Η Ελένη Θεοχάρους χάλασε την …σούπα της κυβέρνησης για τις Κ.Αερογραμμές

 

Με διάβημά της προς Γιούνκερ εγείρει την αναγκαιότητα διάσωσης της Εταιρείας

 

Aγνοώντας την πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί στο κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών και στο ξεπούλημα των περιουσιακών τους στοιχεών η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη αναλαμβάνει προωτοβουλίες προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ελένη_Θεοχάρους1Απαιτεί με διάβημα της προς τις Βρυξέλλες τη διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών, ερχόμενη σε κάθετη σύγκρουση με τους δύο υπουργούς της κυβέρνησης Αναστασιάδη καθώς και με τον πρόεδρο του κόμματος της κ. Αβέρωφ Νεοφύτου , οι οποίοι από καιρό έχουν διαγράψει οποιαδήποτε προοπτική διάσωσης του εθνικού αερομεταφορέα της Κύπρου. Μάλιστα για να καμουφλάρουν αυτό που πραγματικά επιθυμούν δρουν παρασκηνιακά, κλωτσώντας την μπάλα στο γήπεδο της ΕΕ, προκειμένου να παρουσιάσουν το επερχόμενο κλείσιμο ως αποτέλεσμα απόφασης της ΕΕ!
Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και  του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και προς τους επιτρόπους, επί του χαρτοφυλακίου των Μεταφορών κα Βιολέτα Μπουλτς καθώς και της Διεύρυνσης κ. Γιοχάνες Χαν, εγείρει την αναγκαιότητα  διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών και υποδεικνύει  ότι το τουρκικό εμπάργκο αποτελεί μια από τις κύριες ζημιογόνες αιτίες για την εταιρεία. Συνεπώς τις αποζημιώσεις οφείλει να καταβάλει η Άγκυρα και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Παραβίαση δικαίου

Στην επιστολή της, η κ. Θεοχάρους καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στις Κυπριακές Αερογραμμές στη βάση, μεταξύ άλλων,  της εξής φόρμουλας: Εάν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει τους νόμους της ΕΕ και του Διεθνούς Δικαίου και δεν εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο, όπως η ιδιότητά της ως υποψηφίου για ένταξη κράτους επιβάλλει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είτε μόνη είτε κατόπιν απόφασης Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να μελετήσει και να εισηγηθεί κανονισμό, ώστε να αποκόπτεται  από την ετήσια προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία, η οποία   ξεπερνά το 1 δις ευρώ, το ποσό εκείνο που αναλογεί στις ζημιές που υφίστανται οι Κυπριακές Αερογραμμές.

Τουρκική Προενταξιακή Βοήθεια

Η κ. Θεοχάρους υπογραμμίζει ότι τα 4,5 εκ ευρώ που δίνει ως χορηγία η Κυπριακή Κυβέρνηση, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της ΕΕ, για την άμβλυνση των ζημιών που υφίστανται οι Κυπριακές Αερογραμμές από το τουρκικό εμπάργκο, επιβαρύνουν τον Κυπριακό φορολογούμενο πολίτη. Δίκαιο και ορθό, τονίζει, είναι όπως το ποσό αυτό αποκόπτεται από την προενταξιακή βοήθεια της Τουρκίας, η οποία φέρει την ευθύνη για τις ζημιές. Ένα από τα προβλήματα, που οι Κυπριακές Αερογραμμές αντιμετωπίζουν, είναι εκείνο της κρατικής ρευστότητας και επιχορήγησης.

Άνεργοι και ανάγκες

Τα 4,5 εκ ευρώ, με ενδεχόμενη αναδρομικότητα, θα παραμένουν, όπως αναφέρει η κ. Θεοχάρους στον Κρατικό  προϋπολογισμό, αφού το ποσό θα πληρώνεται από την τουρκική προενταξιακή βοήθεια.
Η κ. Θεοχάρους επισημαίνει ότι  η Κύπρος, ως νησί,  δεν έχει άλλον τρόπο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο εκτός των πτητικών μέσων και ειδικότερα του Εθνικού Αερομεταφορέα,  ενώ σε περίοδο οικονομικής κρίσης και με την ανεργία στο 15,3%, δεν αντέχει άλλους ανέργους.