Εντονες αντιδράσεις Τουρκίας για τη διακήρυξη της Ρώμης

 

Διαστρεβλωμένες και μη εποικοδομητικές χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ τις αναφορές στη διακήρυξη της συνόδου των χωρών του Νότου (Med7) για το Κυπριακό υποστηρίζοντας ότι αντανακλούν αποκλειστικά θέσεις της Ε/κ πλευρά.imagew

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ “η έβδομη παράγραφος της κοινής διακήρυξης που υιοθετήθηκε κατά την 4η Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Νότου της ΕΕ. (Med7), η οποία πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη στις 10 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή της Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας, Μάλτας και της ε/κ διοίκησης, περιέχει διαστρεβλωμένες και μη εποικοδομητικές δηλώσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό”. Προσθέτει ότι οι τοποθετήσεις αυτές υιοθετούν τη θέση της Ε/κ πλευράς , η οποία ήταν και η κύρια αιτία της αποτυχίας της διαδικασίας για το Κυπριακό, που ξεκίνησε στο νησί το 2008 και τελείωσε το 2017 με την ολοκλήρωση της Διάσκεψης για το Κυπριακό χωρίς αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εκφράσεις αυτές αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα του πώς η ε/κ πλευρά εκμεταλλεύεται την ένταξη της στην ΕΕ στις προσπάθειές της για μη λύση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι “το γεγονός ότι επιτράπηκε σε μια διακήρυξη της Med7 στην οποία συμμετέχουν αρκετές προηγμένες χώρες της ΕΕ να συμπεριληφθούν τέτοιες εκφράσεις οι οποίες μόνο αμερόληπτες δεν είναι και αντανακλούν αποκλειστικά τη θέση των Ε/Κ , δεν συμβάλλει θετικά στις προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό ζήτημα».

Η Διακήρυξη της Ρώμης αποδεικνύει τον εκνευρισμό της Τουρκίας λέει η κυβέρνηση

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Αγκυρας δήλωσε ότι η  Διακήρυξη της Ρώμης αποδεικνύει τον εκνευρισμό της Τουρκίας για το γεγονός ότι αυτή η θέση αντικατοπτρίζει τη θέση του συνόλου της διεθνούς Κοινότητας αναφορικά με το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για την Διακήρυξη της Ρώμης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτό που «αναφέρεται στη Κοινή Διακήρυξη της Ρώμης είναι η θέση των 7 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι η θέση του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι αυτό που λέει ο ίδιος Γενικός Γραμματέας, είναι αυτό που πιστεύει η Διεθνής Κοινότητα σε σχέση με το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

Πρόσθεσε πως «όσο πιο νωρίς το αντιληφθεί η Τουρκία αλλά και κάποιοι κύκλοι στην Τουρκοκυπριακή Κοινότητα, τόσο πιο σύντομα θα φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού. Η ανακοίνωση, το μόνο που αποδεικνύει, είναι εκνευρισμό από πλευράς Τουρκίας για το γεγονός ότι αυτή η θέση αντικατοπτρίζει τη θέση του συνόλου της διεθνούς Κοινότητας».

Εμάς, συνέχισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης «εκείνο που μας ενδιαφέρει δεν είναι οι εντυπώσεις, εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η επίλυση του Κυπριακού και ευελπιστούμε σύντομα η Τουρκία να αντιληφθεί ότι μόνο μέσα στο πλαίσιο της θέσης που περιγράφεται στην εν λόγω διακήρυξη μπορεί να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού»