίου και 150 χιλιάδες ευρώ, για εργασίες στο κτίριο, από το οποίο περίπου 180,000 ευρώ αφορούσαν κατασκευαστικά έργα τα οποία η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε πως είχαν ήδη γίνει από τον 2ο ύποπτο, από το 2007.

Μεταξύ άλλων, εντοπίζεται ακόμη πως τον Δεκέμβριο του 2009, ζητήθηκε η καταβολή χρηματικού ποσού 271 χιλιάδων ευρώ για επιπρόσθετες εργασίες, στις οποίες περιλαμβανόταν απαγωγός εστία εργαστηρίου, το κόστος της οποίας (6,500 ευρώ) επίσης συμπεριλαμβανόταν σε νέο σημείωμα που κατατέθηκε ένα περίπου χρόνο αργότερα, με αποτέλεσμα το ΤΕΠΑΚ να την πληρώσει δυο φορές.

Στο δικαστήριο αναφέρθηκε επίσης πως για το κτίριο “Χάνι”, ετοιμάστηκε συμβόλαιο για επιπρόσθετες εργασίες ανακαίνισης από τον εργολάβο, χωρίς και πάλι καμία σχετική έγκριση, ενώ περιλήφθηκαν σε αυτό έξοδα που θα έπρεπε να είχε επωμιστεί ο ιδιοκτήτης του. Εντοπίστηκε δε χρέωση 24,000 ευρώ για ειδικό δάπεδο εργαστηρίων, το οποίο μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε πως δεν τοποθετήθηκε.

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, οι έρευνες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας συνεχίζονται ενώ έρευνες γίνονται μέσω του Εφόρου Εταιρειών σχετικά με τις τέσσερις συνολικά εταιρείες που φαίνονται να συνάπτουν συμβόλαια με το ΤΕΠΑΚ για τα συγκεκριμένα έργα και οι οποίες ήταν συμφερόντων του 51χρονου εργολάβου.

Επιπρόσθετα, θα ληφθούν άλλες 38 καταθέσεις από το επαγγελματικό, φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον των υπόπτων, από εταιρείες και από την τράπεζα, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα της αποκάλυψης τραπεζικών λογαριασμών των υπόπτων και τεκμηρίων που παραλήφθηκαν.