Υπεγράφη η συμφωνία ΗΠΑ-Β.Κορέας

Την ιστορικής σημασίας συμφωνία υπέγραψαν περίπου στις 08.45 το πρωί ώρα Κύπρου image-1.ashxο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη.

«Θα δείτε μια μεγάλη αλλαγή»

Προσερχόμενοι στην αίθουσα όπου υπεγράφη η συμφωνία, Τραμπ και Κιμ έκαναν λακωνικές δηλώσεις, με τον ηγέτη της Β. Κορέας να προαναγγέλλει μια μεγάλη αλλαγή.

Όπως είπε, «θα δείτε μια μεγάλη αλλαγή».image-2.ashx

Από τη μεριά του, ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε την καλή διεξαγωγή των συνομιλιών.Ανέφερε ότι «λύσαμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα» και πως «οι συνομιλίες πήγαν καλά, καλύτερα από όσο περιμέναμε».
Ο κ. Τραμπ ευχαρίστησε τον Βορειοκορεάτη ηγέτη για τη συνάντηση.

Τα τέσσερα σημεία της συμφωνίας

ΗΠΑ δεσμεύονται να παράσχουν «εγγυήσεις ασφαλείας» και η Βόρεια Κορέα δεσμεύεται ως προς την αρχή «της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου» στο κοινό κείμενο που υπέγραψαν οι Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ-Ουν στη Σιγκαπούρη.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, τα τέσσερα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας είναι τα εξής:

1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (B. Kορέα) δεσμεύονται να καθιερώσουν νέες σχέσεις μεταξύ τους, με κεντρικό γνώμονα την επιθυμία των λαών των δύο χωρών για ειρήνη και ευημερία.

2. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΛΔΚ θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση ενός διαρκούς και σταθερού ειρηνευτικού καθεστώτος στην Κορεατική Χερσόνησο.
3. Επαναβεβαιώνοντας τη δήλωση της 27ης Απριλίου 2018, η ΛΔΚ δεσμεύεται να εργαστεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
4. Οι ΗΠΑ και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται για την αποκατάσταση των λειψάνων των αιχμαλώτων πολέμου και των αγνοουμένων, συμπεριλαμβανομένου του επαναπατρισμού εκείνων που έχουν ταυτοποιηθεί.

Ο Κιμ επανέλαβε τη δέσμευσή του για πλήρη αποπυρηνικοποίηση

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», σύμφωνα με το κοινό κείμενο το οποίο υπεγράφη σήμερα στη Σιγκαπούρη από τον ίδιο και τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της «ιστορικής» συνάντησης κορυφής.
Στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στην απαίτηση της αμερικανικής πλευράς για «πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση», φόρμουλα που σημαίνει την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων και την αποδοχή επιθεωρήσεων, αλλά επαναλαμβάνεται μία παλαιότερη, πιο αόριστου χαρακτήρα, δέσμευση, σύμφωνα με τη φωτογραφία του κειμένου που έχει στη διάθεσή του το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο).
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εγγυηθούν την ασφάλεια της Βόρειας Κορέας, αναφέρεται στο εν λόγω κείμενο.
«Ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύθηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας» στη Βόρεια Κορέα, προστίθεται.
Ολόκληρο το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος

Παρατίθεται παρακάτω το κοινό ανακοινωθέν του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας κατά τη συνάντηση κορυφής της Σιγκαπούρης:

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας είχαν μία πρώτη, ιστορική συνάντηση κορυφής στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου 2018.

Ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν προχώρησαν σε μία συνολική, εις βάθος και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που άπτονται της εγκαθίδρυσης νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και της οικοδόμησης ενός διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο. Ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στη ΛΔ της Κορέας και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν επανέλαβε τη σταθερή και ακλόνητη δέσμευση για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Πεπεισμένοι ότι η εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη ΛΔ της Κορέας θα συμβάλει στην ειρήνη και την ευημερία στην Κορεατική Χερσόνησο και τον κόσμο, και αναγνωρίζοντας ότι η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μπορεί να προωθήσει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, οι πρόεδροι Τραμπ και Κιμ Γιονγκ-Ουν δηλώνουν τα εξής:

1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται στην εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο χωρών για ειρήνη και ευημερία.

2. Οι ΗΠΑ και η ΛΔ της Κορέας θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.

3. Επαναδιατυπώνοντας τη Δήλωση της Πανμουντζόν, της 27ης Απριλίου 2018, η ΛΔ της Κορέας δεσμεύεται να εργασθεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

4. Οι ΗΠΑ και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται για την αποκατάσταση των λειψάνων των αιχμαλώτων πολέμου και των αγνοουμένων, συμπεριλαμβανομένου του επαναπατρισμού εκείνων που έχουν ταυτοποιηθεί.

Έχοντας αναγνωρίσει ότι η συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας – της πρώτης στην ιστορία- υπήρξε ένα καθοριστικό γεγονός μεγάλης σημασίας και ξεπερνώντας δεκαετίες εντάσεων και εχθρότητας ανάμεσα στις δύο χώρες και για την έναρξη ενός νέου μέλλοντος, ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις αυτού του κοινού ανακοινωθέντος πλήρως και ταχέως. Οι Ηνωμένες πολιτείες και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται να έχουν επακόλουθες διαπραγματεύσεις υπό τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και έναν αντίστοιχα υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΛΔ της Κορέας στην πλησιέστερη δυνατή ημερομηνία για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της συνάντησης κορυφής ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των Ηνωμένων Πολιτειών και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν για την ανάπτυξη νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη ΛΔ της Κορέας και για την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στην Κορεατική Χερσόνησο και τον κόσμο.

 H συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ
«Η Βόρεια Κορέα έχει την προοπτική να γίνει ένα υπέροχο μέρος» είπε στην έναρξη της ομιλίας του ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ευχαρίστησε τη Σιγκαπούρη που φιλοξένησε τη σύνοδο Κορυφής μεταξύ του ιδίου και του Κιμ Γιονγκ Ουν.image-3.ashx
Εν συνεχεία ευχαρίστησε τον ίδιο τον Βορειοκορεάτη ηγέτη για το «θαρραλέο βήμα» που έκανε για τον λαό του. Η συνάντηση ήταν «ειλικρινής, άμεση και παραγωγική» είπε ο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου ενώπιον δημοσιογράφων.
«Οι αντίπαλοι μπορούν να γίνουν φίλοι» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένα όριο στόχων που μπορεί να πετύχει η Β. Κορέα, όταν αποφασίζει να παραιτηθεί από τα πυρηνικά όπλα και να «αγκαλιάσει» το εμπόριο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι ο Κιμ εξέφρασε την «ακλόνητη δέσμευσή του» για αποπυρηνικοποίηση.
Είπε ακόμη ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Κιμ δεσμεύτηκε να καταστρέψει το πεδίο μαζικών δοκιμών των πυραυλικών μηχανών. Προκειμένου να εξασφαλιστούν τα εχέγγυα για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, ο Ντόναλντ Τραμπ διευκρίνισε ότι θα συσταθούν επιτροπές Κορεατών αλλά και διεθνών παρατηρητών.
«Ο Κιμ είχε τη μοναδική ευκαιρία να τον θυμούνται ως τον ηγέτη που οδήγησε τον λαό του σε μια νέα εποχή ευημερίας» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Σχετικά με την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Ν. Κορέα, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι οι δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή στο πλαίσιο των εγγυήσεων που θα παράσχει η Β. Κορέα.
Τόνισε, ωστόσο, πως θα σταματήσουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Σεούλ, ασκήσεις για τις οποίες η Πιονγιάνγκ έχει εκφράσει επανειλημμένως την ενόχλησή της.
«Λόγω της συμφωνίας οι ΗΠΑ θα γλυτώσουν από πολλές δαπάνες» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Τα πολεμικά παιχνίδια κοστίζουν πολύ και οι ΗΠΑ πληρώνουν για την πλειονότητα αυτών. Τα αεροπλάνα μας πρέπει να πετάξουν για 6,5 ώρες από τη νήσο Guam… Ξέρω πολλά για τα αεροπλάνα και είναι πολύ ακριβά» είπε μεταξύ άλλων ο Τραμπ.
Σχετικά με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί κατά της Β. Κορέας ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνουν σε ισχύ «μέχρι να βεβαιωθούμε ότι τα πυρηνικά δεν αποτελούν πλέον ανασταλτικό παράγοντα».
Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι επί τάπητος τέθηκε εκτενώς προς συζήτηση το
ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Το συζητήσαμε εκτενώς αυτό το θέμα. Θα κάνουμε κάτι για αυτό» είπε χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί κάποια στιγμή την Πιονγιάνγκ «στον κατάλληλο χρόνο», ενώ αποκάλυψε πως θα καλέσει τον Κιμ στον Λευκό Οίκο, επίσης «στον κατάλληλο χρόνο».

 

Οι  αντιδράσεις

Ηπιες αντιδράσεις αλλά και νέα δεδομένα φέρνει η συμφωνία σήμερα ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν σχετικά με την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

 
Ιαπωνία: Θα χρειαστούν 10 χρόνια για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση
 
Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο θεωρεί ότι η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία, παρότι η καταστροφή των πυρηνικών όπλων δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο.
«Υπάρχουν πολλά βήματα για την αποπυρηνικοποίηση. Η απόλυτη καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων θα χρειαστεί δεκαετίες. Ωστόσο, η καταστροφή των πυρηνικών όπλων και ο παροπλισμός των αντίστοιχων πυρηνικών εγκαταστάσεων δεν απαιτεί πολύ χρόνο», δήλωσε ο ιάπωνας ΥΠΕΞ ενώπιον του κοινοβουλίου, όπως μετέδωσε το δίκτυο NHK.
Ο νοτιοκορεάτης προεδρικός σύμβουλος Μουν Γιουνγκ-ιν εξέφρασε παρόμοια άποψη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Nikkei, υποστηρίζοντας ότι η διευθέτηση όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και τον παροπλισμό των σχετικών εγκαταστάσεων θα χρειαστεί μια δεκαετία.
Σύμφωνα με τον Μουν, η Βόρεια Κορέα πιθανόν να ζητήσει πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές εγγυήσεις ως αντάλλαγμα για την αποπυρηνικοποίησή της.

Ο Τραμπ είπε μετά την υπογραφή του κειμένου με τον Κιμ ότι η διαδικασία της αποπυρηνικοποίησης θα ξεκινήσει πολύ σύντομα.

Η Κίνα υπαινίσσεται χαλάρωση μέτρων
 
Η Κίνα άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εξεταστεί χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Βόρεια Κορέας, εάν η χώρα σεβαστεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύθηκαν να εργαστούν προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Η Κίνα έχει προσυπογράψει τις κλιμακούμενα αυστηρές κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος της απομονωμένης γειτονικής της χώρας ύστερα από τις επαναλαμβανόμενες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ, αλλά ανέκαθεν υποστήριζε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από συνομιλίες για μια πολιτική επίλυση.
Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος οικονομικός και διπλωματικός υποστηρικτής της Βόρειας Κορέας, παρά την οργή της για την εκτόξευση απειλών από την πλευρά της Πιονγκγιάνγκ.

Μιλώντας στο Πεκίνο μετά την υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος από τον Τραμπ και τον Κιμ στο τέλος της ιστορικής τους συνάντησης στη Σιγκαπούρη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ επανέλαβε ότι η Κίνα ανέκαθεν τηρούσε αυστηρά όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για τη Βόρεια Κορέα.

«Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που έχουν περάσει δηλώνουν ότι εάν η Βόρεια Κορέα σεβαστεί και ενεργήσει σύμφωνα με τα ψηφίσματα, τότε μπορούν να γίνουν προσαρμογές στα μέτρα κυρώσεων, περιλαμβανομένης της παύσης ή άρσης των σχετικών κυρώσεων», δήλωσε ο Γκενγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Η Κίνα σταθερά υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν από μόνες τους στόχο. Οι ενέργειες του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να στηρίζουν και να συμβαδίζουν με τις προσπάθειες των τωρινών διπλωματικών συνομιλιών προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και να προωθούν μια πολιτική επίλυση για τη χερσόνησο» πρόσθεσε.
«Ως σημαντική εμπλεκόμενη πλευρά στα θέματα της κορεατικής χερσονήσου και ως χώρα που υπέγραψε την κατάπαυση πυρός, η Κίνα έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να διαδραματίσει το ρόλο που της αξίζει στη διαδικασία προς μία χερσόνησο χωρίς πυρηνικά».
Το Πεκίνο έχει σημαντικά στρατηγικά συμφέροντα σε ό,τι, αφορά τη Βόρεια Κορέα και εδώ και καιρό φοβάται ότι η κατάρρευση της απομονωμένης γειτονικής χώρας θα μπορούσε να προκαλέσει κύματα προσφύγων στη βορειοανατολική Κίνα, ή ότι ένας πυρηνικός πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο θα μπορούσε να μολύνει κινεζικές περιοχές. Η Βόρεια Κορέα λειτουργεί επίσης ως μία χώρα απορρόφησης των εντάσεων μεταξύ της Κίνας και των αμερικανικών δυνάμεων στη Νότια Κορέα.
Μιλώντας νωρίτερα σήμερα, επίσης στο Πεκίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι η Κίνα ελπίζει πως οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα μπορούν να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία.
«Ελπίζουμε ότι οι ανώτατοι ηγέτες των δύο χωρών μπορούν να διαλύσουν τις παρεμβολές, να εδραιώσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να καταφέρουν να φθάσουν σε μία βασική συμφωνία για την προώθηση και την επίτευξη της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου και την προώθηση και εδραίωση ενός ειρηνευτικού μηχανισμού για τη χερσόνησο», δήλωσε ο Γουάνγκ σε δημοσιογράφους.
«Φυσικά, θέλουμε να δούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να καταβάλουν θετικές προσπάθειες για αυτό. Η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον εποικοδομητικό της ρόλο», πρόσθεσε.
Η Κίνα θεωρεί το πυρηνικό ζήτημα της κορεατικής χερσονήσου θέμα ασφαλείας και το σημαντικότερο για τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα είναι να καθίσουν και να βρουν ένα τρόπο για να επιλύσουν τα προβλήματά τους, δήλωσε ο Γουάνγκ.
«Την ίδια ώρα, χρειάζεται να υπάρχει ένα ειρηνευτικός μηχανισμός για τη χερσόνησο, προκειμένου να επιλυθούν οι εύλογες ανησυχίες της Βόρειας Κορέας για την ασφάλεια. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τον εξαιρετικά μοναδικό και σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Κίνα. Και ο ρόλος αυτός θα συνεχιστεί».
Η Γαλλία χαιρετίζει , παραμένει όμως επιφυλακτική

Το έγγραφο που υπέγραψαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν και το οποίο προβλέπει «πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατκής χερσονήσου» είναι ένα «σημαντικό βήμα», δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό, εκφράζοντας παράλληλα τις αμφιβολίες της για το αν «όλα επιτεύχθηκαν μέσα σε μερικές ώρες» στη διάρκεια της συνάντησης αυτής.

«Αμφιβάλλω αν όλα επιτεύχθηκαν μέσα σε μερικές ώρες, όμως είναι ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCP, αναφερόμενη στην ιστορική συνάντηση κορυφής του Αμερικανού και του Βορειοκορεάτη ηγέτη στη Σιγκαπούρη, έπειτα από δεκαετίες εντάσεων για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ.

«Αυτή η συνάντηση είναι από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός», σχολίασε η Λουζό, όμως «δεν ξέρουμε ακόμη τίποτα για το έγγραφο που έχει υπογραφεί, θα το αναλύσουμε όταν δημοσιοποιηθεί». «Αυτό που αναμένουν όλοι είναι η έναρξη μιας διαπραγμάτευσης για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», υπογράμμισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως αυτή η «διαδικασία» μπορεί να ξεκινήσει «πολύ γρήγορα». Όμως η διατύπωση της κοινής ανακοίνωσης παραμένει αρκετά αόριστη όσον αφορά ένα ενδεχόμενο χρονοδιάγραμμα. Μάλιστα δεν αναφέρει καν πως η αποπυρηνικοποίηση πρέπει να είναι «επαληθεύσιμη και αμετάκλητη», όπως ζητούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τη συνάντηση κορυφής.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη απόρριψη από τις ΗΠΑ, παράλληλα, της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, η Λουαζό επέκρινε τα δύο μέτρα και σταθμά που εφαρμόζονται από την Ουάσινγκτον, καθώς το Παρίσι προσπαθεί να διατηρήσει τη συμφωνία αυτή με την Τεχεράνη.

«Η υπογραφή ενός εγγράφου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν που έφθασε μέχρι το σημείο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, είναι στην πράξη μια επιβράβευση για κάποιον που ήταν απέναντι σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες», είπε, καθώς η πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Τεχεράνη, την οποία αποκήρυξαν πρόσφατα οι Ηνωμένες Πολιτείες, «τηρείται από το Ιράν» σύμφωνα με το Παρίσι και την Ευρωπαϊκή Ένωση.