Πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ

Οι Ισραηλινοί βουλευτές ψήφισαν σήμερα υπέρ της διάλυσης της Βουλής, ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 17 Μαρτίου. Με ψήφους 93 υπέρ και 0 κατά το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, μετά την αποπομπή από την κυβέρνηση στις 2 Δεκεμβρίου των Υπουργών Οικονομικών Γιαίρ Λαπίντ και Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι από τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.engine.feed.gr

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Νετανιάχου θα επανεκλεγεί πρωθυπουργός, καθώς πολλοί Ισραηλινοί υποστηρίζουν τη σκληρή στάση που κρατά στη σύρραξη με τους Παλαιστίνιους και άλλα θέματα ασφαλείας. Αν και το κόμμα του, το Λικούντ, αναμένεται να κερδίσει τις περισσότερες έδρες, ο Νετανιάχου θα χρειαστεί να συμμαχήσει με άλλα κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία χθες με τη δέσμευση να καταργηθεί ο ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, κατά τη διάρκεια ενός επιχειρηματικού συνεδρίου στο Τελ Αβίβ. Ο Νετανιάχου αποκάλεσε το σχέδιο αυτό πλαίσιο “κοινωνικής δικαιοσύνης”, κάνοντας μια κρίσιμη κίνηση υπέρ της μεσαίας τάξης του Ισραήλ και των υπερορθόδοξων, τις ψήφους των οποίων θα χρειαστεί.

Λίγο πριν από την ψηφοφορία για τη διάλυση της Βουλής, οι Ισραηλινοί βουλευτές υιοθέτησαν με 47 ψήφους υπέρ έναντι 23 κατά μια τροπολογία της κυβέρνησης για να παραμείνει ανοικτό ένα κέντρο κράτησης Αφρικανών μεταναστών, παρά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας να κλείσει ως τις 22 Δεκεμβρίου. Το δικαστήριο αποφάσισε τον Σεπτέμβριο ότι η κράτηση περίπου 2.000 μεταναστών, βάσει ενός νόμου που πέρασε το 2013 και επιτρέπει την κράτησή τους χωρίς δίκη, παραβιάζει τα δικαιώματά τους στην ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Στην τροπολογία που πέρασε τέθηκε όριο 20 μηνών για την κράτηση στο κέντρο Χόλοτ. Περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες από την Ερυθραία και το Σουδάν βρίσκονται στο Ισραήλ, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολλοί από τους οποίους έχουν εισέλθει στη χώρα παράνομα από τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Επίθεση Νετανιάχου σε Ομπάμα

Εξάλλου , σκληρή απάντηση έδωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου στην πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα για την επιστροφή στα προ του 1967 σύνορα με την Παλαιστίνη.

Σε ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου δήλωσε ότι τα σύνορα που ίσχυαν πριν τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή το 1967 δεν μπορούν να υποστηριχθούν από το Ισραήλ.
Παράλληλα, τόνισε ότι εκτιμά την προσπάθεια του Μπαράκ Ομπάμα για ειρήνευση στην περιοχή, ωστόσο η βιωσιμότητα ενός παλαιστινιακού κράτους δεν μπορεί να επέλθει σε βάρος της ύπαρξης του Ισραήλ.
Στην ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός καλεί τον Ομπάμα να επανεπιβεβαιώσει τις δεσμεύσεις που έκαναν οι ΗΠΑ προς το Ισραήλ το 2004.
«Μεταξύ άλλων αυτές οι δεσμεύσεις αναφέρονται στο να μην αποσύρει το Ισραήλ τις συνοριακές γραμμές του 1967, οι οποίες αφενός δεν μπορούν να υποστηριχθούν και αφετέρου θα αφήσουν τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα της Ιουδαίας και της Σαμάριας πίσω από αυτές τις γραμμές», επεσήμανε.
«Οι δεσμεύσεις αυτές, επίσης, εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα του Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος κάνοντας ξεκάθαρο στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ότι θα εγκατασταθούν σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος αντί για το Ισραήλ», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.
Στην ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός καλεί τον Ομπάμα να επαναδιατυπώσει τις δεσμεύσεις που έκαναν οι ΗΠΑ προς το Ισραήλ το 2004.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η δέσμευση αυτή είχε την υποστήριξη και των δύο σωμάτων του Κονγκρέσου.
Ο Ισρηλινός πρωθυπουργός αναφερόταν στην επιστολή του τότε αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους προς τον τότε πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν στην οποία η αμερικανική κυβέρνηση απέκλεισε την επιστροφή του Ισραήλ στις γραμμές της ανακωχής πριν από τον Ιούνιο του 1967, γεγονός που θα σήμαινε την ισραηλινή αποχώρηση από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την προσαρτηθείσα Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απογοητεύθηκε επίσης, σύμφωνα με το περιβάλλον του, από τις θέσεις που διατύπωσε ο αμερικανός πρόεδρος επί μιας σειράς θεμάτων, καθώς και από το γεγονός ότι δεν έλαβε τη θέση που θέλει το Ισραήλ για το θέμα των παλαιστινίων προσφύγων, αποκλείοντας την επιστροφή τους στο Ισραήλ.
Εκτιμάται ότι 300.000 Ισραηλινοί διαμένουν σε κατοικίες στην Δυτική Οχθη, έξω από αυτά τα σύνορα. Οι εποικισμοί αυτοί είναι παράνομοι σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία, τον οποίο ωστόσο το Ισραήλ αμφισβητεί.
Η πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα έρχεται μία μόλις ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον, όπου είναι προφανές ότι θα τεθεί το ζήτημα.
Για απόρριψη ειρήνης μιλούν οι Παλαιστίνιοι
Στην παλαιστινιακή πλευρά, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, ο εκπρόσωπος του Μαμχούντ Αμπάς, χαρακτήρισε την άρνηση του Ισραήλ να επιστρέψει στο προ του 1967 συνοριακό καθεστώς πλήγμα στις προσπάθειες του Ομπάμα και απόρριψη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.
Ο παλαιστίνιος εκπρόσωπος καταδίκασε επίσης την άδεια της επιτροπής σχεδιασμού του ισραηλινού υπουργείου Εσωτερικών για την οικοδόμηση 1.520 νέων οικοδομών σε δύο εβραϊκούς οικισμούς της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ,
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι κάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και του αραβικού έθνους.
Ο Αμπού Ζούχρι απέρριψε τις εκκλήσεις του αμερικανού προέδρου για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών και την αναγνώριση του Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε την υποστήριξή του προς τις θέσεις του Μπαράκ Ομπάμα.
«Υποστηρίζω ιδιαίτερα το σαφές μήνυμα σύμφωνα με το οποίο τα σύνορα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης πρέπει να βασισθούν στις γραμμές του 1967 με εδαφικές ανταλλαγές αμοιβαίας αποδοχής», δήλωσε ο Χέιγκ.