Παιδεία:Αντιπαράθεση οργανωμένων γονιών με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις

Νέα υποτροπή σημειώθηκε σήμερα  στην διαμάχη Υπουργείου Παιδείας- εκπαιδευτικών οργανώσεων , με τους οργανωμένους γονείς να επιτίθενται στους εκπαιδευτικούς.Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης imagew-1.aspxΚυριάκος Νικηφόρου δήλωσε ότι «δεν υπήρξαμε ποτέ υποχείριο κανενός, ούτε Υπουργών, ούτε Κυβέρνησης, ούτε κομμάτων», ενώ κάλεσ  τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να προσέλθουν στις 24 Ιουλίου στο διάλογο με τον Υπουργό Παιδείας.

«Κάποιοι βολεμένοι που εργάζονται ως παραδουλεύτρες των κομματικών μηχανισμών δεν δικαιούνται να απαξιώνουν το ρόλο και το έργο των οργανωμένων γονιών. Και καλό θα ήταν να κοιτάξουν τα του οίκου τους και όχι τους οργανωμένους γονείς. Η ΟΕΛΜΕΚ οφείλει να απολογηθεί προς τους οργανωμένους γονείς και επιτέλους να ξεκαθαρίσει δημόσια, αν οι τοποθετήσεις του Αντιπροέδρου της, εκφράζουν τις απόψεις της ή όχι. Και αυτό το λέω μετά την χθεσινή δήλωση του Αντιπροέδρου της ΟΕΛΜΕΚ ο οποίος αποκάλεσε τους οργανωμένους γονείς παραδουλεύτρες του Υπουργού γιατί έμειναν ανεξάρτητοι σε αυτή την διαμάχη η οποία υπάρχει» , πρόσθεσε.

Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη για τα εκπαιδευτικά δρώμενα, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι είναι με λύπη και ανησυχία που παρακολουθούν τη συνεχιζόμενη διαμάχη ανάμεσα στις εκπαιδευτικές οργανώσεις και το Υπουργείο Παιδείας με αφορμή την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του.

«Έχουν γίνει από μέρους της Συνομοσπονδίας προσπάθειες για επίλυση της διαφοράς και έναρξη του διαλόγου και παρόλο, που πετύχαμε να μπουν στο τραπέζι του διαλόγου όλα τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, δυστυχώς, δεν κατέστη εφικτό να αρχίσει ο πολυπόθητος διάλογος. Δηλώνουμε ότι ως οργανωμένοι γονείς μέσης, που σημειώνεται ότι ο εξορθολογισμός επηρεάζει κατά πολύ περισσότερο την Μέση Εκπαίδευση παρά τη δημοτική, ζητούμε και επιδιώκουμε τον εξορθολογισμό του δημόσιου σχολείου. Πιστεύουμε στον οικονομικό εξορθολογισμό αλλά και στον εκπαιδευτικό εξορθολογισμό», σημείωσε.

Ο οικονομικός εξορθολογισμός, συνέχισε ο κ. Νικηφόρου, είναι απαραίτητος ούτως ώστε να εξοικονομηθούν λεφτά, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για δράσεις και στήριξη των σχολείων.

«Δηλώνουμε ότι δέσμευση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης είναι ότι οι πόροι που θα εξοικονομηθούν θα παραμείνουν στην εκπαίδευση. Υπάρχουν τομείς οι οποίοι χρειάζονται άμεση στήριξη και ενίσχυση, όπως η ασφάλεια και υγεία, η παραβατικότητα, η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης, η ένταξη των παιδιών με αναπηρίες στην ενιαία εκπαίδευση και η στήριξη τους, προγράμματα για τους μαθητές με μεταναστευτική γεωγραφία, καθώς και καινοτόμα προγράμματα που θα αναδείξουν το δημόσιο σχολείο, κ.α..», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι στηρίζουν τον εκπαιδευτικό εξορθολογισμό με τον οποίο θα διορθωθούν προβλήματα και στρεβλώσεις που διαχρονικά ταλανίζουν τα σχολεία, αλλά και που έχουν παρουσιαστεί την τελευταία σχολική χρονιά λόγω της εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί σύντομα, με στόχο την καλύτερη δυνατή ποιότητα εκπαίδευσης, να δημιουργηθούν σύγχρονες και ασφαλείς σχολικές μονάδες, να ενταχθούν καινοτόμα και πρωτοπόρα προγράμματα, να ανέβουν οι μέσοι όροι των μαθητών στις Παγκύπριες Εξετάσεις και να ενισχυθεί, αλλά και να ενδυναμωθεί το απολυτήριο διεθνώς.

«Απαιτούμε να είμαστε παρόντες στον διάλογο για τον εξορθολογισμό, ως ο ένας από τους τρεις πυλώνες της εκπαίδευσης. Όσον αφορά τα μέτρα εξορθολογισμού, όταν αρχίσει ο διάλογος, θα καταθέτουμε τις απόψεις μας για κάθε ένα θέμα που προβάλλεται. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις συμμετέχουν σε όλες τις επιτροπές που επιλαμβάνονται εκπαιδευτικά θέματα. Η ανακοίνωση τους για μέτρα και η αποχή από αυτές τις επιτροπές δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους και η μη ολοκλήρωση του έργου των επιτροπών θα επηρεάσει αρνητικά τη νέα σχολική χρονιά», σημείωσε.

Δεν γίνεται κάθε φορά, ανέφερε ο κ. Νικηφόρου, που υπάρχει διαμάχη εκπαιδευτικών και Υπουργείου Παιδείας να την πληρώνουν τα παιδιά.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κάνει τα παιδιά μας να γίνουν διελκυστίνδα ανάμεσα στο Υπουργείο και στους εκπαιδευτικούς και να μετατραπούν τα δημόσια σχολεία σε αρένα διαμάχης μεταξύ εκπαιδευτικών και Υπουργείου Παιδείας, κάτι που θα έπληττε το κύρος και την αξιοπιστία του δημόσιου σχολείου, το οποίο θα πρέπει να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε έχοντας ως γνώμονα το συνταγματικό δικαίωμα των παιδιών μας για απρόσκοπτη και δωρεάν μάθηση. Θα αντιδράσουμε σε οποιανδήποτε κίνηση που τείνει να βλάψει το καλώς νοούμενο συμφέρον των μαθητών και εν γένει της ομαλής λειτουργίας των δημόσιων σχολείων», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Νικηφόρου, όποια μέτρα προτίθεται να εφαρμόσουν το Υπουργείο Παιδείας και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις πρέπει να λήξουν άμεσα και οπωσδήποτε πριν την 1η Σεπτεμβρίου.

Ως Παγκύπρια Συνομοσπονδία, συνέχισε, έχουν διαχρονικά αποδείξει ότι οι θέσεις και οι απόψεις τους υπερασπίζονται μόνο τα παιδιά και το δημόσιο σχολείο, και αυτό θα κάνουν και σήμερα.

«Ως οργανωμένοι γονείς δουλεύουμε σκληρά, με ειλικρίνεια και χωρίς να σκεφτούμε ούτε ωράριο, ούτε διακοπές, ούτε έχουμε ίδιο όφελος. Είμαστε ανεξάρτητοι και παραμένουμε μακριά από οποιαδήποτε συμφέροντα με μόνη έγνοια τα παιδιά μας. Δεν πληρωνόμαστε, δεν έχουμε ωφελήματα, δεν έχουμε τίποτε επιπλέον. Για κάθε μια μας συνάντηση που πρέπει να πάρουμε άδεια από τον εργοδότη μας και να την στερηθούμε από την οικογένεια μας, φτάνουν οι διακοπές και δεν έχουμε μέρες πολλές φορές για να πάμε διακοπές, ξοδεύουμε τα βράδια μας μακριά από την οικογένεια μας, σε συναντήσεις και συνεδρίες για το καλό των παιδιών μας», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν τους ανησυχεί το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν κάποιοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι διδάσκουν σε παιδιά, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι είναι ανησυχητικό όταν χρησιμοποιείται τέτοιο λεξιλόγιο από ανθρώπους οι οποίοι έχουν την μοίρα των παιδιών μας στα χέρια τους.

«Απ’ εκεί και πέρα, δεν μπορείς όμως όταν απαιτείς τον σεβασμό γιατί με δηλώσεις τους οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δηλώνουν ότι τους έχει απαξιώσει η κοινωνία και το αισθάνονται με παράπονο. Δεν μπορείς όταν ζητάς τον σεβασμό, να μην τον δίνεις. Ο σεβασμός είναι αλληλένδετος και οφείλεις να σέβεσαι και εσύ τον άλλο, για να σε σέβεται και αυτός. Νομίζω, ότι τις τελευταίες ημέρες είτε με αναρτήσεις στους προσωπικούς λογαριασμούς κάποιων αξιωματούχων είτε με δηλώσεις έχουν προσβάλει πρωτίστως τις οργανώσεις που εκπροσωπούν και μετά τον οποιονδήποτε άλλο», συμπλήρωσε.

Τετράμηνα

Παράλληλα, ο κ. Νικηφόρου χαιρέτισε την απόφαση της Βουλής στις 13 Ιουλίου να εισακούσει τις ανησυχίες των οργανωμένων γονιών και να ψηφίσει την αναβολή για ένα χρόνο.

«Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποδεχθεί την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για αναβολή των εξετάσεων τετραμήνων για έναν χρόνο και να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο την προσπάθεια για εφαρμογή όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων που θα διασφαλίζουν την επιτυχή εφαρμογή όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων που θα διασφαλίζουν την επιτυχή εφαρμογή των εξετάσεων, για το καλό των παιδιών μας και του δημόσιου σχολείου. Η τυχόν αναφορά της νομοθεσίας στο Ανώτατο Δικαστήριο θεωρούμε ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες στους μαθητές, αφού θα πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία ως έχει, δηλαδή άμεση εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων, χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία», συμπλήρωσε.

Σημείωσε, επίσης, ότι δεν θα δεχθούν, για τα οποιαδήποτε συμφέροντα, να «θαφτούν» και να ξεχαστούν οι εξετάσεις τετραμήνων.

Ερωτηθείς αν τους ανησυχεί η έλλειψη καλής γνώσης της ελληνικής γλώσσας από τους καθηγητές, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι θα πρέπει να ανησυχήσει περισσότερο το Υπουργείο Παιδείας, ο οποίος είναι και ο εργοδότης τους.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες, υπάρχουν οι καθηγητές οι οποίοι παρουσιάζουν ανεπάρκεια και υπάρχουν οι καθηγητές που παρουσιάζουν κάποιας άλλης μορφής αδυναμία.

«Οπόταν εμείς θέλουμε αυτές οι δύο κατηγορίες εκπαιδευτικών να είναι μακριά από την έδρα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση τι προτίθεται να κάνουν ως οργανωμένοι γονείς για να εξομαλύνουν την κατάσταση, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να επαναρχίσει επιτέλους ο πολυπόθητος διάλογος και πρόσθεσε ότι όλοι φωνάζουν για να διατηρηθεί και να κρατηθεί το δημόσιο σχολείο.

«Εάν απεργίες ή οποιαδήποτε άλλα μέτρα, νομίζουμε ότι θα βοηθήσουν για να διατηρηθεί, να κρατηθεί και όχι να διαλυθεί το δημόσιο σχολείο, θα πρέπει να τα πάρουμε. Αν ξεκινήσουμε ένα εντατικό διάλογο και υπάρχει θέληση από όλους, όπως υπάρχει από την δική μας πλευρά, για να μπορέσουμε να βρούμε λύση, έχω την πεποίθηση ότι σε 48ώρες μπορούμε να βρούμε λύσεις», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι η επικοινωνία τους ως οργανωμένοι γονείς με τον Υπουργό Παιδείας είναι συχνή και ανταποκρίνεται πάντα και πλείστων των περιπτώσεων ανταποκρίνεται θετικά.

«Απ’ εκεί και πέρα, εμείς παραθέσαμε θέσεις και απόψεις, όμως από τον διάλογο πρωτίστως έχουν φύγει οι εκπαιδευτικοί. Αν μέσα από το διάλογο διαφανεί ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια μέτρα, εγώ έχω αντιληφθεί από τις συζητήσεις που έκανα όλες αυτές τις ημέρες με τον Υπουργό Παιδείας, ότι ναι, μπορεί να πάει πίσω και να πει, ξέρετε, θα εξασφαλίσω τις θέσεις και τα χρήματα που είπαμε, αλλά θα δώσω αυτό και θα πάρω αυτό», κατέληξε.