Ο Υπ.Υγείας επικρίνει γιατρούς που αρνούνται να προσφέρουν υπηρεσίες στη μονάδα εντατικής

Τι απαντούν οι γιατροί

 

Πρώτη φορά σοκαρίστηκε τόσο από αντίδραση γιατρών, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης , την Τρίτη αναφερόμενος στους γιατρούς, οι οποίοι αρνήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, απειλώντας με παραίτηση.imagew-1.aspx

Για την επίλυση του προβλήματος γίνεται μια προσπάθεια με την ελληνική Κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την παρουσίαση του έργου του Υπουργείου του, από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2015 μέχρι σήμερα, ο κ. Παμπορίδης είπε πως άτομα που έτυχαν εκπαίδευση, από την Υπηρεσία ως εντατικολόγοι, όταν τους ζητήθηκε να καλύψουν για συγκεκριμένη περίοδο τις ανάγκες της μονάδας θεραπείας του Νοσοκομείου Λευκωσίας, αρνήθηκαν.

Είπε ότι ο λόγος που επικαλέστηκαν αρνούμενοι είναι ότι προσλήφθηκαν σε άλλες ειδικότητες, αναφέροντας ότι δεν περιποιεί τιμή στο επάγγελμα των γιατρών, να αρνούνται γιατροί να υπηρετήσουν για 4 ή 8 εβδομάδες σε μια μονάδα, απειλώντας ότι θα παραιτηθούν αν τους ζητηθεί να το πράξουν.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν κυρώσεις προς τους γιατρούς που αρνήθηκαν να προσφέρουν υπηρεσίες, είπε ότι για τον ίδιο το ζητούμενο δεν είναι οι κυρώσεις, αλλά η επίλυση του προβλήματος στην εντατική,

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις της ΠΑΣΥΚΙ για τη έλευση ιατρών από την Ελλάδα και Ισραήλ  ανά μήνα σε ειδικότητες στις οποίες δεν υπάρχουν ιατροί στην Κύπρο, παρατήρησε ότι αντιδράσεις από την ΠΑΣΥΚΙ υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Ταυτόχρονα διερωτήθηκε γιατί θα πρέπει να τελεί υπό την έγκριση μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης η μετάκληση ενός παιδο-νευροχειρουργού για να χειρουργήσει ένα παιδάκι στην Κύπρο.

Κάνοντας απολογισμό του έργου που επιτελέστηκε από την ανάληψη των καθηκόντων του μέχρι σήμερα, είπε πως έγιναν αποφασιστικά βήματα για τη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας, προσθέτοντας ότι 17 μήνες από σήμερα όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι της Κύπρου θα χαίρουν δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σε 3 με 5 χρόνια θα ολοκληρωθεί η αυτονόμηση των νοσοκομείων. Είπε επίσης ότι εν μία νυκτί η δημόσια δαπάνη για την υγεία θα αυξηθεί πέραν του 100%.

Κληθείς να αναφέρει τι αναμένει από την πρώτη συνεδρία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιανουαρίου, είπε πως η σύσταση των μελών του ΔΣ του ΟΚΥπΥ σε σώμα γίνεται έναρξη της φάσης της υλοποίησης της μεταρρύθμισης. «Περνούμε από τη θεωρία στην πράξη», πρόσθεσε.

Αναμένει πολλά από την αυτονόμηση και αναμένει το συντομότερο δυνατό την πρόσληψη των διευθυντικών στελεχών που θα αναλάβουν τα νοσοκομεία, συμπλήρωσε.

Ο κ. Παμπορίδης είπε πως με μέτρα που υλοποιήθηκαν, όπως η διαδικασία του κουπονιού και η αύξηση της παραγωγικότητας, μειώθηκαν οι λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις.

Παραθέτοντας τα στοιχεία, ανέφερε ότι το 2016 διενεργήθηκαν 11.239 επεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα και 271 με υπερωριακή απασχόληση και το 2017 στον ιδιωτικό τομέα οι επεμβάσεις ανήλθαν στις 22.028 και με υπερωριακή απασχόληση στις 4.807.

Σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι πρέπει να επαναχαρτογραφηθούν οι ανάγκες σε επίπεδο υποδομών και υπηρεσιών.

Συνεχίζοντας είπε ότι ετοιμάστηκε και βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία νομοσχέδιο για τις πανεπιστημιακές κλινικές, πρόσθεσε ότι οδεύει προς τη Βουλή το νομοθετικό πλαίσιο για το e-Health,.

Περαιτέρω αφού ανέφερε πως βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία το νομοθετικό πλαίσιο για την Εθνική Φαρμακευτική Αρχή, είπεότι θα γνωστοποιηθεί εντός των ημερών η τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα που θα εφαρμοστεί από την 1 Απριλίου.

Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε επίσης την απόφαση που πήρε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 19 Δεκεμβρίου 2017 για τη θέσπιση του Συνηγόρου Υγείας,

Είπε πως τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται οι εργασίες για τη νέα μονάδα αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ολοκληρώνεται η αναβάθμιση της μονάδας εντατικής νοσηλείας παιδιών στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Αναφέρθηκε επίσης στην περίληψη κονδυλιού στον Προϋπολογισμό του 2018 για την ανέγερση του νέου κτηρίου του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Σημείωσε επίσης τη συμφωνία «χιαστί μεταμοσχεύσεων» που αναμένεται να επεκταθεί και με την Ελλάδα.

Ερωτηθείς αναφορικά με προβλήματα που προέκυψαν με το νοσοκομείο Λάρνακας, είπε ότι ζήτησε να γίνει μια έρευνα αναφορικά με το πρόβλημα.

Απάντηση οργανωμένων γιατρών

Με κοινή τοποθέτηση τους δίνουν απάντηση στον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη οι ΠΙΣ, ΠΑΣΥΚΙ, Κλαδική Ιατρών ΠαΣΥδΥ, ΣΕΣΙΚ και ΕΝΙΚ, σημειώνοντας ότι «ο ιατρικός κόσμος δεν θα επιτρέψει τις οποιεσδήποτε προσπάθειες που να οδηγούν στην κοινωνική απαξίωση του ιατρικού επαγγέλματος με συνεπακόλουθο να πληγεί το επιστημονικό κύρος της επαγγελματικής μας ομάδας».

«Τονίζουμε την απουσία εκπροσώπησης του θεσμικού οργάνου της ιατρικής κοινότητας (ΠΙΣ) από τα Διοικητικά Συμβούλια που σχετίζονται με την υλοποίηση της εφαρμογής του ΓεΣΥ και την Αυτονόμηση των Κρατικών Νοσηλευτηρίων», αναφέρεται στην κοινή τοποθέτηση.

Υπενθυμίζεται ότι «βάσει της Κυπριακής Νομοθεσίας, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αποτελεί συμβουλευτικό όργανο του Υπουργείου Υγείας για θέματα δημόσιας υγείας και η απουσία του ιατρικού κόσμου από τα Διοικητικά Συμβούλια των πιο πάνω οργανισμών μόνο κενά θα επιφέρει στη μελλοντική διαμόρφωση και εφαρμογή των πολιτικών που αφορούν τον τομέα της υγείας»

Σύμφωνα με την κοινή τοποθέτηση «ενσυνείδητα και με σκοπιμότητα παρασκηνιακά λειτούργησε στην επιλογή των μελών του νεοσυσταθέντος Διοικητικού Συμβουλίου του αυτόνομου οργανισμού».

«Να σημειωθεί η απουσία εκπροσώπησης του τμήματος ιατρικών υπηρεσιών και υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του  Υπουργείου του», αναφέρεται. Τέτοιες πρακτικές, προστίθεται, «προσδίδουν εμπάθεια προς την ιατρική κοινότητα».

«Η επανειλημμένη επίρριψη ευθυνών κατά των ιατρών από τον Υπουργό Υγείας δημόσια για τα χρονίζοντα και ολοένα διογκούμενα προβλήματα στα κρατικά νοσηλευτήρια αποτελεί επικοινωνιακό εμβολισμό της κοινής γνώμης και των ασθενών κατά των ιατρών», συμπληρώνεται.

Ο ιατρικός κόσμος, σημειώνεται, «δεν θα επιτρέψει τις οποιεσδήποτε προσπάθειες που να οδηγούν στην κοινωνική απαξίωση του ιατρικού επαγγέλματος με συνεπακόλουθο να πληγεί το επιστημονικό κύρος της επαγγελματικής μας ομάδας».

Για την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων οι οργανωμένοι γιατροί θέτουν το ερώτημα, μεταξύ άλλων, «πως εξασφαλίζεται ότι η εν λόγω συμφωνία θα μπορεί να υλοποιηθεί οικονομικά χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των κρατικών νοσηλευτηρίων, αφού ακόμη δεν διαθέτουμε αξιόπιστα στοιχεία και δεδομένα ενώπιον μας για τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των εν λόγω οργανισμών»;

Η κοινή τοποθέτηση συνεχίζει αναφέροντας ότι «είναι άξιο απορίας πώς λίγες ημέρες μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του διορισμού Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας το οποίο θα  αναλαμβάνει την ευθύνη της λειτουργίας, της διαχείρισης, του ελέγχου, της εποπτείας και της ανάπτυξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και των Κέντρων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και την ευθύνη για την εφαρμογή της διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο Υπουργός Υγείας προχώρησε στην εξαγγελία της συμφωνίας με το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας».

Τίθεται επίσης το ερώτημα «δεν είναι άραγε αυτό μια καθαρή προδέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας χωρίς να έχει προηγηθεί ο ορθολογιστικός σχεδιασμός για βελτιστοποίηση των παρεχόμενων ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών;»

Ο Υπουργός Υγείας, αναφέρεται, «θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η Κύπρος ουδέποτε είχε πρόβλημα στελέχωσης ιατρών μια και υπάρχουν πέραν των 3000 ιατρών, με την υψηλότερη αναλογία ειδικευμένων ιατρών στην Ευρώπη».

Προστίθεται ότι ο Υπουργός Υγείας «δεν έχει αναρωτηθεί, ούτε προσπάθησε να αναλύσει, τους λόγους για τους οποίους ιατροί των δημοσίων νοσηλευτηρίων φεύγουν ενώ η δυστοκία για προσέλκυση νέων ιατρών ολοένα και αυξάνεται».

«Πρέπει να σημειωθεί ότι παρόλες τις προειδοποιήσεις και παράλληλα εκκλήσεις του ιατρικού κόσμου για την επίλυση των προβλημάτων των δημόσιων νοσηλευτηρίων και του τομέα της Υγείας γενικότερα, το Υπουργείο Υγείας απέφυγε να εφαρμόσει έγκαιρα εκείνα τα διορθωτικά μέτρα που θα καθιστούσαν ή θα επέτρεπαν στα δημοσιά νοσηλευτήρια να είναι στην πραγματικότητα η ‘ραχοκοκαλιά’ του συστήματος υγείας, με αποτέλεσμα να οξύνονται τα προβλήματα», αναφέρεται.

Ενδεικτικά, προστίθεται, «ως ιατρική κοινότητα γραπτώς, ζητήσαμε από τον Υπουργό Υγείας προ δυο μηνών να προσκαλέσει ευρεία σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων για την άμεση αντιμετώπιση της υπό στελέχωσης της εντατικής μονάδας του ΓΝ Λευκωσίας. Και ουδεμία επίσημη απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας».

Η κοινή τοποθέτηση των γιατρών συνεχίζει σημειώνοντας ότι «ο Υπουργός Υγείας δεν έχει επιληφθεί του σοβαρού προβλήματος της ανεπίτρεπτης γραφειοκρατικής διαδικασίας που αφορά την εκπαίδευση των ιατρών με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι που εργάζονται στα κρατικά νοσηλευτήρια να στερούνται σημαντικών ευκαιριών επιμόρφωσης, κάτι που για τον ιατρικό κόσμο αποτελεί μείζονος σημασίας θέμα για τη διασφάλιση της ποιότητας των σύγχρονων παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας».

«Το χείριστο είναι ότι με την συμπεριφορά του, ο κύριος Υπουργός, ως ιδιοκτήτης του τομέα της υγείας στην Κύπρο, προσπαθεί να επιφέρει δημογραφική αλλοίωση, η οποία δεν θα τύχει αδειοδότησης εάν δεν τεκμηριωθεί βάσει ορθολογιστικών σχεδιασμών η αναγκαιότητα της στελέχωσης συγκεκριμένων τμημάτων, ιατρικό πληθωρισμό της ιατρικής κοινότητας της Κύπρου, έχει ναρκοθετήσει την οποιαδήποτε υγιή προσπάθεια για εφαρμογή του εθνικού συστήματος υγείας και οι πράξεις του, απέδειξαν ακόμη μια φόρα την εμπάθεια του προς τον ιατρικό κόσμο», αναφέρεται.