Στήριξη από τα κόμματα ζητά ο Γ.Ελεγκτής

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης,  ανέφερε σήμερα πως ζητά από τα  κόμματα εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που αφορά τον έλεγχο των οικονομικών  των πολιτικών  κομμάτων. Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ ανέφερε ακόμα ότι θα χρειαστεί η στήριξη των κομμάτων σε κάθε προσπάθεια που καταβάλλει η Ελεγκτική Υπηρεσία για πάταξη των φαινομένων διαφθοράς τα οποία είναι τόσο εκτεταμένα στην κοινωνία.ÐÑÏÅÄÑÏÓ  ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ ÔÅËÅÔÇ ÅÐÉÄÏÓÇÓ ÐÑÁÎÅÙÍ ÄÉÏÑÉÓÌÏÕ - ÏÄÕÓÓÅÁÓ ÌÉ×ÁÇËÉÄÇÓ

Ερωτηθείς εάν κατά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ συζητήθηκε το θέμα των ανώνυμων εισφορών προς τα κόμματα, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι το θέμα των ανωνύμων εισφορών ρυθμίζεται κατά πολύ ικανοποιητικό τρόπο, με πρόταση νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα, περιλαμβανομένου του ΔΗΣΥ.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει πάρει η Ελεγκτική Υπηρεσία, αναφέροντας ότι θεωρεί δεδομένο ότι το θέμα των ανώνυμων εισφορών θα ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει καμία εισφορά που να μην ελέγχεται από τον Γενικό Ελεγκτή ακόμα και αυτές που αφορούν πολύ μικρά ποσά.

Συμπλήρωσε ότι ακόμα και αν δεν δημοσιοποιείται το όνομα του εισφορέα και αυτό μόνο για πολύ μικρά ποσά, η Ελεγκτική Υπηρεσία πρέπει να έχει πρόσβαση σε στοιχεία τα οποία θα δείχνουν ότι αυτός που κάνει μία εισφορά είναι άλλο άτομο που έκανε μια άλλη εισφορά, ώστε να μην γίνεται παράκαμψη της διαδικασία που θέτει ανώτατο όριο ποσού στις εισφορές.

Ερωτηθείς εάν η Ελεγκτική Υπηρεσία θα εξετάσει θέμα εμπλοκής του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ryanair, ο Γενικός Ελεγκτής αφού διευκρίνισε ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν ελέγχονται από την Ελεγκτική Υπηρεσία και δεν είχε την οποία ανάμειξη στη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα, είπε ότι είδε την ανακοίνωση της Γενικής Λογίστριας με την οποία διευκρινίζει πως είχαν τα δεδομένα.

Μετά την Πάφο  σειρά παίρνει το Αποχετευτικό Λευκωσίας

Ερωτηθείς εάν μετά το αποχετευτικό της Πάφου παίρνουν σειρά και άλλα αποχετευτικά, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι ζητήθηκαν στοιχεία για έλεγχο συμβάσεων που συνήψε το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας . Διευκρίνισε ότι επί του παρόντος δεν έχει εντοπιστεί οτιδήποτε μεμπτόν και ότι τώρα απλά συλλέγονται στοιχεία.

Κληθείς να χαρακτηρίσει την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η έκθεση απλώς αντικατοπτρίζει την κατάσταση που υπάρχει στην κοινωνία, την οποία ενδεχομένως κάποια να ήθελαν κρυμμένη κάτω από το χαλί.

“Νομίζω αυτή είναι η πραγματική εικόνα”, συμπλήρωσε.

Κληθείς να αναφερθεί στο ζήτημα που προέκυψε με το συμβόλαιο της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι αντιλήφθηκε πως ο νόμος περί ασυμβίβαστου του 2008 χρήζει επανεξέτασης και επαναθεώρησης, ώστε η νομοθεσία να καταστεί πιο ουσιαστική και να μην αφήνει τόσα κενά, και θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση και στο θέμα με την κ. Γιωρκάτζη.

Κληθείς να σχολιάσει τα παράπονα πολιτών για τις τιμές των καυσίμων, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι στην Έκθεση του γραφείου του υπάρχει εκτενής αναφορά και περιλαμβάνονται αρκετές συστάσεις για ρύθμιση του θέματος των τιμών των καυσίμων και του δεδομένου με το ολιγοπώλιο στη χοντρική αγορά καυσίμων.

Ο κ. Τορναρίτης είπε ότι η επίσκεψη στην Ελεγκτική Υπηρεσία αποσκοπούσε σε έμπρακτη έκφραση της στήριξης του ΔΗΣΥ τόσο προς το θεσμό όσο και προς το πρόσωπο του Γενικού Ελεγκτή.

Αναφέροντας ότι αυτές τις μέρες στην Κύπρο συμβαίνουν πολλά, πρόσθεσε ότι το μήνυμα που στέλνει ο ΔΗΣΥ είναι ότι πρέπει να υπάρξει κάθαρση και διαφάνεια εφ` όλης της ύλης και σε όλα τα επίπεδα.

Συνεχίζοντας είπε ότι η αντιπροσωπεία έτυχε μιας πρώτης ενημέρωσης για το περιεχόμενο της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή και ανέφερε ότι το κόμμα του και το νομικό τμήμα του οποίου ηγείται ο Κρις Τριανταφυλλίδης θα μελετήσουν την Έκθεση.

Ο κ. Τορναρίτης δήλωσε, απερίφραστα, όπως ανέφερε, ότι ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει τον Γενικό Ελεγκτή στη μεγάλη προσπάθεια που αναλαμβάνει να καθαρίσει το στάβλο του Αυγεία.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή σε σχέση με το συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι ο ΔΗΣΥ είπε ότι είχε να πει επί του θέματος και “οι παραπάνω κουβέντες δεν βοηθούν κανένα”. Πρόσθεσε πως όταν έρθει η ώρα το κόμμα του να τοποθετηθεί επί της πρότασης νόμου θα το πράξει.

Ερωτηθείς εάν ο ΔΗΣΥ θα συμμορφωθεί με τις υποδείξεις τις Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς του κόμματος, είπε ότι ο ΔΗΣΥ υιοθέτησε πλήρως τις εισηγήσεις της GRECO και βρίσκεται σε απευθείας επαφή με την οργάνωση Διαφάνεια Τώρα, προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ πρωτοστάτησε και για την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου.

Παρατήρησε ότι υπάρχουν παραλείψεις και θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια διόρθωσης. Ουδείς αλάνθαστος και κανείς τέλειος, είπε, προσθέτοντας πως πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσπάθεια για να φύγουμε από το σκοτάδι στο οποίο βρισκόταν η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και δεκαετίες και να οδηγηθούμε στο φως.

Σε ό,τι αφορά τις ανώνυμες εισφορές προς τα κόμματα, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι η αντιπροσωπεία άκουσε τις εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή, τις θεωρεί απολύτως λογικές και θα τις μεταφέρει στα συλλογικά όργανα του κόμματα.Όταν γίνονται εισφορές έστω και μικρές πρέπει κάπου να υπάρχει καταγεγραμμένο το όνομα του εισφορέα, άσχετα με την επιθυμία του να μην δημοσιευθεί.

Ο Κρις Τριανταφυλλίδης είπε ότι είναι εξόφθαλμο ότι “η σαπίλα και η διαφθορά έχουν φθάσει σε απερίγραπτο βαθμό”. Προσθέτοντας ότι δεν είναι όλοι διεφθαρμένοι, αλλά υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι κάνουν μεγάλη προσπάθεια να καθαρίσουν το σύστημα, απηύθυνε έκκληση όπως όσοι γνωρίζουν υποθέσεις διαφθοράς να βγουν μπροστά και να μιλήσουν και να μην φοβούνται κανένα.
“Πέστε εκείνα που ξέρετε ανεξάρτητα ποιον αφορούν, από πάνω μέχρι κάτω, δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτε”, συνέχισε, διατυπώνοντας τη θέση ότι “από τον κόσμο εξαρτάται να καθαρίσει το σύστημα και αυτή τη σαπίλα, της οποίας θύματα είναι οι ίδιοι οι πολίτες”.