Ο Πρόεδρος της Βουλής καταψήφισε τις κρατικές εγγυήσεις και τα νομοσχέδια για τα ΜΕΔ.


Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε την Κυριακή στην ολομέλεια της Βουλής ότι δεν θα είναι θετική η δική του ψήφος στη  ψηφοφορία  για τις images-4κρατικές εγγυήσεις και τα νομοσχέδια για τα ΜΕΔ.

Ανέφερε ότι θεωρεί που η δική του θετική ψήφος δεν θα συμβάλει ούτε στη σωτηρία του χρηματοπιστωτικού συστήματος ούτε της οικονομίας. Όπως είπε, θετική ψήφος θα ήταν πράξη εγκατάλειψης αυτών που πιστεύει ότι χρειάζεται να γίνουν για τη σωστή λειτουργία του κράτους, της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Επεσήμανε πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ενίσχυση της αδιαφάνειας και της συσκότισης στα δεινά της οικονομίας του τόπου από την εποχή της απάτης του χρηματιστηρίου μέχρι σήμερα. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η νέα ερευνητική επιτροπή, όχι μόνο δεν θα καταλήξει στα ίδια αλλά θα ανοίξει και άλλες υποθέσεις  στη βάση των στοιχείων που έχουν δοθεί από τη Βουλή.

Επέκρινε την ενέργεια να μην εξεταστεί το θέμα του Συνεργατισμού ολοκληρωτικά πριν δοθεί η κρατική ενίσχυση το 2015 και πριν περιέλθει υπό την εποπτεία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Πάντα, όπως είπε, επικρατούσε η αντίληψη ότι «ψηφίστε τώρα γιατί χανόμαστε» και τη επόμενη συνεχίζονταν τα ίδια. Έκανε λόγο για βολική συσκότιση γιατί επικρατούσε η άποψη ότι η οικονομία είναι και ψυχολογία, και «δεν θα πρέπει να συζητούμε τίποτε για να μην επηρεάσουμε την οικονομία».

Είπε επίσης ότι αν το δίλημμα  ήταν  να σωθεί η οικονομία, να προστατευθούν ή όχι οι καταθέτες, θα έδινε σίγουρα θετική ψήφο. Ανέφερε ωστόσο ότι συνεχίζεται η διαπλοκή και η αναποτελεσματικότητα και, κάτω από την πίεση, κρύβεται το σαθρό κάτω από το χαλί, και «προχωρούμε στα τυφλά».

Εισηγήθηκε επίσης από αύριο να εγκύψουν όλοι στο θέμα του τραπεζικού συστήματος και είπε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει προσωπικά ευθύνη.

Η Βουλή, είπε, θα διαδραματίσει τον ρόλο που οφείλει, και αν χρειαστεί θα ερευνήσει πολύ αποτελεσματικά, με διαδικασίες που θα υποχρεώνουν σε απόδοση ευθυνών.